Illukka, Blomqvist, Alanen ja Kangas valmiina Kalevan kisojen mestaruusjahtiin

Vaasan Kalevan kisojen perjantain ohjelmassa ovat muun muassa miesten sähäkkä 100 metriä, naisten tasokas 1500 metriä sekä kuula ja keihäs.

Riku Illukka, Nathalie Blomqvist, Emilia Kangas ja Anni-Linnea Alanen ovat vahvoja mestarikanditaatteja. He kertoivat kisatunnelmistaan Henkivakuutusyhtiö Kalevan mediatilaisuudessa helteisessä Vaasassa torstaina.

Illukka himoitsee sprintterien herruutta

Riku Illukka hakee 100 metriltä hyvää aikaa ja mestaruutta vaikeiden vammavuosiensa jälkeen.

– Kuortaneella viikko sitten eivät tuulet olleen vielä suosiolliset, joten huomenna täällä Vaasassa voi kulkea hyvinkin. Nappijuoksulla alle 10,20, Illukka toteaa itsevarmasti.

Sprintteri himoitsee myös mestaruutta, sillä sitä 24-vuotiaalla Illukalla ei vielä Kalevan kisoista ole, vaikka kolme himmeämpää mitalia takavuosilta onkin.

Vantaan Salamien juoksija pitää tilastojen piikkipaikkaa ennätystään sivuavalla ajalla 10,26, jonka hän juoksi juhannuksena Kuortaneella. Jo kolme vuotta sitten hän lateli tulostaululle numerot 10,27 ja 10,26, mutta hyvin alkanut kausi päättyi silloin alle 23-vuotisten EM-kisoissa Tallinnassa ennen finaalia selkävaivaan.

– Selässäni todettiin rasitusmurtuma. Loppukausi meni sitten selän kuntoutuksessa, ja se vaivasi vielä seuraavanakin vuonna, Illukka muistelee.

Viime kausi 2023 päättyi puolestaan takareisivammaan.

– Vammoista on ikävä puhua, mutta niitä tulee urheilussa, ja lopulta ne kasvattavat urheilijaa, Illukka toteaa.

Nyt Illukka tuntee olevansa elämänsä kunnossa ja odottaa hyvää juoksua myös 200 metriltä.

Illukka on lähtöisin Vantaalta mutta asuu tällä hetkellä Jyväskylässä ja opiskelee ammattikorkeakoulussa liiketaloutta. Haaveena on yrittäjän ura. Harjoittelu hoituu Petteri Jousteen valmennuksessa, jolta Illukka kiittää saavansa pikajuoksun osaamista.

Tilaisuudessa vierailleille Kalevan kisojen nuorille esiurheilijoille Illukka on hyvä esimerkki. Hänellä urheilu-ura alkoi jalkapallon harrastamisella. Yleisurheilua hän alkoi kokeilla 14-vuotiaana, ja mieluisat lajit olivat aluksi kolmiloikka ja pituus. Pikajuoksussa Illukka ei heti saanut tulosrajaa nuorten SM-kisoihin, mutta sprintterin lahjat tulivat ilmi vasta myöhemmin.

Blomqvist: ”Nälkää jäi EM-kisoista”

Nathalie Blomqvist teki Rooman EM-kisoissa mahtijuoksun sijoittumalla 5000 metrillä yllätyksellisesti viidenneksi Suomen ennätysajalla 14.44,72, joka alitti samalla Pariisin olympialaisten suoran tulosrajan. Vaasassa hän kilpailee perjantaina 1500 metrillä ja sunnuntaina 5000 metrillä.

– Tyytyväinen. Ja edelleen nälkäinen, Blomqvist kommentoi lyhyesti EM-kisojaan.

– Rooman juoksu oli aikamoinen yllätys, mutta uskon pystyväni parantamaan tulostani vielä tänä vuonna. Sekunteja lähtee, ja niin pitää lähteäkin, jos haluaa pärjätä maailmalla, IK Falkenia edustava juoksija toteaa.

Kalevan kisat ovat Blomqvistille hyvää harjoitusta Pariisin rytmiin. 1500 metrillä hän saa vastaansa kovakuntoiset Sara Lappalaisen ja Kristiina Sasinek-Mäen. Koko kolmikko saanee tällä matkalla paikan myös Pariisin olympialaisiin.

– Pyrin tekemään kiihtyvävauhtiset juoksut, jollaisia tarvitaan Pariisissa, Blomqvist suunnittelee.

Pohjoisempana Pohjanmaalla asuvalle Blomqvistille Vaasa on kuin toinen koti, sillä hän opiskelee kaupungin yliopistossa terveystieteitä. Opiskelu on sujunut viime aikoina etäopiskeluna, mutta kandin paperit ovat jo viittä vaille valmiit.

Mistä Suomen naisten hyvä kestävyysjuoksun taso on syntynyt?

– Harjoittelemme paljon yhdessä ja pidämme yhteisiä leirejä ulkomailla, juoksija toteaa.

Blomqvistin tutuin treenikaveri on toinen vaasalainen Camilla Richardsson, joka valmistautuu Pariisin maratonille.

Kangas hakee ensimmäistä Kalevan kisojen mitaliaan

Naisten kuulassa on odotettavissa tasainen kilpailu Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmän, Kuortaneen Kunnon Emilia Kankaan ja Kuopion Reippaan Eveliina Rouvalin kesken.

Kesän tilastokärkeä pitää hallussaan Mäkitörmä tuloksella 17,43, mutta Rooman EM-kisoissa parhaiten esiintyi Kangas, joka selvisi peräti finaaliin.

– Sieltä jäi tosi hyvät tunnelmat. En ole oikein vieläkään tajunnut, että olin siellä finaalissa mukana, Kangas kertoi tunnelmiaan.

Kalevan kisoista Kankaalla ei vielä mitalia ole, mutta kolme neljättä sijaa viime vuosilta. Viime kesänä hän otti mitalin nuorten EM-kisoissa Espoossa.

Viikko sitten Kuortaneella syntyi tulos 17,30, mutta talvella sisähallissa työnnetty 17,60 jäi vielä piippuun.

– Rahkeet siihen tulokseen olisi ollut jo Kuortaneelle, toivottavasti se toteutuu nyt täällä Vaasassa.

Mistä naisten kuulan hyvä taso on syntynyt?

– Olemme harjoitelleet ja osallistuneet isolla joukolla maajoukkueen yhteisille leireille, sieltä hyvä tekeminen on syntynyt. Olemme myös päässeet sinuiksi pyörähdystyylin kanssa, Kangas kertoo.

Pariisin olympialaisten kynnys taitaa olla vielä liian korkea?

– Mutta ei lyödä vielä hanskoja tiskiin, Kangas toteaa.

Alanen: ”Kalevan kisat kesän kohokohta”

Anni-Linnea Alaselle Kalevan kisoissa on aina jotain erikoista.

– Tänä vuonna kisoissa on myös tunnetta mukana, kun nämä ovat kotikisani ja hyvä ystäväni Minna Hollanti pääsee taas heittämään loukkaantumisten jälkeen, vaasalainen, mutta kilpailuasussaan tällä hetkellä Oulun Pyrinnön värejä kantava Alanen kertoo.

Viime vuonna Alanen otti jo Kalevan kisojen mestaruuden, ja kolme vuotta sitten tuli hopeinen mitali. Hän omistaa sekä 22- että 19-vuotisten Suomen ennätykset tuloksin 62,45 ja 59,52. Kansainvälistäkin menestystä on tullut, kun plakkarissa on kaksi juniorisarjojen EM-mitalia, joista viimeisin tuli viime kesänä Espoossa alle 23-vuotisten mittelöissä.

Pariisin olympiamatkakin on vielä mahdollinen, mutta venymistä se vaatii.

– Olen nyt rankingissa ensimmäisen putoajan paikalla. 60 metrillä alkava tulos ja voitto voisi riittää nostamaan minun rankingin kautta kisoihin, Alanen laskeskelee.