4 kilometrin yllätysmestarit maileri Kuivisto ja estejuoksija Granberg

Kalevan kisojen mestarit Porvoon Akilleksen Sara Kuivisto ja Lahden Ahkeran Hannu Granberg pitivät haastajat kurissa maastojuoksun SM-kilpailujen 4 kilometrin matkalla Kurikassa

Kuivisto karkasi naisten kilpailussa ylivoimaiseen voittoon 17 sekunnin marginaalilla ja Granbergin napakka kiri toi miesten mestaruuden neljän sekunnin turvin. Kuivistolle maastokilpailu oli virkistävä kokeilu, joka tosin etukäteen jännitti aika lailla.

– Tämä jännitti paljon enemmän kuin 800 metrin kilpailut, kun tämä oli niin erilaista, Kuivisto sanoi.

Itse kilpailua Kuivisto kuvaili helpoksi. Hän karkasi muilta jo varhain ja jätti radoille paluuta tekevän Sandra Erikssonin taistelemaan himmeämmistä mitaleista Pyhtään Yrityksen Kaisa Tynin ja  Vammalan Seudun Voiman Maija Sianojan kanssa.

– Oma juoksu tuntui kivalta. Se oli niin helppoa. 800 metrillä vauhti on kuitenkin paljon kovempaa. Tykkäsin myös radasta, kun siinä ei ollut liikaa alamäkiä. Olen niiden kanssa aina vähän pulassa, Kuivisto sanoi.

Kiritaistossa hopeasta ja pronssista Kaisa Tyni nousi toiseksi ja Eriksson oli kolmas. Tyni jäi voitosta 17 sekuntia ja Eriksson 19 sekuntia.

– Ajattelin, että kunhan päästään maastosta tuohon radalle, sitten hoidan sen, Tyni viittasi hopeamitaliin.

Eriksson hallikaudella 1500 metrille

Erikssonille juoksu oli ensimmäinen kilpailustartti kahteen vuoteen. Harjoittelu sujui aiempien jalkavaivojen jälkeen kuluvan vuoden aikana hyvin aina kesään asti. Kesällä tullut jalkavaiva toi vielä kuukauden juoksutauon, kun jalan magneettikuvan saaminen kesti.

– Oli todella hauska kilpailla taas, vaikka kunto ei ole vielä niin hyvä. Heinäkuun jälkeen en ole vielä ehtinyt juosta paljon kovia treenejä, Eriksson sanoi.

Tukholmassa asuva ja ruotsalaisen Oscar Gidewallin johdolla harjoitteleva Eriksson aikoo hallikaudella kilpailla 1500 metrillä, koska haluaa koota rankingpisteitä olympiakesää varten. Hänen päämatkansa kesällä tulee olemaan entiseen tapaan 3000 metrin estejuoksu.

– En ole harjoituksissa yrittänyt vielä juosta todella kovaa enkä ole tehnyt määräharjoittelua paljon. Mutta luultavasti kaikki toimii hyvin, nyt kun jatkan harjoittelua, Eriksson sanoi.

Pedersören Falkenia edustava Eriksson on harjoittelunsa ohella alkanut opiskella valmennusta ammattikorkeakoulussa.

Kaukana kärkinelikon takana kiri viidenneksi Helsingin Kisa-Veikkojen maajoukkuemaileri Moona Latvala. Kuudes ja seitsemäs olivat ratajuoksuissa Suomen mestareiksi aiemmin yltäneet Oona Kettunen ja Janica Rauma.

Naisten joukkuemestaruuden voitti Helsingin Kisa-Veikot, hopeaa Turun Urheiluliitto ja pronssia Kälviän Tarmo.

Granberg: Mestaruus merkitsi todella paljon

Kalevan kisojen 3000 metrin estejuoksun mestari Hannu Granberg oli pitelemätön miesten 4 kilometrin loppukiritaistossa HKV:n Eero Salevaa vastaan. Saleva taipui neljällä sekunnilla toiseksi ja vauhdinpitäjä Ossi Kekki oli kolmas 7 sekuntia kärjestä.

– Tämä mestaruus merkitsi minulle paljon. Olen aina tykännyt SM-kilpailujen lyhyestä matkasta. Olen katsellut, kun Jukka Keskisalo ja muut ovat näitä kisoja voittaneet ja miettinyt, voisinko itse joskus laittaa nimeni voittajien listaan, Granberg sanoi.

Kurikassa Granberg pysytteli kärjen tuntumassa ja antoi Lahden Ahkeran seuratoverin Ossi Kekin tehdä vetojuhdan työt.

– Ajattelin, että pidän itseni tuoreena ja jos ei mene ihan hölkäksi, en lähde ainakaan pidempiä matkoja vetämään, Granberg kertoli.

– Harjoituskaverini Eero Salevan kanssa ei oltu etukäteen juteltu, mutta minulla oli sellainen kutina, lähtisikö Eero heti paukusta vetämään. Muttei lähtenyt.

Saleva ei yllättynyt

Salevaa Granbergin kirivoitto ei yllättänyt.

– Ei se ollut mikään yllätys, että joku oli nyt herkemmässä kunnossa kuin minä. Minulla on ylimenokausi ja on ollut kaikenlaista, Saleva sanoi.

Kekille pronssi maistui. Hän on kamppailut pitkään sisukkaan etureisivaivan takia, johon ei ole löytynyt parannuskeinoa.

– Tavallaan se ei hermota ja on väsynyt. Arkinen tekeminen alkaa maistua puulta, jos se on tuollaista. Kun tietää kunnon olevan muuta, kuin kesän tulokset näyttävät, sanoi Kekki.

Lahden Ahkeran ylivoimaisen joukkuemestaruuden täydensi 12 sekuntia Granbergin takana neljänneksi sijoittunut Martti Siikaluoma. Viides oli Helsingin Kisa-Veikkojen maajoukkuemaileri Panu Jantunen.

Kuudenneksi sijoittui rohkeasti miesten sarjassa juossut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Otto Kaario, jolla olisi tänä vuonna ollut vielä osallistumisoikeus 22-vuotiaiden SM-kilpailuunkin.

Miesten joukkuekilpailun hopeamitalin Ahkeran jäljessä voitti Helsingin Kisa-Veikot ja pronssimitalin Jyväskylän Kenttäurheilijat.