1500 punnan taksimatka pohjusti Muirin MM-pronssin

Skottijuoksija Laura Muir selätti Britanniaa piinaavan Beast From the East- lumimyrskyn, joka oli estää juoksijan pääsyn MM-hallien 3000 metrin finaaliin.

Kun myräkkä perui Muirille sopivat lennot ja junamatkan Glasgow´sta Birminghamiin, Muir ajoi matkan taksilla kisapaikalle.

– Se oli hullua. Auton keulaa ei nähnyt ja tuulilasin pyyhkijät jäätyivät. Jossain vaiheessa ajattelin jo, etten ehdi ajoissa, Muir kertaili Mirrorille.

Muirin valmentaja Andy Young kertoi, että taksi ajoi myrskyssä kerran moottoritieltä vahingossa sivutielle seuratessaan edellä ajavaa autoa.

Birminghamissa 1500 punnan taksimatka osoittautui hintansa väärtiksi, kun Muir juoksi Etiopian Genezebe Dibaban ja Hollanin Sifan Hassanin vanavedessä MM-pronssille. Se oli kaksinkertaiselle EM-hallien mestarille ensimmäinen MM-mitali.

– Oli huipputason 3000 metriä, joten kolmas sija tyydyttää, Muir vakuutti.

Kisojen avauspäivän finaalissa Dibaba nousi kärkeen ensimmäisen kilometrin jälkeen ja juoksi voittoon ajalla 8.45,05. Hollannin Sifan Hassan kukisti hopeataistossa Muirin ajoin 8.45,68-8.45,78.

Lysenko yllätti Barshimin

Avauspäivän muissa finaaleissa ilman maatunnusta kilpailleet venäläiset Maria Lasitskene ja Danil Lysenko voittivat naisten ja miesten korkeushypyn tuloksin 201 ja 236.

Kilpailussa miehet ja naiset hyppäsivät vuorotellen. Tällä kaudella 204 ylittäneelle Lasitskenelle voitto oli jo 38. perättäinen. Hän vei mestaruuden myös kesällä Lontoon MM-kisoissa, ja on talven aikana ylittänyt vähintään kaksi metriä seitsemässä kilpailussa.

Yhdysvaltain Vashti Cunningma oli toinen samalla tuloksella 193 kolmanneksi sijoittuneen Italian Alessia Trostin kanssa.

Miesten kilpailussa Qatarin Mutaz Essa Barshimin kisa päättyi yllättäen kolmeen pudotukseen 236:stä ja koko lailla vaisuilla hypyillä, kun siihen asti hyppy kulki mainiosti.

Lontoon MM-kisoissa kesällä Barshimin jälkeen toiseksi jäänyt Lysenko kirkasti mitalin värin Birminghamissa. Hän ylitti 236 kolmannellaan. Barshim oli toinen 233:n ylityksellä.

Kisojen liveseurantaa IAAF:n sivuilla

Aikataulu ja tulokset IAAF:n sivuilla

MM-hallit Yle areenassa

2.3. klo 11.55 ja 19.55

3.3. klo 11.55 ja 19.35

4.3. klo 16.35.

Maria Lasitskene voitti Birminghamissa MM-tittelin ylittämällä 201 ja juhli 38. perättäistä voittoaan . Kuva: Getty Images