12 suomalaista Budapestin MM-areenalla keskiviikkona

Peräti 12 suomalaista aloittaa kisaurakkansa Budapestin MM-kisoissa keskiviikkona. Ohjelmassa ovat miesten seiväshypyn karsinta ja naisten lajeissa kolmiloikan, moukarin ja keihään karsinnat sekä 200 ja 800 metrin alkuerät. Kisojen aloituspäivänä naisten 10000 metrillä jo esiintynyt Camilla Richardsson juoksee illalla 5000 metrin alkuerissä. Kovan lämmön takia kilpailu siirrettiin päivältä illaksi.

Moukarissa mukana täysi trio

Naisten moukarissa keskiviikkoiltana kilpailijat hyökkäävät kohti 73 metrin karsintarajaa tai sijoitusta 12 parhaan joukkoon. Suvi Koskinen ja Krista Tervo heittävät A-ryhmässä Suomen aikaa klo 20.00 ja Silja Kosonen B-ryhmässä klo 21.35.

Koskisella on takanaan hyvä kausi. Moukari on lentänyt parhaimmillaan 71,10.

– Aina on kiva lähetä maailman huippuja vastaan mittelemään. Iltakilpailu tuntuu hyvältä, silloin on jo hieman viileämpi keli ja aurinko alkaa laskemaan. Mutta toki siinä on se, että koko päivä pitää odotella, Koskinen kertoi Suomen joukkueen info-tilaisuudessa Budapestissa.

– Luulen, että vähän alle 71 metriä riittää finaaliin, jotain sinne paikkeille.

Krista Tervo on jo kokenut arvokisakävijä. Kuumaa oli jo vuosi sitten Eugenen MM-kisoissakin.

– Lämmintä on täälläkin, mutta kyllä se menee ja lämpö avaa kroppaa, Tervo totesi.

Tervo omistaa SE-tuloksen 74,40. Tänä kesänä heitto on ollut vaikeampaa tekniikkaongelmien takia, vaikka moukari on lentänytkin parhaimmillaan 71,86.

– Koko ajan olen mennyt oikeaan suuntaan, ja treeneissä on tullut pitkästä aikaa jo jonkinlaista tulostakin. Mutta hyvin pitää onnistua ja pitkälle heittää. Mutta mahdollista se on, Tervo kertoi toiveikkaana.

Kosonen suomalaisten jokerikortti

Silja Kosonen kurkottaa tänä kesänä heittämällään ennätyksellään 73,78 maailman Top-10 listaa, jonne vaaditaan tällä hetkellä vähintään tulos 74,12. Kuukausi sitten hän voitti helposti alle 23-vuotisten Euroopan mestaruuden Espoossa.

– Espoon jälkeen fokus siirtyi heti tänne. Kaikissa kesän kisoissani olen pommittanut 70 metriä, joten on mukava lähteä kisaan, kun tietää ettei karsintaraja ole mikään mahdottomuus. Luottavaisin mielin olen, rauhallinen Kosonen totesi.

Kokemustakin Kososella jo on, sillä nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt kokea juniorikisojen lisäksi myös aikuisten olympia-, MM- ja EM-kisat. Nyt Budapestissa on vastassa heittäjiä, joita Kosonen on kohdannut kisoissa läpi kesän.

– En usko, että kaikki heittävät karsintarajan yli, joku pääsee jatkoon heikommallakin tuloksella. Mutta taso tulee olemaan kyllä kova, Kosonen ennusti.

Anni-Linnea Alanen (vas.), Eveliina Määttänen ja Senni Salminen odottavat innolla pääsyä MM-areenalle.

Mäkelä ja Salminen kurottavat yli 14 metrin

Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen hyppäävät kolmiloikan karsinnassa Suomen aikaa kello 20.10. Finaaliin vaaditaan karsintarajan 14,30 ylitys tai sijoittuminen 12 parhaan joukkoon. Suomalaisten kauden parhaat tulokset ovat 14,02 ja 14,03.

– Päälle 14 metriä pitää hypätä, en tiedä pitääkö mennä päälle 14,30:n, Mäkelä ennusti.

Aikuisten arvokisoja viime vuoden EM-kisojen hopeamitalisti on kiertänyt jo vuodesta 2012 lähtien, ja nämä ovat hänen viidennet MM-kisansa ulkoradoilla.

– Taso on koventunut joka vuosi. Ensimmäisissä MM-kisoissani jäin sentillä finaalista, ja silloin finaaliin pääsi tuloksella 13,84. Jos finaaliin pääsen, niin tietää olevansa kovassa seurassa, ja sinne on kaikki mahdollisuudet.

Kauden aikana Mäkelän tulostaso ei ole ollut parasta mahdollista.

– Alkukesästä, kun tajusimme ettei lähde niin hyvin kulkemaan, päätimme tähdätä kaikki tähän kilpailuun harjoittelun ja kilpailemisen kautta. Kalevan kisojen jälkeen olen treenannut ja sen jälkeen herkistellyt. Kropassa huomaa hyvin, että muutos on iso verrattuna siihen mitä oli ennen sitä. Mutta tuoko se tulosta, se on pienestä kiinni. Saa nähdä, loksahtaako kunto kohdalleen, Mäkelä pohti tulevaa kilpailuaan.

Senni Salminen suhtautuu karsintarajaan 14,30 rauhallisesti.

– Sen näkee huomenna, mutta ei se mikään mahdottomuus ole, Salminen pohti.

Omassa hypyssään hän näkee tärkeimmäksi asiaksi vauhdin säilymisen.

– Tuloksellisesti kesä ei ole ollut vielä sitä mitä olen odottanut, mutta on ollut taas mukava hypätä, Salminen kommentoi kesäänsä.

Määttänen toivoo vauhtia, mutta suosikki Hodgkinsonin rooli askarruttaa

Tänä kesänä 800 metriä kahdesti alle 2.00:n kansainvälisille lukemille kirinyt Eveliina Määttänen on tähdännyt koko kesän MM-kisoihin.

Keskiviikon alkueriä on peräti seitsemän, jotka juostaan klo 11.05 lähtien Suomen aikaa. Jokaisen erän kolme parasta pääsee suoraan jatkoon välieriin ja sen lisäksi kolme parasta aikavertailun kautta.

Määttänen saa ensimmäisessä erässään vastaansa muun muassa lajin ennakkosuosikin, Iso-Britannian Keely Hodgkinsonin.

– Tiukka erä tiedossa, mutta sitä ne ovat kaikki, Määttänen totesi.

– Ennakkoon ajattelen, että Hodgkinson dominoi erää ja määrittelee, miten juoksu lähtee liikkeelle. Rohkeasti lähden mukaan taistelemaan suorasta jatkopaikasta.

Onko odotettavissa kovaa vauhtia kuten esimerkiksi miesten 1500 metrin erissä?

– Hodgkinsonin takia voi olla, ettei ole vauhtijuoksua, ja toisaalta itselleni toivoisin juuri sellaista, Määttänen toteaa.

– Tänään kulki viimeistelyvedot vauhdikkaasti. Fiilis on, että olen ennätyskunnossa.

Juho Alasaari (vas.) ja Urho Kujanpää jatkavat arvokisaputkeaan Budapestin MM-kisojen seiväshypyssä.

Seipäässä kaksi tuoretta mestaria, EM-Alasaari ja Universiadi-Kujanpää

Miesten seiväshypyn karsinta pyörähtää käyntiin klo 11.15 Suomen aikaa. Sinivalkoisia värejä edustavat alle 23-vuotisten Euroopan mestaruuden reilu kuukausi sitten Espoossa voittanut Juho Alasaari ja Universiadeissa Kiinassa elokuun alussa voittoon hypännyt Urho Kujanpää.

Alasaaren ennätys ja kauden paras on Espoossa hypätty 571. Kujanpään kauden paras on 560 ja ennätys 566. Karsintaraja MM-karsinnassa on 580 tai 12 parasta finaaliin.

– EM-kisojen jälkeen oli pieni treenikausi. Sen jälkeen olen herkistellyt, jotta saisin tänne parhaan mahdollisen tekemisen, Alasaari kertoi.

Antoiko EM-kisoissa onnistuminen itseluottamusta eteenpäin?

– Ilman muuta. Siellä tein oikeita asioita ja voin siitä jatkaa.

Kujanpään reissu Kiinaan oli raskas.

– Kiinan matka otti hieman aikaa palautua. Kisakin kesti reippaasti yli puolen yön, mutta lepäämällähän se väsymys lähtee, Kujanpää kertoi.

Kujanpää sai siellä esimakua myös kuumiin olosuhteisiin.

– Lämpöä oli karvan alle neljäkymmentä, ja kentällä oltiin monta tuntia. Täällä lämpöä on vähemmän, mutta aurinko tuntuu polttavan. Nesteytys ja suolatasapaino on oltava kohdallaan, muuten tulee noutaja, Kujanpää kertoo kokemuksistaan.

Karsinnassa riman korkeudet ovat 535, 555, 570 ja 580. Kuinka paljon pitää hypätä finaaliin?

Alasaari: ”570 ensimmäisellä”, Kujanpää: ”580 korkeintaan”.

Alanen puhkuu itsevarmuutta

Anni-Linnea Alanen aloittaa keihäänheiton karsintakilpailunsa kello 11.20 A-ryhmässä. Tänä kesänä keihäs on lentänyt mukavasti 62,45, ja Espoossa nuorten EM-kisoissa tuli hopeaa.

Karsintaraja on 61,50 tai sijoittuminen 12 parhaan joukkoon.

– Fiilis on hyvä ja itsevarma, sillä tunteella lähden huomiseen karsintaan, Alanen kertoi.

Mistä hyvä tuloskehitys on tänä kesänä syntynyt?

– Yhteistyö valmentajan Martin Grandellin kanssa toimii hyvin. Kokonaiskuormituksen hallinta on ollut hyvää, ja se on optimoinut kehityksen. Kuormitus ei ole jäänyt liian vähäiseksi, mutta ei ole myöskään mennyt yli. Jos rasitusta on tullut liikaa, niin sitten olemme muuttaneet ohjelmaa.

– Minulle on tärkeää, että vauhti imee loppuun asti ja pääsen hyvin tuelle. Silloin pääsen käyttämään heittokättäni, joka on vahvuuteni. Veikkaan, että kuusikymppisellä voisi jo päästä finaaliin. Vähintään uran toiseksi parasta heittoa siihen vaaditaan, Alanen kertoo.

Aino Pulkkinen (vas.) ja Anniina Kortetmaa pääsevät kovaan vauhtiin naisten 200 metrillä.

Pulkkinen ja Kortetmaa tähtäävät ennätyksiinsä, kovaa vauhtia luvassa

Aino Pulkkinen ja Anniina Kortetmaa aloittavat 200 metrin alkueränsä klo 12.20. Kuudessa erässä on tarjolla jatkoonpääsy erien 3 kolmelle parhaalle ja kuusi paikkaa aikavertailun kautta.

Ykköserässä juokseva Pulkkinen on parannellut ennätyksiään kaikilla pikamatkoilla, ja 200 metriä on kulkenut 23,36:een.

– Siinä olen onnistunut, että vaikka 400 metriä vaatii kestävyyttä, se ei ole syönyt nopeutta. Kaikki juoksemani matkat palvelevat hyvin 200 metriä, Pulkkinen kertoi.

– Odotettavissa ovat kovat 200-metriset, vauhtia nähtiin jo naisten 100 metrillä. Olen laittanut tavoitteekseni parantaa Tampereella juoksemaani ennätystäni.

Toisessa erässä juokseva Anniina Kortetmaa odottaa myös uusi ennätyslukemia. Nykyinen ennätys 23,22 syntyi pari viikkoa sitten niin ikään Tampereen Motonet GP:ssä. Hieman aikaisemmin hän otti Kalevan kisoissa mestaruuden.

– Oma ennätys. Jos sen tekee, niin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Stadionin olosuhteissa ei varmaankaan tule tuuliapua, Kortetmaa ennakoi.

– Viime vuonna vaadittiin alle 23 sekuntia välieriin, mutta yleensä sellainen 23,2 on riittänyt.