Valeri Iordan voitti keihäänheiton Euroopan cupin

Helsingin EM-kilpailuissa kolme vuotta sitten miesten keihäänheiton hopeamitalilla palkittu Venäjän Valeri Iordan kiskaisi pisimmälle heittolajien Euroopan cupissa Portugalissa. Iordanin voittotulos oli jämpti 83 metriä.

Saksan Thomas Röhler ja Turkin Fatih Avan olivat toinen ja kolmas tuloksin 81,83 ja 81,45. Muut eivät yltäneet 80 metriin. Viime vuoden kolmonen Viron Risto Mätas jäi nyt kahdeksanneksi ja viime vuoden voittaja Latvian Zigismunds Sirmais yhdeksänneksi.

204-senttinen ja 140-kiloinen viime kesän EM-kilpailuiden kakkonen Espanjan Borja Vivas voitti miesten kuulantyönnön erittäin tasaisessa kilpailussa tuloksella 20,15. Ruotsin Leif Arrhenius venyi komeasti toiseksi häviten Vivasille kuusi senttiä. Neljä parasta kilpailijaa mahtuivat 11 sentin sisään.

22-vuotiaiden nuorukaisten kuulakilpailun kaksi parasta olivat 19-vuotiaiden kaksi tuoreinta Euroopan mestaria Bosnian ja Hertsegovinan Mesud Pezer sekä Puolan Krzysztof Brzozowski. Kumpikin työnsi uuden ennätyksensä 19,44 ja 19,27. Vasta 17-vuotias Romanian Andrei Toader oli kolmas tuloksella 18,96.

22-vuotiaiden nuorukaisten keihäskilpailussa pisimmän kaaren 77,60 kiskaisi Slovenian vasta 18-vuotias Matija Muhar. Viime kesänä Muhar palkittiin 19-vuotiaiden junioreiden MM-kilpailuissa hopeamitalilla ja toissakesänä hän voitti 17-vuotiaiden poikien maailmanmestaruuden.

Kämäräinen rikkoi MM-rajan

Suomen ainoa edustaja Lapinlahden Vedon Sanna Kämäräinen onnistui naisten kiekonheitossa mainiosti rikkomalla Pekingin MM-kilpailuiden tulosrajan ja sijoittumalla viidenneksi. Kämäräisen toinen heitto 61,07 on Suomen kautta aikain tilaston viidenneksi paras ja hänen kolmas heittonsakin kantoi 60,67. Lisää Sanna Kämäräisestä:

192-senttinen Saksan Nadine Müller voitti kauden kolmanneksi parhaalla tuloksella 65,27 ja Ranskan 35-vuotias Mélina Robert-Michon heitti kauden neljänneksi parhaan tuloksen 64,75. Kämäräisen löivät lisäksi Portugalin Irina Rodrigues ja seitsemän mitalia jo nuorten arvokilpailuista kahminut Saksan Shanice Craft.

Naisten moukarinheiton voitti Venäjän pieni, pyöreä ja pystytukkainen Anna Bulgakova tuloksella 72,06. Entinen maailmanennätysnainen, maailmanmestari ja Euroopan mestari Saksan Betty Heidler jäi kolmanneksi edellään myös viime kesän EM-kolmonen Puolan Joanna Fiodorow ja Ranskan Alexandra Tavernier.

22-vuotiaiden neitosten kiekonheiton voitti Saksan Kristin Pudenz tuloksella 56,62, vaikka jäikin viidettä metriä omasta ennätyksestään. 22-vuotiaiden neitosten moukarinheiton voittaja Valko-Venäjän Aljona Sobaljova sen sijaan paransi ennätystään aivan 70 metrin kaarelle heitettyään 69,95.

Virolainen kiekkoyllättäjä

(Lauantai 14.3.) Kaksipäiväinen heittolajien Euroopan cup alkoi lauantaina Leiriassa, Portugalissa. Virolainen Martin Kupper yllätti koko eurooppalaisen heittäjäkaartin voittamalla miesten kiekonheiton maailman kärkituloksella 66,67.

25-vuotias Kupper onnistui yhdellä heitoistaan lipsauttamaan erittäin pitkälle ja paransi omaa ennätystään 1,64 metriä. Hänen toiseksi pisin heittonsa 62,69 ei olisi oikeuttanut kuin seitsemänneksi. Kupperin toistaiseksi paras sijoitus arvokilpailuissa oli vasta yhdeksäs tila viime kesän Zürichin EM-kilpailuissa.

Baltianmaiden heittäjät saavuttivat kaksoisvoiton, sillä Kupperin jälkeen toiseksi tuloksella 65,51 sijoittui liettualainen 19-vuotiaiden maailmanmestari ja 22-vuotiaiden Euroopan mestari Andrius Gudžius. Ruotsalainen yllätysmies Axel Härstedt paransi kolmesti omaa ennätystään ja oli viides tuloksella 64,69.

Pars moukaroi maailman kärkituloksen

Unkarilainen hallitseva olympiamestari ja Euroopan mestari Krisztián Pars löi miesten moukarinheitossa puolalaisen hallitsevan maailmanmestarin Paweł Fajdekin. Pars heitti maailman kärkitulokseksi 79,24. Toiseksi sijoittunut Fajdek hävisi yli kolme metriä ja seuraava mies jo lähes kuusi metriä.

22-vuotiaiden miesten kiekonheiton voitti kroatialainen Martin Marković tuloksella 58,75 ja 22-vuotiaiden miesten moukarinheiton unkarilainen Bence Pásztor tuloksella 72,64. Marković voitti viime kesänä 19-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja Pásztor on aiemmin voittanut 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Leantsjuk otti revanššin Mártonista

Naisten kuulantyönnössä kohtasivat Unkarin Anita Márton ja Valko-Venäjän Julia Leantsjuk, jotka viikko aikaisemmin Euroopan hallimestaruuskilpailuissa olivat kaksi parasta.  Niin olivat nytkin, mutta tällä kerralla voitti Leantsjuk tuloksin 18,56 ja 17,59.

Leantsjukin voittotulos on alkuvuoden paras tulos ulkokilpailuissa. Hallikilpailuissa on Yhdysvaltain Michelle Carter työntänyt lähes metrin pidemmälle 19,45. IAAF:n viime vuonna maailman parhaaksi naisurheilijaksi valitsema uusiseelantilainen Valerie Adams ei olkapäävamman vuoksi ole tänä vuonna vielä kilpaillut.

Naisten keihäskilpailu oli jännittävä. Kolmannella kierroksella johtoon siirtyi Saksan Katharina Molitor tuloksella 62,08, neljännellä kierroksella hänen joukkuetoverinsa Linda Stahl heitti 62,12, mutta viimeisellä kierroksella 33-vuotias slovenialainen Martina Ratej tempaisi 62,43 ja nousi kuudennelta tilalta voittajaksi.

22-vuotiaiden naisten kuulantyönnön voitti vasta 19-vuotias turkkilainen Emel Dereli tuloksella 17,45 ja 22-vuotiaiden naisten keihäänheiton saksalainen Christin Hussong tuloksella 60,45. Molemmat ovat aiemmin voittaneet maailmanmestaruuden 17-vuotiaiden tyttöjen ikäluokassa.

Heittolajien Europan cup jatkuu sunnuntaina, jolloin kilpailee myös Suomen ainoa edustaja Sanna Kämäräinen naisten kiekonheitossa. Kämäräinen sijoittuu tämän vuoden maailmantilastossa yhdeksänneksi, ulkokilpailuiden ja hallikilpailuiden tulokset yhteen lukien.