Uusimäki haluaa siirtää sileän vauhdin aitamatkalle

Varttimaileri Hilla Uusimäen harjoituskauden haaste on jatkaa nopeuden kehittämistä ja saada se näkymään 400 metrin aitojen tuloksissa.

Viime kesänä Uusimäki juhli 400 metrin mestaruutta Kalevan kisoissa ja maaotteluvoittoa Tukholmassa. Ennätyskin romahti lukemiin 54,03. Juoksijan mukaan sileä ja aidattu ratakierros ovat jatkossa yhtä lailla hänen kisaohjelmassaan.

– Ei ole painotuksia. Aion juosta tasapuolisesti molempia matkoja. Luulen kyllä, että tulevaisuudessa aidat on se päämatka. Siinä on kuitenkin helpompi menestyä myös kansainvälisellä tasolla, Uusimäki sanoo.

Uusimäen, 19, ennätys 400 metrin aidoissa on viime vuonna juostu 58,55.

– Aiturina en ole hirveän kummoinen. Aitatekniikassa ja aidan lukutaidossa on vielä paljon kehittymisen varaa, Uusimäki sanoo.

– Viime kesä loi kuitenkin uskoa, että juoksunopeuden pitäisi riittää aidoissakin nopeampiin aikoihin. Kun vaan saan aitatekniikan kehittymään.

Samaa mieltä on Uusimäen valmentaja Milla Kelo.

– Hillalla ei ole vielä niin hirveän pitkää kokemusta aitajuoksusta ja siksi tekniikka ja askelrytmit eivät vielä ole ihan niin vakiintuneet. Se vaatii hiomista, Kelo sanoo.

Viime kesänä aitatekniikan kehittämistä ja hiomista kiusasi keväällä ilmennyt jalkaterän rasitusvaiva, joka toi kevätkesällä juoksutaukoa.

Amsterdam välkkyy mielessä

Kelo ja Uusimäki ovat tehneet yhteistyötä jo muutaman vuoden. Uusimäellä on monipuolinen urheilutausta, josta yleisurheilu valikoitui omaksi lajiksi vasta nelisen vuotta sitten.

– Noin 15-vuotiaana muut lajit jäivät pois ja aloin panostaa yleisurheiluun. Silloin tippuivat joukkuevoimistelu ja hiihto.

Niin valmentajan kuin juoksijan yllätykseksi, Uusimäestä on kuoriutunut täysverinen pikajuoksija. Yhteistyön alussa kumpikin oletti toisin.

– Minulle tuli yllätyksenä, että hän onkin nopeustyyppi. Lähtökohtana oli, että hän on kestävyyspainotteinen urheilija, Kelo sanoo.

– 15-vuotiaana huomasin, että nopeuslajit kehittyivät aika paljon. Siitä oli luontevaa siirtyä vähän lyhyemmille matkoilla, Uusimäki sanoo.

Lukiossa viimeistä vuottaan opiskelevan vantaalaisen ensi kesän tavoitteissa on kilpailla Amsterdamin EM-kisoissa. Tulosrajat 400 metrillä ja 400 metrin aitajuoksussa ovat 53,40 ja 57,90.

– Tärkeintä on, että kehitystä tapahtuu, mutta toivottavasti olen mukana Amsterdamissa, Uusimäki sanoo.

– EM-raja voi mennä kummassa lajissa vaan, jos talvi menee hyvin, eikä vammoja tule. Aitoja olen kuitenkin ajattelun ehkä enemmän.