Trinidadin viestimitali kirkastui, Wada uhkaa pikkumaita olympiapannalla

Yhdysvaltain 4 x 100 metrin joukkue menetti Lontoon olympiakisoissa 2012 juostun hopeamitalinsa Tyson Gayn dopingkäryn seurauksena. Päätöksen teki Kansainvälinen olympiakomitea (KOK). Järjestö pyysi Yhdysvaltain olympiakomiteaan keräämään ja palauttamaan viestijoukkueen mitalit.

Gay palautti oman mitalinsa jo viime vuonna samalla, kun hyväksyi vuoden mittaisen dopingpannan. Tuossa yhteydessä hänen tuloksiaan mitätöitiin aina vuoden 2012 heinäkuusta lähtien.

Yhdysvaltain Lontoon pikaviestiryhmässä juoksivat alkuerät mukaan lukien Gayn ohella Trell Kimmons, Justin Gatlin, Ryan Bailey, Jeffery Demps ja Darvis Patton. Finaalissa joukkueessa juoksivat Kimmons, Gatlin, Bailey ja Gay. Nelikko teki silloin Yhdysvaltain ennätyksen 37,04.

Lontoon pikaviestin hopeajoukkueeksi nousi Trinidad ajalla 38,12. Pronssin sai Ranskan kvartetti ajalla 38,16. Pikaviestijoukkueen valmentajana toimi Jon Drummond. Hän oli tuolloin myös Gayn valmentaja ja on nyt pitkässä toimitsijakiellosta Gayn dopingkäryyn liittyen.

 

Wada uhkaa pikkumaita olympiapannalla

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada varoittaa kuutta kansainvälisiin urheilujärjestöihin kuuluvaa maata tai Yhdysvaltain Neitsytsaarten tapaista territoriota, että niitä uhkaa olympiakisoista ja muistakin suurkisoista poissulkeminen, jos ne eivät ryhdy Wadan uuden säännöstön vaatimiin toimiin.

Wada uudisti antidopingsäännöstöä ja siihen liittyen kaikkia maita on vaadittu toimittamaan Wadalle tiedot siitä, kuinka maassa antidopingtoiminta on hoidettu ja dopingin käyttö sanktioitu. Pohjois-Korea, El Salvador, Guinea-Bissau, Haiti, Sierra Leone ja Yhdysvaltain Neisytsaaret eivät ole Wadan johtajan Craig Reedien mukaan toimineet asiassa mitenkään Wadan useista muistutuksista huolimatta.

 

Rion testilaboratorio sai olympiastatuksen

Rio de Janeirossa toimiva brasilialainen laboratorio on saanut takaisin Kansainvälisen antidopingtoimisto Wadan olympiatason luokituksen ja voi nyt toimia ensi kesänä Rio de Janeiron olympiakisoissa otettavien näytteiden testaajana.

Samainen laboratorio menetti ykkösluokan statuksen kaksi vuotta sitten. Wada on nyttemmin vakuuttunut, että laboratorio toiminta on olympiatestauksen vaatimalla tasolla. Rio de Janeiron olympialaisissa otetaan ainakin 3000 testinäytettä.