Tähti kelasi Arabiemiraateissa maailman kärkiajan

7 suomalaista kilpailee paralympiakisojen yleisurheilussa

Kolmien paralympiakisojen kultamitalimies Porin Tarmon Leo-Pekka Tähti avasi kilpailukautensa Arabiemiraateissa, missä hän voitti Al Ainin kansainvälisten kilpailujen 100 metriä maailman kärkituloksella.

31-vuotias Tähti saavutti henkisesti tärkeän voiton ehkä koko uransa kovimmasta haastajasta hollantilaisesta Kenny van Weeghelista, joka hävisi vain 0,07 sekuntia.

– Sain erinomaisen startin, jossa karkasin tuolin mitan karkumatkalle. Kenny kiri kuitenkin toisen puoliskon hyvin ja ehti lähelle, Tähti kuvasi kilpailuaan.

Tähden voittoaika 14,19 on kauden kärkitulos maailmassa. Kolme vuotta sitten Lontoon paralympiakisoissa hän kelasi luokan 54 voimassaolevan maailmanennätyksen 13,63.

Tunti 100 metrin kilpailun jälkeen Tähti sijoittui 400 metrillä kolmanneksi hyvällä ajalla 49,78. Kilpailun voitti Van Weeghel maailman kärkiajalla 48,12 ja toinen oli Tunisian Yassine Gharbi ajalla 48,37.

– Olen melko tyytyväinen aikaani. Ensimmäisellä puolikkaalla olisi maksiminopeus voinut nousta korkeammalle, mutta loppu tuli tällä kertaa hyvin. Muutenkin 50 sekunnin alitukset ovat olleet kohdaltani harvinaista herkkua novotan-pinnoitteella.

Toisena kilpailupäivänä Tähti kelasi 200 metriä sijoittuen toiseksi. Tämän matkan hallitseva maailmanmestari Van Weeghel ei tällä kertaa startannut. Kilpailun voitti niukasti Yassine Gharbi ajalla 26,30 Tähden hävitessä vain 0,08 sekuntia.

– Vielä lämmittelyssä tuntui hyvältä ja odotin selkeästi parempaa tulosta. Startti oli nytkin teknisesti ihan hyvä ja johdin kaarteen jälkeen selvästi. Sen jälkeen paukut kuitenkin loppuivat, Tähti analysoi.

Tähti jatkaa Arabiemiraattien kiertuettaan Dubai Cityyn, missä 22.-25.2. kilpaillaan tämän vuoden ensimmäinen osakilpailu Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n yhdeksänosaista Grand Prix -sarjaa (http://www.paralympic.org/athletics/grand-prix-20159). Viime vuonna sarjassa kilpaili urheilijoita 85 eri maasta.

Al AIN (UAE) 18.-19.2.2015 Al Ainin kansainväliset kilpailut

1. päivä 18.2.

Miehet,

100 m kelaus, luokka 54 (1,1 m/s): 1) Leo-Pekka Tähti Suomi 14,19 (kk), 2) Kenny van Weeghel Hollanti 14,26, 3) Fethi Zouinkhi Tunisia 14,67, 4) Mohammad Vahdani Arabiemiraatit 14,73, 5) Yassine Gharbi Tunisia 14,85 (B-erän voittaja, -0,1, m/s).

400 m kelaus, luokka 54: 1) Kenny van Weeghel Hollanti 48,12 (kk), 2) Yassine Gharbi Tunisia 48,37, 3) Leo-Pekka Tähti Suomi 49,76 (kkk), 4) Fethi Zouinkhi Tunisia 51,09, 5) Rashed al Daheri Arabiemiraatit 51,50.