Veljekset voittivat viestinjuoksun - Laji lajilta

Lauantaiaamu Prahassa. Netti-TV & Kilpailuraportit & LIVE-Tulospalvelu:

Perjantai 6.3. aamu

Perjantai 6.3. ilta

Lauantain 7.3. aamukilpailut laji lajilta:

Tesfaye hallitsi 1500 metrin alkueriä

21-vuotias Eintracht Frankfurtin Homiyu Tesfaye on tällä kaudella kahdesti juossut maailman kärkiajan 1500 metrillä. Etiopiasta Saksaan muuttanut Tesfaye oli Prahassakin alkuerien nopein ajalla 3.40,05. Tukholmassa IAAF-hallisarjan osakilpailussa hän juoksi vielä kuusi sekuntia nopeammin 3.34,13.

Keniasta Turkkiin muuttanut Ilham Tanui Özbilen johti eräänsä maailmanennätysvauhtia ohittaen 800 metriä ajassa 1.51,23 yli kymmenen sekuntia muita edellä. Skotlantilaisen Chris O’Haren pitkä kiri oli kuitenkin niin voimakas, että hän ohitti Tanuin ennen maalia.

Kahdessa muussa hyvin hitaassa alkuerässä kirivät voittajiksi Britannian 21-vuotias Charlie Grice ja kotiyleisön suosikki Jakub Holuša. Aiemmin 1500 metrin EM-mitaleillekin yltäneet Espanjan Diego Ruìz ja Ranskan Yoann Kowal karsiutuivat.

Pohjoismaiden ja Baltianmaiden juoksijoita alkuerissä kilpaili kuusi, mutta finaaliin heistä ylsi vain Helsingissä kolme vuotta sitten Euroopan mestaruuden voittanut Norjan Henrik Ingebrigtsen. Karsiutuneista kilpailijoista Dmitri Jurkevitsh juoksi uuden Latvian halliennätyksen 3.42,84.

Mielenkiintoisena ja melko hyvin onnistuneena kokeiluna 1500 metrin alkuerät juostiin vain seitsemän kilpailijan erissä. Jyrkillä halliradoilla tämä lisäsi myös kilpailun turvallisuutta ja ennaltaehkäisi kilpailijaruuhkassa silloin tällöin syntyviä kolareita.

Ilja Shkurenjov johtaa seitsenottelua

Miesten seitsenottelua johtaa kahden ensimmäisen lajin jälkeen Venäjän Ilja Shkurenjov, joka juoksi 60 metriä uuteen ennätykseensä 6,98 ja voitti pituushypyn uudella ennätyksellään 778. Kymmenottelussa Shkurenjov on aiemmin palkittu pronssimitalilla sekä Helsingin että Zürichin EM-kilpailuissa.

Toisena 37 pisteen päässä Shkurenjovista ottelee Saksan Arthur Abele, joka hänkin aloitti kahdella uudella halliennätyksellään. Abele voitti 60 metriä ajalla 6,93 ja hyppäsi pituutta 756. Viime kesänä Zürichin EM-kilpailuissa Abele kokosi kymmenottelussa huipputuloksen lähes 8500 pistettä.

Puolustava mestari Hollannin Eelco Sintnicolaas ottelee neljäntenä 68 pisteen päässä johtavasta Shkurenjovista. Kotiyleisön suosikki, kauden kärkituloksen haltija Adam Helcelet on vasta viides 117 pisteen päässä kärjestä. Ruotsin Petter Olson sijoittuu kahden lajin jälkeen kahdeksanneksi.

Jaroslav Bába tavoittelee pitkän uransa ensimmäistä kultamitalia

Miesten korkeushypyn karsinnasta finaaliin selviytyivät kaikki 228 ylittäneet kilpailijat, joita ei ollut kuin kahdeksan. Ilman pudotuksia tämän korkeuden ylittivät vain Kreikan António Mástoras, Venäjän Daniil Tsiplakov ja kotiyleisön edessä ensimmäistä suurvoittoaan tavoitteleva konkari Jaroslav Bába.

Italialainen tämän vuoden Euroopan tilastoykkönen Marco Fassinotti on loukkaantunut (https://twitter.com/marcofassinotti) eikä osallistunut kilpailuun, mutta finaaliin selviytyi kaksi muuta italialaista Silvano Chesani ja Marco Tamberi.

Muut finaaliin selviytyneet kilpailijat olivat kolmien MM-kilpailuiden mitalimies Kyproksen Kyriakos Ioannou, Zürichin EM-kilpailuiden kakkonen Ukrainan Andrii Protsenko ja vuoden 2010 Euroopan mestari Venäjän Aleksandr Shustov.

Finaalista karsiutuivat kahden vuoden takaista hopeamitaliaan puolustanut Venäjän Aleksei Dmitrik, Helsingin EM-kilpailuiden kakkonen Liettuan Raivydas Stanys ja kymmenen vuoden takainen Helsingin maailmanmestari Ukrainan Juri Krimarenko.

Latvala selviytyi aikavertailusta välieriin

Naisten 60 metrin juoksun alkueriät olivat tuloksiltaan loistavat. Niissä kirjattiin Euroopan tämän vuoden tilaston neljä nopeinta tulosta.

Viimekesäinen 100 ja 200 metrin Euroopan mestari Hollannin Dafne Schippers, entinen 100 metrin Euroopan mestari Saksan Verena Sailer ja viimekesäinen junioreiden maailmanmestari Britannian Dina Asher-Smith juoksivat jokainen uudet ennätyksensä 7,07, 7,10 ja 7,10.

Norjan Ezinne Okparaebo voitti oman alkueränsä ajalla 7,17, millä hän nousee Euroopan tilaston neljänneksi Schippersin, Sailerin ja Asher-Smithin jälkeen. Viides erävoittaja oli Sveitsin Mujinga Kambundji ajalla 7,22. Kambundjin erässä juoksi vasta 17-vuotias Puolan Ewa Swoboda myös mainiosti 7,24.

Hanna-Maari Latvalan reaktioaika oli hänen eränsä nopein, mutta Asher-Smithin johdolla Latvalaa ennen maalissa olivat myös 100 metrin Euroopan mestaruuden Helsingissä vuonna 2012 voittanut Bulgarian Ivet Lalova, Hollannin Jamile Samuel ja Italian Audrey Alloh.

Latvala selviytyi kuitenkin aikavertailusta välieriin ajallaan 7,36. Viimeisenä välieriin aikavertailusta pääsi Liettuan Lina Grincikaitė ajalla 7,41.

Myllymäki viimeisenä aikavertailusta välieriin

Ville Myllymäki onnistui ensimmäisessä arvokilpailuiden henkilökohtaisessa kilpailussaan selviytymään miesten 60 metrin juoksun välieriin. Myllymäen juoksu ei ollut aivan suoraviivaisesti etenevää, mutta hän kamppaili 0,02 sekunnin päähän ennätyksestään ajalla 6,72.

Alkuerien kaksi nopeinta olivat viimetalvinen maailman hallimestari Richard Kilty ja 100 metrin hallitseva junioreiden Euroopan mestari Chijindu Ujah. Molemmat britit juoksivat 6,57. Kaikki 22 muuta välieriin selviytynyttä kilpailijaa mahtuivat yhden sekunnin kymmenyksen sisään ajoin 6,62-6,72.

Kokeneet saksalaiset juoksivat hyvin. Julian Reus ja Lukas Jakubczyk voittivat kumpikin eränsä ajalla 6,62 ja kolmas saksalainen Christian Blum oli oman eränsä toinen vain sekunnin sadasosan Sveitsin Pascal Mancinille hävinneenä.

Pohjoismaiden juoksijoista Myllymäen ohella välieriin selviytyivät myös Ruotsin Odain Rose ajalla 6,67 sekä aikavertailusta Ruotsin Erik Hagberg ja Tanskan Morten Madsen ajalla 6,69. Madsen juoksi ennätyksensä.

Kristiina Mäkelä loikki EM-finaaliin!

Kaikki kolme lauantain aamukilpailuihin osallistunutta suomalaista selviytyivät jatkoon. Naisten kolmiloikan karsinnassa Kristiina Mäkelä hyppäsi erinomaisesti 14,04 ja oli karsinnan seitsemänneksi paras.

Mäkelän ensimmäinen hyppy oli yliastuttu. Toisessa yrityksessä ponnistus napsahti tarkasti vain puolitoista tuumaa tammilankun reunasta. Kaikki loikat olivat tasapainoisia ja varsinkin kolmas nousi korkealle, mutta hieman kiertäen, jolloin Mäkelä ei aivan ehtinyt viedä jalkoja suoraksi eteenpäin ennen alastuloa.

Kuusi hyppääjää ylitti karsintarajan 14,15. Parhaan tuloksen 14,40 loikki toissavuonna Ukrainasta Israeliin muuttanut Hanna Knjazjeva. Tulos on uusi Israelin halliennätys ja sijoittuu tämän vuoden maailmantilastossa kolmanneksi.

Karsintarajan ylittivät myös viimetalvinen maailman hallimestari Venäjän Jekaterina Koneva, Helsingin EM-kilpailuissa hopeamitalilla palkittu Portugalin Patrícia Mamona, Bulgarian Gabriela Petrova, Saksan Kristin Gierisch ja uuden ennätyksensä 14,21 loikkinut Valko-Venäjän Natalia Vjatkina.

Kahdeksantena kilpailijana finaaliin tulosvertailusta selviytyi Romanian Cristina Bujin tuloksella 14,02. Finaalista karsiutui kahdesti aiemmin pronssimitalilla palkittu ja yhteensä 11 kertaa arvokilpailuiden finaaliin selviytynyt Slovakian 33-vuotias Dana Veldáková.

Naisten kolmiloikan finaali kilpaillaan Prahan EM-kilpailuiden viimeisenä kenttälajina sunnuntaina alkaen Suomen aikaa kello 17.25.