Strömbergille EM-kultaa ja Väänäselle -pronssia Tbilisissä

Larsmo IF:n seiväshyppääjä Alina Strömberg saavutti Suomen ensimmäisen kultamitalin 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbiliisissä. Strömberg paransi ennätystään peräti 15 sentillä voittaen yllättäen tyttöjen seiväshypyn tuloksella 415.

Esbo IF:n Saga Andersson hyppäsi neljänneksi tuloksella 395. Strömberg jakaa nyt 17-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmannen sijan Anderssonin kanssa.

Strömberg ylitti 415 kolmannella yrityksellä. Myös Espanjan Meritxell Benito ja Tshekin Amálie Svábíková yrittivät kolme kertaa 415:ttä, mutta eivät ylittäneet sitä.

Strömberg ylitti ensimmäisellään 370, 385 ja 395 sekä toisella 405. Benito johti kilpailua ennen ratkaisukorkeutta ylitettyään 405 ensimmäisellä yrityksellä. Benito sai hopeaa ja Svábíková pronssia.

-Kaikki tuntui hyvältä. Ote piti hyvin ja onnistuin hyppäämään ennätykseni tärkeässä paikassa!, Strömberg riemuitsi.

17-vuotiasta Strömbergiä valmentaa Mikael Westö, joka on saavuttanut Kalevan kisojen seiväshypyssä neljä hopeaa ja neljä pronssia, viimeksi hopeaa vuosi sitten.

Väänänen jäi moukarikullasta vain puoli metriä

Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen saavutti tasaisessa ja jännittävässä tyttöjen moukarinheitossa pronssia. Hän jäi kullasta vain puoli metriä.

Tshekin Katerina Skypalová johti ensimmäisen kierroksen jälkeen tuloksella 65,13. Toisella kierroksella johtoon siirtyi Valko-Venäjän Tatsiana Ramanouvich tuloksella 66,16.

Väänänen otti kakkostilan heitettyään toisella kierroksella kilpailun parhaan tuloksensa 66,00.

Skypalová nappasi ykköspaikan takaisin viimeisellä kierroksella linkoamalla kultatuloksen ja ennätyksensä 66,58.

Väänänen pisti kaiken peliin, mutta ei saanut tulosta neljällä viimeisellä kierroksella. Väänänen olisi voittanut kultaa ennätyksellään 66,98. 17-vuotiaat tytöt heittävät kolmikiloista- eli kilon kevyempää moukaria kuin naiset.

-Kaikkeni yritin. Oli hyvä fiilis, ja koko ajan tiesin mitä teen. Viimeisessä heitossa yritin kovasti ja kaaduin, Väänänen kertoi.

Kiira Väänästä valmentavat Leena Paldanius ja oma isä Jari Väänänen.

Kuljukka vajaan sekunnin päässä estejuoksun pronssista

Lahden Ahkeran Aino Kuljukka juoksi ennätyksellään 6.44,47 tyttöjen 2 000 metrin esteissä neljänneksi. Hän paransi alkuerässä juoksemaansa edellistä ennätystään kuudella sekunnilla.

Kuljukka oli lähellä mitalia. Kroatian Lora Ontl vei pronssin vain 0,87 Kuljukkaa nopeampana. Mestariksi juoksi Tanskan Anna Mark Helwigh ajalla 6.34,52 ja hopealle Unkarin Tiva Pavuk ajalla 6.41,70.

-Harmittavan lähellä oli mitali, mutta ennätykseen olen tyytyväinen, Kuljukka sanoi.

Forssan Salaman Astrid Snäll tuli kahdeksanneksi ajalla 6.53,09.Hän juoksi alkuerässä ennätyksensä 6.52,48.

Purola viiletti viidenneksi 200 metrillä

Oulun Pyrinnön Samuel Purola juoksi ajalla 21,50 viidenneksi poikien 200 metrillä. Britti Jona Efoloko kiiti voittoon ajalla 21,15.

Hopealle pinkoi Ruotsin Kasper Kadestål ajalla 21,18 ja pronssille Espanjan Pol Retamal ajalla 21,24.

Purola juoksi välierässä ennätyksensä 21,48, joka oli välierien seitsemänneksi nopein aika. Hän oli finaalissa nopein vuonna 2000 syntynyt juoksija. Purola juoksi eilen 100 metrillä pronssia.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Aleksandra Niiranen juoksi tyttöjen 400 metrin finaalissa kahdeksanneksi eli viimeiseksi ajalla 56,51.

Kankaanpään seudun Leiskun Teemu Narvi sijoittui poikien keihäänheiton finaalissa yhdeksänneksi tuloksella 66,71 ja Töysän Vedon Juhani Hauta-aho kymmenenneksi tuloksella 66,40.

Mestariksi nakkasi Latvian Kristaps Jaunpujens viimeisen kierroksen tuloksella 77,01.17-vuotiaat pojat heittävät 700-grammaista- eli sata grammaa kevyempää keihästä kuin miehet.

Lehikoinen aitoi välierän ykkösenä finaaliin

Helsingin IFK:n Viivi Lehikoinen eteni  tyttöjen 400 metrin aitajuoksun finaaliin voittamalla toisen välierän ajalla 59,89. Ensimmäisessä välierässä neljä ensimmäistä juoksivat Lehikoista nopeammin. Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen jäi ensimmäisessä välierässä viimeiseksi ajalla 61,88 eikä päässyt finaaliin.

-Se oli perusjuoksu kohti finaalia, Lehikoinen sanoi.

-Ok-juoksu. Ei tuntunut väsymystä eilisestä juoksusta (alkuerästä), Hämäläinen totesi.

Tammelan Ryskeen Atte Kurkikangas sijoittui poikien 400 metrin aitajuoksun toisessa välierässä seitsemänneksi ajalla 54,85. Finaaliin päästäkseen piti juosta vähintään 53,68.

-Eilinen (alkuerä) painoi kyllä jaloissa, mutta silti hyvä juoksu, Kurkikangas sanoi.

Tyttöjen 400 metrin aitajuoksun finaali juostaan sunnuntaina kello 16.15.