Seitsemän suomalaista jatkoon 17-vuotiaiden EM-kilpailuiden perjantaiaamuna

17-vuotiaiden EM-kilpailuiden toinen päivä unkarilaisessa Györin kaupungissa alkoi helteisenä lämpötilan noustessa 27 asteeseen. Aamukilpailuihin osallistui kymmenen suomalaisurheilijaa, joista seitsemän selviytyi oman lajinsa alkukilpailuista jatkoon.

Kia Laisi voitti alkueränsä 400 metrin aitajuoksussa

Espoon Tapioiden Kia Laisi juoksi uuden ennätyksensä 60,59 ja voitti oman eränsä tyttöjen 400 metrin aitajuoksun alkuerissä. Laisin aika oli alkuerien kolmanneksi nopein ja oma ennätys koheni 0,43 sekuntia. Nurmijärven Yleisurheilun Erin Karjalahti oli oman alkueränsä kuudes ja kokonaiskilpailun 25:s ajalla 64,60.

– Pystyin pitämään oman juoksuni kasassa, vaikka viereiseltä radalta ukrainalainen lähti tosi kovaa. Loppusuoralla tuntui niin helpolta, että viimeisen aidan jälkeen voin hölkötellä maaliin, kertoi Laisi.

Helsingin Kisa-Veikkojen Chibunna Ezeabasirim sijoittui poikien 400 metrin aitajuoksun alkuerässään kolmanneksi ajalla 53,49 ja selviytyi helponnäköisesti lauantaina juostaviin välieriin. Helsingin IFK:n Eero Ilomäki karsiutui. Ilomäen sijoitus oli 22:s ajalla 54,81.

Poikien tasaisten alkuerien nopein oli Espanjan Ignacio Sáez ajalla 52,44. Johan Claesson ja Andreas Haara Bakketun juoksivat Ruotsin ja Norjan poikaennätykset 52,79 ja 52,76.

Molemmat suomalaisneidot 1500 metrin finaaliin

Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtanen juoksivat kumpikin tyttöjen 1500 metrin finaaliin. Blomqvist oli alkueränsä kolmas ajalla 4.31,44 ja Virtanen eränsä viides ajalla 4.36,41. Erien neljä parasta pääsi suoraan finaaliin ja Virtanenkin aikavertailun perusteella.

Molemmissa alkuerissä kaksi ensimmäistä kierrosta olivat erittäin hitaita, kolmannella lisättiin vauhtia ja viimeinen kirittiin toden teolla. Blomqvist juoksi viimeisen kierroksen kaikkeaan yrittämättäkin erinomaiseen aikaan 65,45 ja Virtanenkin mainiosti 66,19.

Finaalin suursuosikki on irlantilainen Susan Healy, joka on ennätysvertailussa toistakymmentä sekuntia muiden edellä ajalla 4.09,25. Healyn lisäksi vain Puolan Klaudia Kazimierskan ennätys on alle 4.20:n. Molemmat voittivat helposti alkueränsä.

Oskari Lahtinen moukaroi ennätyksensä ja finaaliin

Noormarkun Nopsan Oskari Lahtinen linkosi poikien moukarinheiton avauskierroksella uuden ennätyksensä 71,73. Tulos oli karsinnan neljänneksi paras ja Lahtinen eteni lauantaiseen finaaliin.

– Heitto tuntui hyvältä, rinki oli hyvä ja sää oli hyvä! Kaikki tuntui hyvältä, hymyili Lahtinen.

Ukrainalainen Mihailo Kohan oli karsinnassa aivan omaa luokkaansa heittämällä hurjan uuden kisaennätyksen 82,42. Useita metrejä Lahtista pidemmälle heittivät myös Bulgarian Valentin Andrejev ja Puolan Tomasz Ratajczyk tuloksin 77,59 ja 75,56.

Jessica Kähärä eteni korkeushypyn finaaliin

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä pudotti tyttöjen korkeushypyn karsinnassa kerran aloituskorkeudestaan 171, mutta ylitti ensi yrityksellään 174 ja 177 selviytyen finaaliin. Lauantaina Kähärä osallistuu myös kolmiloikan karsintaan. Molempien lajien finaalit hypätään sunnuntaina.

Nurmijärven Yleisurheilun Marcus Kytölä karsiutui poikien seiväshypyn finaalista. Kytölä ylitti kolmannella yrityksellään aloituskorkeutensa 455, mutta pudotti riman kolmesti korkeudesta 470 sijoittuen jaetulle 22.-23:nnelle tilalle.

Juuso Peltola aitoi välieriin

Poikien 110 metrin aitajuoksun alkuerissä Suomea edusti vain Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juuso Peltola, sillä Kankaanpään seudun Leiskun Eero Hirvinen on loukannut reiden takaosan lihaksensa ja joutui vetäytymään kilpailusta.

Peltola oli alkueränsä viides ajalla 14,13 jääden ennätyksestään vain neljä sekunnin sadasosaa. Välieriin selviytyivät erien neljä parasta ja neljä muuta aikavertailusta, joista Peltola oli aikavertailun nopein. Britannian Sam Bennett ja Ranskan Kenny Fletcher paransivat kumpikin kisaennätystä ajoin 13,33 ja 13,30.

Sara Killinen ja Julia Kivinen illalla moukarifinaalissa

Perjantain iltakilpailuissa heittävät moukarinheiton finaalissa Lapuan Virkiän Sara Killinen, joka on Euroopan tämän vuoden tilastokakkonen ja Kaustisen Pohjan-Veikkojen Julia Kivinen, joka viime kesänä juuri Györissä voitti kultamitalin Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa. Moukarifinaali alkaa iltayhdeksältä.