Saarikoski aikoo olla se kolmas mies (video)

Juho Saarikoski aikoo olla se moukarinheittäjä, joka kilpailee heinäkuussa Amsterdamissa EM-kisojen miesten karsinnassa David Söderbergin ja Tuomas Seppäsen kanssa.

Söderberg ja Seppänen ovat jo kisapaikkansa varmistaneet, mutta kilpailu Suomen joukkueen kolmannesta paikasta voi äityä hyvinkin tasaiseksi. Saarikosken ohella siihen on silmänsä iskenyt moni nuori, kehittyvä heittäjä, kuten Jesse Lehto, Tommi Remes ja Joachim Koivu.

– Kova kilpailutilanne on pelkästään hyvä asia. Se tsemppaa porukkaa eteenpäin. Mutta vain omaan tekemiseen voi vaikuttaa, joten siihen keskitytään, Saarikoski tuumi Espanjan leirillä.

EM-kisojen tulosraja on 73,50. Se on enemmän kuin mitä kukaan Suomen kolmannesta EM-paikastaan kilpailevista heittäjistä on koskaan pyörähdellyt.

Saarikoski, 22, heitti viime vuonna ennätyksekseen 71,57. Hän ylsi 22-vuotiaiden EM-finaalissa viidenneksi tuloksella 70,94, mutta kesän pisin kaari jäi piippuun.

– EM-kisojen jälkeen aloin pienen treenijakson, joka meni ehkä hieman yli. Kun alkukesästä oli ollut selkäongelmia, ne kasaantuivat noissa treeneissä. Viikon sisään tuli kolme selkäkramppia, heittäjä muistelee.

Tutkimuksissa selästä ei löytynyt varsinaisia vammoja.

– Ongelmat johtuivat siitä, että alaselkä oli väsynyt, ja minulla oli heitossa ongelmia keskivartalonkontrollissa.

Tilanne korjaantui kolmen viikon heitto- ja punttitreenitauolla. Heittäjän harmiksi Kalevan kisat ja nuorten SM-mittelöt osuivat juuri tuon tauon ajaksi.

– Heitin sitten syyskesällä Ruotsissa ja Virossa yhdet kilpailut. Ruotsissa heittäminen oli vielä hakemista kolmen viikon tauon jälkeen, mutta ennen Viron kisaa ehdin tehdä sen verran punttia ja selkäkontrollia, että siellä syntyi kesän toiseksi paras tulos 71,35, Saarikoski muistelee.

– Viime kesältä jäi kyllä metrejä varastoon. Se harmitti.

Kesän tavoitteena 74 metriä

EM-kesän tulostavoitteen Saarikoski on piirtänyt 74 metriin.

– Siihen uskon vakaasti, heittäjä sanoo painokkaasti.

Ja mikäs on uskoessa, kun harjoittelu on kulkenut toivottuja polkuja.

– Syksyllä saatiin varsinkin yläkropan voimatasoa hyvin eteenpäin. Jalkojenkin voima parani. Tempauksessa sarjapainot nousivat hyvin ja hypyt kehittyivät, eli terävyyttä on tullut lisää, Saarikoski sanoo.

Piakkoin alkavalla kilpailuun valmistavalla harjoitusjaksolla Saarikoski testaa missä iskussa ovat maksimivoimat. Oleellisinta lienee silti se, että heittoharjoittelusta on tullut vain hyviä uutisia

– Kevään aikana kaikilla välineillä on syntynyt harjoitusennätykset, eli heittäminen on mennyt eteenpäin. Nyt se pitää saada vakiinnutettua, Saarikoski sanoo.

Edellinen tarkoittaa, että heittotekniikassa on yhä tasoittamista vaativia takkuja.

– Minulle tyypillisin ongelma on, etten saa moukarin vauhtia kiihtymään neljännessä pyörähdyksessä. Se johtuu siitä, että olen tehnyt heiton alussa virheen. Tähän on tosin tullut parannusta, kun on heitetty paljon.

Erityiskiitosta tekniikan kehittymisestä Saarikoski antaa ex-huippuheittäjä Harri Huhtalalle, joka on hänen ”tekniikkamenttorinsa”. Saarikoskea valmentaa hänen isänsä Antti.

– Harri katselee heittoja kaksi tai kolme kertaa viikossa, Saarikoski kertoo.

Virosta uutta treenimiljöötä

Kilpailukauden Saarikoski aloittaa jo piakkoin, sillä EM-kisojen tulosraja on tehtävä 26. kesäkuuta mennessä.

– Huhti-toukokuun vaihteessa on tarkoitus aloittaa kilpaileminen. Pyrin heittämään niin paljon kisoja ulkomailla kuin mahdollista. Siellä saa hyvä kokemusta, kun on kovia kilpailijoita, Saarikoski tuumii.

Pientä kansainvälistä tuntumaa Saarikoski hakee myös huhtikuun lopussa Virosta. Sinne hän menee valmentaja Jarmo Pöyryn vieraaksi harjoittelemaan paikallisten heittäjien kanssa.

– Tykkään siitä, että harjoitusmiljöö vähän vaihtuu, Saarikoski sanoo.