Ruuskanen kiritti Lehtolan loistovireeseen, kausi alkaa Vantaalla

Keihäänheittäjä Sampo Lehtolan kropassa on hyvä hytinä. Yhteiset harjoitukset Antti Ruuskasen kanssa ovat tuoneet heittoharjoitteluun uutta virtaa. Kesän tavoite on murtautua elokuisten Lontoon MM-kisojen joukkueeseen.

– Antin kanssa on harjoiteltu yhdessä joka toinen viikko läpi talven Tanhuvaaran Urheiluopistolla. Se on ollut minulle iso piristysruiske, kun muuten harjoittelen Kuopiossa yksin, Lehtola sanoo.

Lehtolan kausi alkaa Vantaalla Kultainen Keihäs –kilpailussa lauantaina. Hän heitti viime kesänä hieman vajaat 82 metriä palattuaan kilpa-areenoilla kahden kyynärpääoperaation jälkeen.

– Olihan se vähän hankala tulla kesään, kun oli jäänyt kaksi kautta väliin. Tavoitteet olivat korkealla. Hain niitä arvokisajoukkueeseen oikeuttavia metrejä ja pääsin 80 metrin makuun, Lehtola sanoo.

Nyt tavoitteet ovat samat, mutta edellytykset heittää pitkälle ovat aivan toiset. Viime kesä palautti Lehtolan kilpailurutiinin. Sen päälle hän on harjoitellut syksystä lähtien hyvin ja Ruuskasen kirittämänä. Oman ennätyksen 83,77 pitäisi siirtyä historiaan.

– Näkisin, että sinne 85 metriin on realistiset mahdollisuudet, Lehtola sanoo.

Tero on kova haaste

Hyväraamisen Lehtolan heitto saa voimansa hulppean pitkästä vetomatkasta. Sitä siivittää nyt hyvävireinen kroppa. Sitä ja heittoaan hän viritteli hiljan päättyneellä leirillä Espanjan Leonissa.

– Kahden viikon leirillä heitettiin vain kolme kovaa heittotreeniä, kun yleensä niitä on ollut neljä. Pääsen nyt vähän tuoreemmalla kropalla viivalle Vantaalla, Lehtola sanoo.

Talven mittaan Lehtola on hionut myös heittonsa tekniikkaa.

– Olen yrittänyt saada aikaiseksi hieman matalampia heittoa, jotta saisin paremmin hyödynnettyä hyvän lähtönopeuden. Talven mittaan kehon huoltokin on hoitunut paremmin, joten kropan liikkuvuus on paremmassa kunnossa. Se tuo helppoutta heittämiseen.

Vantaalla Lehtola ottaa ensimmäiset askeleet kohti MM-kisoja. Hän haastaa mm. Tero Pitkämäen ja Keshorn Walcottin. 

– Tero tulee olemaan kova haaste niin meikäiselle kuin muillekin, mutta pikkuisen pitäisi päästä lyömään sinne kiilaa, Lehtola sanoo. Hän viittaa Pitkämäen ja Ruuskasen pitkään jatkuneeseen valtakauteen kotimaisessa keihäänheitossa.