Rudishan paluu – Lähes 70 metrin kiekkokaari – Genzebe Dibaban ihmekiri

Rudishan paluu - Lähes 70 metrin kiekkokaari – Genzebe Dibaban ihmekiri

Pekingin MM-kilpailuissa tiistaina urheilivat maailmanmestareiksi Kenian supertähti David Rudisha ja superyllättäjä Nicholas Bett, Etiopian maailmanennätysnainen Genzebe Dibaba, Kuuban kiekonheittäjätär Denia Caballero ja Britannian varmaakin varmempi pituushyppääjä Greg Rutherford.

 

Ensimmäinen heitto ratkaisi kiekkokilpailun

Linnunpesän tiistaikilpailut alkoivat naisten kiekonheitolla. Kuuban Denia Caballero sinkautti heti ensi yrityksellään valtavan pitkän heiton 69,28 ja koko kilpailu oli sillä selvä.

Viiden kierroksen jälkeen Caballero johti lähes neljän metrin erolla. Hallitseva olympiamestari, maailmanmestari ja Euroopan mestari Kroatian Sandra Perković heitti kolmesti verkkoon ja oli vasta kolmantena tuloksella 65,35. Viimeisellä yrityksellään hän nousi kuitenkin vielä toiseksi tuloksella 67,39.

193-senttinen Daegun MM-kilpailuiden hopeamitalinainen Saksan Nadine Müller heitti ensi yrityksellään 65,53 ja palkittiin pronssimitalilla. Mestari Caballeron joukkuetoveri Yaime Pérez käväisi hetken kolmantena viimeisellä heitollaan 65,46, mutta Perković pudotti hänet neljänneksi.

Saksan kaikki edustajat selviytyivät pistesijoille. 25-vuotias ja 192-senttinen Julia Fischer oli viides ja 22-vuotias ja 185-senttinen Shanice Craft seitsemäs. Heidän väliinsä kuudenneksi heitti Berliinissä kuusi vuotta sitten maailmanmestaruuden voittanut Australian Dani Samuels.

Viime vuonna Zürichin EM-kilpailuissa ja toissavuonna Moskovan MM-kilpailuissa hopeamitalilla palkittu Ranskan 36-vuotias konkari Mélina Robert-Michon jäi kymmenenneksi tuloksella 60,92.

 

Felix tekee historiaa?

Naisten 400 metrin välierissä ainoana alle 50 sekunnin juoksi Yhdysvaltain Allyson Felix ajalla 49,89. Jos hän finaalissa yltää kolmen parhaan joukkoon, tulee hänestä MM-historian parhaiten menestynyt urheilija.

Tähän mennessä 1980-1990-lukujen suururheilija Carl Lewis ja Allyson Felix ovat molemmat voittaneet MM-kilpailuissa kahdeksan kultaista, yhden hopeisen ja yhden pronssisen mitalin.

Kaksi muuta välierää voittivat maailmanmestaruutta puolustava Britannian Christine Ohuruogu ajalla 50,16 ja tänä kesänä alle 50 sekunnin juossut Bahaman Shaunae Miller ajalla 50,12. Kumpikin lasketteli helposti kaikkeaan yrittämättä maaliin.

Eriensä toiseksi nopeimpina finaaliin juoksi kolme jamaikalaista Shericka Jackson, Stephenie McPherson ja Christine Day. Heistä Jackson juoksi uuden ennätyksensä 50,03. Lisäksi finaaliin selviytyi aikavertailusta Jamaikan neljäskin edustaja 33-vuotias Novlene Williams-Mills.

Viimeisenä aikavertailusta finaaliin juoksi Yhdysvaltain Phyllis Francis ajalla 50,50. Karsiutuneista parhaan ajan juoksi 34-vuotias Ukrainan Natalia Pigida, joka paransi ennätyksekseen 50,62. Nigerian Patience Okon George juoksi hänkin nopeammin, kuin hitaimmasta erästä toisena finaaliin päässyt Christine Day.

Finaalista karsiutuivat myös hallitseva Euroopan mestari Italian Libania Grenot ja alkuerissä erinomaisen uuden ennätyksensä 50,37 juossut Romanian Bianca Rǎzor.

 

Kenian Bett aitoi kultaa

Miesten 400 metrin aitajuoksun finaalin kaikki kahdeksan kilpailijaa mahtuivat vuositilastossa 0,23 sekunnin sisään. Tasaväkisestä joukosta nopeimmin lähti Lontoon olympiakisojen ja Moskovan MM-kilpailuiden hopeamitalimies Yhdysvaltain Michael Tinsley.

Osallistujajoukon vanhin 31-vuotias Tinsley kuitenkin menetti rytminsä ja johtoon nousi viimekesäinen EM-kilpailuiden pronssimitalimies Venäjän Denis Kudrjavtsev. Viimeisillä kymmenillä metreillä kuitenkin muiden kangistuessa ulkorataa pyyhälsi kaikkien ohi valtavalla nopeuskestävyydellään Kenian Nicholas Bett.

190-senttinen poliisimies Bett aloitti ammattijuoksijan uransa vasta tänä kesänä ja hänen ensimmäinen kiertueensa oli Suomessa, missä hän voitti Lappeenrannan ja Lapinlahden Eliittikisoissa, mutta jäi toiseksi Lahden Eliittikisoissa ja kolmanneksi Paavo Nurmen kisoissa Turussa.

Lahdessa voittanut Algerian Abdelmalik Lahoulou tai Paavo Nurmen kisojen kärkikaksikko Viron Rasmus Mägi ja Kuuban Omar Cisneros eivät Pekingissä selviytyneet finaaliin. Kestävyysjuoksijoiden kanssa yhteisharjoituksia tehnyt Bett sen sijaan kesän mittaan hioi puutteellisen aitarytmityksensä kuntoon.

Pekingin mitalikolmikosta jokainen juoksi maansa ennätyksen. Uusi Kenian ennätys kirjataan 47,79. Kudrjavtsev oli toinen uudella Venäjän ennätyksellä 48,05. Pronssimitalilla palkittiin Jeffery Gibson uudella Bahaman ennätyksellä 48,17.

Vuosien 2007 ja 2009 maailmanmestari Yhdysvaltain Kerron Clement hävisi pronssimitalin Bahaman Gibsonille vain sekunnin sadasosan erolla. Viides oli Kenian Boniface Mututi hänkin mainiolla ajalla 48,33. Kovimmin aloittanut Michael Tinsley jäi kompuroinnistaan uupuneena viimeiseksi.

 

Dibaba juoksi 800 metriä alle 1.59 …

… ja teki sen 1500 metrin kilpailussa! Mitään vastaavaa loppukiriä naisten kestävyysjuoksussa tuskin koskaan on nähty.

Ensimmäinen kierros oli niin hidas, ettei se olisi oikeuttanut edes Kalevan kisoihin mukaanpääsyyn. Yli 77 sekunnin kierrosvauhti olisi tasaisella vauhdinjaolla tuottanut niin kehnon loppuajan kuin 4.50.

Kun 700 metriä oli juostu erittäin hiljaa yhdessä joukossa, nousi maailmanennätysnainen Genzebe Dibaba yhdessä humauksessa kymmenenneltä sijalta kärkeen, jolloin seitsemän naisen ryhmä irtosi täysvauhtiseen pitkään kiriin.

Kolmannen kierroksen Dibaba lensi virallisten väliaikojen mukaan 57,22 (millä ajalla hän olisi Kalevan kisoissa juossut pistesijan pikajuoksijana) ja 800 viimeistä metriä televisiokuvan perusteella arvoiden 1.58,0, millä hän sijoittuisi 800 metrin tämän vuoden maailmantilastossa viidenneksi!

Voittoaika hitaan alun vuoksi oli vain keskinkertainen 4.08,10. Hopeamitalilla palkittiin juniorisarjoissa kaksi maailmanmestaruutta voittanut Kenian Faith Kipyegon ajalla 4.08,96. Alle kahden minuutin viimeisen 800 metrin osuuden juoksi myös Euroopan mestari Hollannin Sifan Hassan, joka oli kolmas ajalla 4.09,34.

Etiopiassa syntynyt Hassan nousi vasta kirikierroksen takasuoralla seitsemänneltä tilalta neljänneksi, mutta loppusuoralle hän kaartui toisena, kunnes uupui ja joutui uudelleen päästämään Kipyegonin sisäkautta ohi. (Hassanin kolmas kierros oli 56,63.) Kuuden parhaan joukkoon sijoittui neljä Etiopiassa syntynyttä juoksijaa.

Etiopian vasta 19-vuotias Dawit Seyaum oli neljäs runsaan kahden sekunnin päässä voittajasta, skotlantilainen Laura Muir viides runsaan kolmen sekunnin päässä voittajasta ja Etiopiassa syntynyt Ruotsin Abeba Aregawi kuudes runsaan neljän sekunnin päässä voittajasta.

Yhdysvaltain Shannon Rowbury oli seitsemäs selviytyen pistesijalle jo kuudensissa suurkilpailuissaan. Vuosien 2003 ja 2005 maailmanmestari Venäjän 40-vuotias Tatjana Tomashova jäi kymmenenneksi ja vuoden 2011 maailmanmestari Yhdysvaltain Jenny Simpson 11:nneksi.

 

Jeff Henderson hyppäsi pisimmälle …

… ja karsiutui kahdeksan parhaan joukosta. Maailmantilaston ykkönen Yhdysvaltain Jeff Henderson ponnisti miesten pituushypyn ensimmäisellä kierroksella hypyn, jonka laskeutumiskohta televisiokuvan perusteella arvioiden oli jopa 870 sentin kohdalla, mutta hyppy oli 0,8 senttiä yliastuttu.

Toisen kierroksen hyppynsä Henderson ponnisti noin 35 senttiä lankun etureunasta ja se kantoi 795. Kolmas pitkä hyppy oli jälleen yliastuttu. Näin hän karsiutui kahdeksan parhaan joukosta kaksi senttiä heikommalla tuloksella, kuin kahdeksanneksi sijoittunut Venäjän Sergei Poljanski.

Hallitsevasta olympiamestarista ja hallitsevasta Euroopan mestarista tuli nyt myös hallitseva maailmanmestari. Vuorenvarmaksi kilpailijaksi tunnettu Britannian Greg Rutherford hallitsi lajinsa kaikki osa-alueet ja voitti kilpailun ylivoimaisesti maailman tämän vuoden toiseksi parhaalla tuloksella 841.

Viiden vuoden takainen maailman hallimestari Australian Fabrice Lapierre selviytyi kahdeksan parhaan joukkoon vasta kolmannella yrityksellään, joka kantoi 810. Tämän jälkeen hän vielä paransi tulostaan kahdesti hypäten 820 ja 824 ja palkittiin hopeamitalilla.

Kiinan kolme edustajaa olivat kolmas, neljäs ja viides tuloksin 818, 814 ja 810. Pronssimitalilla palkittiin vasta 18-vuotias Wang Jianan, neljäs oli mantšurialainen Gao Xinglong ja kuudes pekingiläinen Li Jinzhe. Puolustava mestari Venäjän Aleksandr Menkov ei saanut vauhtijuoksuaan askelmerkille ja jäi kuudenneksi.

Seitsemäntenä miehenä yli kahdeksan metrin hyppäsi Ranskan 35-vuotias Kafétien Gomis, joka viime kesänä Zürichin EM-kilpailuissa palkittiin pronssimitalilla. Yhdysvaltain edustajista yksikään ei selviytynyt pistesijoille.

 

Rudishan paluu

Lontoon olympiakisoissa itsensä urheilun historiaan 800 metrin maailmanennätyksellään 1.40,91 juossut Kenian David Rudisha palasi parrasvaloihin, niin kuin oli sinne ensi kerran saapunutkin. Rudisha johti Lontoon olympiafinaalin tavoin Pekingin MM-finaalia lähdöstä maaliin.

Rudisha lähti reippaasti matkaan päästäkseen ensimmäisenä takasuoralle ja 200 metrin väliaika oli 25,06. Toisen 200 metrin osuuden hän jarrutteli 29,09 ja samalla hänen joukkuetoverinsa Ferguson Cheruiyot nerokkaan joukkuetaktiikan mukaisesti juoksi hänen oikeana siipenään estäen muiden ohitusyritykset.

Kolmannen 200 metrin osuuden Rudisha taittoi taas hieman nopeammin 27,35, kunnes lähti terävään täysvauhtiseen kiriin ja lensi 200 viimeistä metriä 24,34. Toisen kierroksen hän juoksi 2½ sekuntia ensimmäistä nopeammin 51,67.

Maailmantilaston ykkönen Bosnia & Hertsegovinan Amel Tuka juoksi ensimmäisen kierroksen viimeisenä. Toisella kierroksella hän oli hivenen Rudishaakin nopeampi juosten sen 51,58, mutta taktisesti kömpelö kokonaissuoritus ei oikeuttanut kuin pronssimitaliin.

Tuka nousi vasta toisen kierroksen takasuoralla jumbosijalta neljänneksi ja joutui kiertämään suuren osan viimeistä takakaarretta muiden juoksijoiden ulkopuolella. Euroopan mestari Puolan Adam Kszczot ehti maaliin toisena. Mitalikolmikon ajat olivat: 1) Rudisha 1.45,84, 2) Kszczot 1.46,08, 3) Tuka 1.46,30.

Ferguson Cheruiyot kamppaili pronssimitalista Tukaa vastaan aivan viime metreille häviten vain 0,05 sekuntia. Ranskan Pierre-Ambroise Bosse oli viides hänkin vain 0,79 sekunnin päässä Rudishasta. Kenian kolmas edustaja 18-vuotias Alfred Kipketer ei jaksanut kolmea kovaa juoksua, vaan oli finaalin viimeinen.

 

Azerbaidzhanilainen alkuerien nopein

Miesten 200 metrin alkuerien nopeimman ajan juoksi useiden muiden yleisurheilijoiden tavoin 2010-luvulla Turkkiin ammattiurheilijaksi muuttanut Ramil Gulijev, jonka syntymämaa on Azerbaidzhan. Loppusuoralla vahvasti nousseen Gulijevin lievään vastatuuleen juoksema alkueräaika 20,01 on uusi Turkin ennätys.

Toiseksi nopeimmin 20,11 juoksi kuusi vuotta sitten Berliinin MM-kilpailuissa hopeamitalilla palkittu Panaman Alonso Edward ja kolmanneksi nopeimmin 20,13 Britanniaa edustava 20-vuotias Zharnel Hughes, joka asuu Karibianmerellä sijaitsevalla vain 13.000 asukkaan brittiläisellä siirtomaasaarella Anguillalla.

100 metrin kaksintaistelupari Jamaikan Usain Bolt ja Yhdysvaltain Justin Gatlin voittivat omat eränsä leikitellen ajoin 20,28 ja 20,19. Paljon on molemmilla vielä varastossa energiaa välieriin ja finaaliin.

Heikoimmalla ajalla 20,40 välieriin selviytyi Jamaikan Nickel Ashmeade. Häntä nopeammin juossut Norsunluurannikon Hua Wilfried Koffi arvottiin kovempaan erään ja karsiutui. Välieriin selviytyneistä ennätyksiään paransivat Kanadan Brendon Rodney ja Etelä-Afrikan Akani Simbine ajoin 20,18 ja 20,23.

Välieristä karsiutuivat mm. tänä kesänä alle 20 sekunnin juossut Yhdysvaltain Isiah Young, kaksi viimeisintä 22-vuotiaiden Euroopan mestaruutta voittanut Puolan Karol Zalewski ja Kiinan ennätysmieheksi jo ajalla 20,37 kuulutettu Xie Zhenye, jonka videolta todettiin syyllistyneen ratarikkoon.

Kolmesti aiemmin MM-kilpailuiden 200 metrin juoksussa mitalilla palkittu Yhdysvaltain Wallace Spearmon ei saapunut lainkaan lähtötelineisiin, vaikka hänen osallistumisensa oli jo ehditty vahvistaa.

(Mikko Nieminen.)

MM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona aamukilpailuin Suomen aikaa kello 4.30. Aamukilpailuihin ei osallistu suomalaisia urheilijoita. Keskiviikon iltakilpailut alkavat Suomen aikaa kello 14 ja niissä kilpailevat Minna Nikkanen seiväshypyn finaalissa sekä Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen keihäänheiton finaalissa.

LIVE-Tulospalvelu:

Maanantai-ilta 24.8. Pitkämäki ja Ruuskanen finaaliin – Fraser-Pryce nopein nainen

Maanantaiaamu 24.8. Minna Nikkanen hyppäsi MM-finaaliin

Sunnuntai-ilta 23.8. Jamaikan Salama iski uudelleen Linnunpesään – David Söderberg kuudes

Sunnuntaiaamu 23.8. Miguel Ángel López löi kiinalaiset – Alkuerissä juostiin alle 44 sekunnin

Lauantai-ilta 22.8. Mo Farahin kuudes peräkkäinen – Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Lauantaiaamu 22.8. Molemmat moukarimiehet MM-finaaliin – Eritrean ensimmäinen kultamitali


pekingin_mm-kilpailut_2015_-_logo.jpg

david_rudisha_peking_2015_-_getty.jpg

Maailmanennätysmies David Rudisha teki Pekingissä saman kuin Lontoossa. (Getty images for IAAF.)

,


denia_caballero_pan_amerikan_kisoissa_torontossa_2015.jpg

Kuubalainen Denia Caballero sinkautti Linnunpesässä kiekkoa lähes 70 metriä.

,


allyson_felix_lontoon_olympiakisojen_4x400_metrin_viestinjuoksun_maalissa.jpg

Allyson Felix on yhdessä Carl Lewisin kanssa MM-kilpailuiden historian parhaiten menestynyt urheilija.

,


bolt_voittaa_200_metria_pekingissa_2015.jpg

Jamaikan Salama himmailee 200 metrin alkuerissä. (Getty images for IAAF.)