Pitkämäki: Turussa pitäisi olla jo 85 metrin kunnossa (video)

Tero Pitkämäki seuraa tyytyväisenä Turun Paavo Nurmi Gamesien kehitystä. Kilpailun järjestäjien tavoite on nousta maailman 30 parhaan yleisurheilukilpailun joukkoon, mikä tarkoittaa, että Pitkämäelle on tarjolla kovatasoinen kilpailu.

– Viime vuonna heitin Turussa päälle 85 metriä. Siinä vauhdissa pitäisi kesäkuun lopulla olla nytkin, Pitkämäki ennakoi kesäkuun 25. päivä käytävää kilpailua.

Tänä vuonna Turun Paavo Nurmen stadionilla Pitkämäen kanssa keihäskisan voitosta ovat taistelemassa ainakin Antti Ruuskanen ja viime vuonna Timanttiliigassa keihäänheiton kokonaiskilpailun voittanut saksalainen Thomas Röhler.

– Se on hyvä kunnon mittari siinä vaiheessa kautta, Pitkämäki sanoo.

​Pitkämäki muistuttaa, että Turussa on tavannut olla hyvät edellytykset pitkille keihäskaarille.

– Kentän pinnoite korjattiin muutama vuosi sitten Kalevan kisoihin. Se on nyt todella hyvä. Parina viime vuonna siellä on ollut myös hyvät tuulet, kovasti ihmisiä ja hyvä tunnelma.

 

Vatsatauti kiusasi, nyt treenit kulkevat

Pitkämäen piti alunperin kilpailla jo helmikuisella leirillä Etelä-Afrikassa, mutta raju vatsatauti muutti suunnitelmia.

– Vatsataudin kanssa kärvistelessä ja siitä toipuessa meni jonkun aikaa, mutta harjoituksissa on ollut ihan normaalia tekemistä viimeiset 3-4 viikkoa. Jonkun verran leirillä jäi tekemättä sitä mitä suunniteltiin, mutta harjoittelun kokonaisuuteen tauti ei hirveästi vaikuttanut, Pitkämäki sanoo.

Heittäjän mukaan kesää kohti mennään aikataulussa. Pohjatyöt alkavat olla tehty.

– Kahden viikon päästä menen Portugaliin leirille. Silloin aletaan pikku hiljaa keventää harjoittelua, ja Portugalista menen sitten suoraan kilpailuun, Pitkämäki viittaa Timanttiliigan Dohan kilpailuun.

 

Maailman ja kotimaan valiot Turussa

Paavo Nurmi Games -kilpailun taustayhtiön PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen sanoo, että kesäkuinen mittelö on  askel eteenpäin viime vuoteen nähden. Samalla se on suomalaisen huippuyleisurheilun katselmus.

– Kotimaiset yleisurheilun kärkinimet ovat kisoissa vahvasti esillä aina keihäänheittäjistä kävelijöihin. Nyt kun kolme suomalaista on lähdössä Pekingin MM-kisojen 50 kilometrin kilpailuun, järjestimme Paavo Nurmi Gameseihin viiden kilometrin kutsukilpailun, Salonen sanoo.

Lajiensa huippunimiä vastaan kilpailevat Paavo Nurmi -stadionilla keihäänheittäjien ohella muiden muassa aitajuoksijat Nooralotta Neziri ja Oskari Mörö sekä kestävyysjuoksija Sandra Eriksson.

Paavo Nurmi Games kuuluu jo eurooppalaisten yleisurheilukisojen parhaimmistoon. Seuraava askel eteenpäin olisi nousu Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) World Challenge -sarjaan, jossa ollaan jo iskuetäisyydellä paikasta Timanttiliigassa.


Tero Pitkämäki tempaa

Tero Pitkämäen treenikausi on sujunut hyvin sydäntalvella iskeneestä vatsataudista huolimatta.