Pitkämäki leirivideolla: MM-tulosraja minimitavoite Dohassa

Tero Pitkämäki aloittaa kilpailukauden Timanttiliigan Dohan kilpailussa perjantaina ilman huolen häivää. Kisaa edeltänyt Teneriffan harjoitusleiri vahvisti, että syksyn ja talven aikana tehty työ on tuottanut toivottua tulosta.

– Tämä oli Teron paras kevään harjoitusleiri sitten vuoden 2013. Odotusarvo on sellainen, että 90 metriä on kesällä mahdollinen. Suorituskyky on kova, eikä Terolla ole mitään jota pitäisi varoa tai pelätä, valmentaja Hannu Kangas sanoo.

Pitkämäki teki harjoituskauden ensimmäiset kilpailuvauhtiset heitot vasta Teneriffan leirillä ja heitto lähti heti rullaamaan. 

– Heittäminen oli pieni positiivinen yllätys. Paras leiri useampaan vuoteen, tasapainoista tekemistä, Pitkämäki sanoo.

Dohassa Pitkämäki kohtaa ensi kertaa tällä kaudella olympiavoittaja Thomas Röhlerin, toissa vuoden MM-voittaja Julius Yegon ja olympianelosen Saksan Johannes Vetterin. Nelikon seuraava mittelö nähdään kesäkuun puolivälissä Turun Paavo Nurmen kisoissa. 

Dohan kärkinimiin kuuluu myös huhtikuussa Etelä-Afrikassa 85,71 kiskaissut tshekki Jabub Vadlejch, joka viime syksynä sivalsi ennätykseen 88,02.

Pitkämäelle Dohan kilpailu on näyttöpaikka monella tapaa. Tavoite on tarrata lujasti MM-kisapaikkaan heti kauden avauksessa ja varmistaa paikka myös kesän muihin Timanttiliigan kilpailuihin.

– Niin se taitaa olla, että suoraa paikkaa esimerkiksi Timanttiliigan Rooman kisaan ei taida olla. Keihään taso oli viime vuonna laaja. Oma tulos oli siellä 12-15 parhaan joukossa, Pitkämäki sanoo.

– Mutta se on motivoiva tekijä. Taso on ollut nousussa, nuoria tulee takaa kovaa.

Mihin sitten Dohassa on mahdollisuuksia? Onko toissavuoden Dohan kilpailun tapainen reilu 88 metrin kaari mahdollinen?

– Jos harjoituksia peilaa, minun pitäisi nyt olla paremmassa kunnossa, Pitkämäki arvioi.

– Minimitavoite on heittää MM-kisojen tulosraja 83 metriä.

Viime kesän ongelmat taklattu

Vuosi sitten Pitkämäen harjoituskausi sujui hienosti maaliskuulle, sitten iski nivusvaiva, joka operoitiin. Leikkauksessa yksi lihas otettiin pois pelistä. Se poiki nivusiin voimaepätasapainon, joka tuotti tekniikkavirheen. Nyt nuo ongelmat on taklattu.

– Isoja muutoksia harjoitussysteemiin ei tälle kaudella tarvinnut tehdä. Suurin oli se, että pantiin syksyllä keihäs telakalle ja haettiin heittokuulia heittämällä huonot tekniset suoritukset pois hermostosta, Kangas sanoo.

– Se oli hyvä ratkaisu. Tero koski keihääseen ensimmäisen kerran tammikuussa ja heitti sillä tosissaan vasta helmikuusta eteenpäin tosissaan. Hän oli silloin todella nälkäinen ja fressi, ottamaan keihään käteen.

– Talvella tehtiin töitä myös leikatun puolen nivusen vahvistamisessa, että saatiin sinne sama voima kuin mitä toisella puolella on. Se työ lähti hyvin uomiin jo ennen joulua. Teron kroppa oli heti valmis heittämään, kun hän otti keihään ensimmäisen kerran käteen. Huonoa jaksoa harjoituskaudessa ei ole ollut.

Dohan jälkeen Pitkämäki aloittaa kotimaan kilpailukauden Kultainen Keihäs -kilpailussa Vantaalla 27. toukokuuta.