Ollikainen: Kahdeksan metriä taas realismia

Roni Ollikaisen hymy on herkässä ja syystä. Viime kesä oli paluu arkeen sitkeän loukkaantumiskierteen jälkeen. Sitä seurasi ehjä harjoituskausi, joten viiden vuoden takaisten EM-kisojen kuutonen on voinut nostaa kesän tavoitteet tutulle tasolle.

– Uskon, että kahdeksan metriä menee ja oma ennätys (805). Sitten pitää kaivaa ne sentit Lontoon MM-rajaan, Ollikainen sanoo harjoitusleirillä Italian Formiassa.

MM-kisojen tulosraja 815. Vaikka oma ennätys on 10 senttiä heikompi, Ollikainen tietää mitä on ponnistaa noille pituuksille. Viisi vuotta sitten hän ponkaisi täpärästi ennätyskelpoisuuden rajat ylittäneessä, 2,2 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa 832.

Ollikaisen mielestä kunto nyt samalla tasolla kuin 2012, jolloin hän liiteli kotikaupungissaan Helsingissä EM-kisoissa viidenneksi nykyisellä ennätyksellään.

– Jos vertaa vuoteen 2012, tilanne on nyt sama tai parempikin. Olen ollut terveenä, ja tehnyt ne treenit, jotka on pitänyt tehdä. Nyt vain pitää tehdä loppuviimeistelyt kunnolla ja saada hypättyä hyvät kisat, Ollikainen sanoo.

Ollikainen, 26, oli vammojen takia sivussa kauden 2015, eikä edelliskesäkään ollut ehjä. Viime kesän 784 ja talven hallikauden hypätty 767 eivät olleet sitä mitä Ollikainen haki, mutta ehjät kilpailukauden rakensivat pohjaa ja kilpailurutiinia tälle kaudelle. 

– Hyppypohja on nyt parempi kuin viime kesänä. Paikat kestävät paremmin ja kropassa on taas kilpailutunne. Vaikkei viime kausi ollut sitä mitä odotin, se palveli tätä kautta, Ollikainen sanoo.  

– Hallikausi alkoi hyvin, mutta sen jälkeen ei tullut selvää tasonnostoa. Se oli kuin treenihyppäämistä, tulokset pysyivät samoina. Silti hallikausikin palveli kesää.

Kilpailukunto hyvällä oraalla

Kunnon viimeistely valmentaja Harri Laihon johdolla Italian Formiassa on luistanut lupaavasti. On helppo nähdä, että hyväkuntoinen hyppääjä nauttii harjoittelusta. 

– Juoksua on helppo säädellä ja paikat alkavat olla sillä lailla auki, että tehoja saa kaivettua koko ajan esiin, Ollikainen sanoo.

Leirin teemana on valmistella kroppa ja tekniikka kilpailukauteen. 

– Koko ajan haetaan hyppyä sisään, mennään lähemmäksi kilpailumaailmaa ja askelmerkit pitenevät. Aina välillä on haastava kaivaa tehoja ja pitää paikat auki, mutta nousujohteisuus on leirillä ollut hyvää. Itse olen toistaiseksi ollut ihan tyytyvänen.

Kilpailukauden alkua Ollikainen on kaavaillut toukokuun lopulle Saksaan.