Ojala ja Nummi mestareiksi ennätyksillään Porissa

Aleksi Ojala yllätti suosikki Jarkko Kinnusen kiritaistelussa Porin Kalevan kisojen miesten 20 kilometrin kävelyssä. Molemmat saivat kilpailussa saman ajan 1.26.27. Taika Nummi uusi naisten 10 kilometrin kävelyn mestaruutensa junioreiden Suomen ennätyksellä 46.16.

Jalasjärven Jalaksen Jarkko Kinnunen ja Turun Weikkojen Aleksi Ojala kävivät 20 kilometrillä ankaran kaksinkamppailun. Esbo IF:n Eemeli Kiiski kykeni seuraamaan heitä muutaman kilometrin, mutta muut jäivät joukosta jo aivan alkumatkasta.

Ojala koetti irtiottoa kahdeksannella kilometrillä, mutta Kinnunen ajoi hänen pienen etumatkansa kiinni 12:nnella kilometrillä. Tämän jälkeen oli Kinnusen irtioton vuoro, mutta Ojala ajoi hänet kiinni 16:nnella kilometrillä. Kokeneempi Kinnunen nykäisi kuitenkin vielä perään toisen irtioton ja kilpailu vaikutti jo ratkenneen.

Vain 500 metriä ennen maalia oli Kinnusella noin 20 metrin etumatka. Mutta taisteluun haltioitunut Ojala väenväkisin ajoi hänen ohitseen viimeisellä parinsadan metrin pätkällä. Molemmat kamppailivat kasvot irvistyksessä maaliin. Ojala voitti runsaan metrin erolla ja oksensi pian maaliintulon jälkeen

– Käsittämätön hurmos, kaikkensa antanut Ojala ihasteli kiriään.

Sekä Ojalan että vain kolme päivää aiemmin vuoristoleiriltä palannen Kinnusen aika oli täsmälleen sama 1.26.27. Ojala paransi aiempaa ennätystään 46 sekuntia. Seuraavaksi molemmat kilpailevat yhdessä Aku Partasen kanssa Pekingin MM-kilpailuissa. Partanen jätti lievän sairastelun takia SM-kilpailun väliin.

Ojalaa ei matkalla pidätellyt edes se, että 18 kilometrin jälkeen hänellä oli kaksi varoitusta, joten hylkäyksen uhka oli realistinen.

– Ei hajuakaan mistä se loppukiri tuli, se vaan tuli. Pääharjoitukset eli 40 kilometrin lenkit ovat menneet hyvin, kotimaassa SM-kilpailuun virittäytynyt Ojala kertoi.

Kinnunen ja Partanen vuoristoleirillä

Kinnunen on viimeistellyt kuntoaan Aku Partasen kanssa vuoristossa Espanjan Sierra Nevadassa. Hän asui korkealla, mutta kävi tekemässä harjoitukset merenpinnan tasolla.

– Yleensä minulla on ollut viikon päivät vuoristosta tulon jälkeen nihkeää. Nyt ihmettelin, kun eilen tuntui verryttelyssä hyvältä, Kinnunen totesi.

Kilpailupäivän verryttelyssä ja kilpailussa menosta puuttui helppous, eikä Kinnuselta löytynyt eväitä vastata Ojalan kiriin.

– Hengitys ei toiminut kilpailun alussa. Se alkoi vähän pelittää 10 kilometrin jälkeen, Kinnunen kertaili.

Kinnusen mukaan Pekingin MM-kilpailuja ajattelen ollaan aikataulussa.

Pronsille kävellyt Kiiski teki myös ennätyksensä 1.29.28. Mitalikolmikon jälkeen seuraavaksi sijoittunut Kiisken seuratoveri Elmo Koivunen hävisi mestari Ojalalle jo yli 11 minuuttia. Kuudenneksi käveli Laitilan Jyskeen 52-vuotias veteraani Kari Laiho, jonka tytär Venla Laiho oli seitsemäs naisten kilpailussa.

Nummi ja Nurmi loistovedossa

Espoon Tapioita edustava Nummi, 17, paransi 19-vuotiaiden 10 kilometrin tiekävelyn Suomen ennätystä 1.17 minuuttia ja nousi naisten kautta aikain tilastossa viidenneksi.

Nummen seuratoveri Enni Nurmi oli toinen ajalla 48.43, joka on 17-vuotiaiden tyttöjen kautta aikain kolmanneksi nopein. Paremmin ovat samanikäisenä kävelleet vain Nummi ja Krista Ranta-Pere, jonka vuonna 1996 kävelemän junioriennätyksen Nummi rikkoi.

Mestari käveli kilpailun ensimmäisen puolikkaan tasan 23 minuuttiin ja toisen puolikkaan vain 16 sekuntia hitaammin. Nummea valmentavat Pekka Muinonen ja Tero Jantunen. Toiseksi sijoittuneen Nurmen valmentaja on Jani Lehtinen.

– Viime vuonna Kuopiossa oli niin kova myräkkä, että tällainen tavallinen sade täällä oli ihan loistava sää, Nummi nauroi maalissa.

Jalkaterävaivasta kärsinyt Nummi on kauden mittaan hionut kestävyyttä huomattavan paljon uimalla ja pyöräilemällä. Silti hän on parantanut kesän mittaan maantiekympin ennätystään kahdesti. Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa hän oli 10000 metrin ratakävelyssä kuudes ennätyksellään 45.44,53.

– Ei näillä minun treeneillä olisi pitänyt tällaisia saavuttaa, vaatimaton mestari ihasteli onnistunutta kilpailukautta.

Kovavauhtisen kilpailun nuori mitalikolmikko käveli ennätyksensä. Pronssille käveli Vasa Idrottssällskapin Mikaela Löfbacka ajalla 49.16. Neljänneksi sijoittunut Espoon Tapioiden Hele Haapaniemi käveli hänkin alle 50 minuutin. Seitsemänneksi sijoittunut Laitilan Jyskeen Venla Laiho paransi aiempaa ennätystään 1.39 minuuttia.

LIVE-Tulospalvelu:

Taika Nummi uusi Porissa viime vuonna kävelemänsä 10 kilometrin mestaruuden

,

Aalto: Kalevan kisat jo voitolla

Kävelykilpailua seurasi tiiviisti myös Kalevan kisat 2015:n johtoryhmän puheenjohtaja Harri Aalto.

– Olen lomalla ansiotyöstäni (SUL:n seurapalvelupäällikkö) ja se on mahdollistanut täystehoisesti osallistumisen oman seudun kisojen palvelemiseen, kertoi Aalto. Hänen oma seuransa Nakkilan Vire on yksi Kalevan kisojen kolmesta järjestäjäseurasta Noormarkun Nopsan ja Porin Yleisurheilun ohella.

– Kisat alkoivat tänään ja lopullinen lipunmyyntituotto selviää sunnuntaihin mennessä. Mutta varmaa on, että jo nyt olemme taloudellisesti voitolla, Aalto iloitsi kävelyreitin varrella yleisön kovaäänisesti kannustaessa kilpailijoita.