Nuori Satu Kähkönen juoksi 100 kilometriä loistavasti

Satu Kähkönen juoksi 12 tunnissa 124½ kilometriä

100 kilometrin juoksun epävirallisista Suomen mestaruuksista kilpailtiin jo 46. kerran järjestetyssä Suomi-juoksussa. Naisten mestaruuden voittanut Siilinjärven Ponnistuksen ensikertalainen Satu Kähkönen olisi miesten sarjassakin sijoittunut toiseksi!

Järjestävänä tahona toimi tänä vuonna Joensuun Ultra Sisu. Lämpötila oli korkeimmillaan 14 astetta ja laski lauantain-sunnuntain vastaisena yönä 7 asteeseen.

Miesten mestaruuden voitti Finnish Marathon Runnersin 37-vuotias Lari Koivu varsinais-suomalaisesta Ruskon kunnasta ajalla 9.04.27. Puolimatkaan ensimmäisinä saapuneet West Coast Ultra Runnersin Samuli Nieminen ja Endurancen Ari Lindsten joutuivat kumpikin keskeyttämään.

Satu Kähkösen aika naisten sarjassa oli erinomainen 9.10.19. Tulos sijoittuu naisten kautta aikain tilastossa kahdeksanneksi ja rikkoo Noora Honkalan nimissä olleen 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen. Hopeamitalilla naisten sarjassa palkittu Milja Nurmi saapui maaliin yli tunnin Kähköstä myöhemmin.

21-vuotias Satu Kähkönen on erittäin monipuolinen urheilija, joka vain runsas kuukausi sitten Joensuussa voitti elämänsä ensimmäisen maratonin. Voittoaika 2.58.44 sijoittuu Suomen vuositilastossa seitsemänneksi ja on nuorten sarjojen ylivoimainen ykkönen. Huhtikuussa Kähkönen sijoittui puolimaratonin SM-kilpailuissa seitsemänneksi kilpailun ainoana nuortensarjalaisena.

Jo viisi vuotta sitten Kähkönen voitti 17-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruudet 10 kilometrin maantiejuoksussa ja 1500 metrin estejuoksussa. Mitaleita tyttöjen SM-kilpailuissa hän on saavuttanut myös 800, 1500 ja 3000 metrin juoksuissa – sekä seiväshypyssä!

100 kilometrin Suomi-juoksun yhteydessä kilpailtiin myös 10 kilometrin, maratonin ja 60 kilometrin kansalliset kilpailut. Miesten 60 kilometriä voitti 69-vuotias Tampereen Maratonklubin superveteraani Urpo Naumanen ja naisten 10 kilometriä ilahduttavasti terveydellisten ongelmien jälkeen askel askelelta takaisin huipulle kipuava Lappeenrannan Urheilu-Miesten Alisa Vainio.

Suomi-juoksu on Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty 100 kilometrin juoksukilpailu. Ensimmäisen kerran vuonna 1972 kilpailtiin Hartolassa. Kilpailu on sittemmin kiertänyt useilla eri paikkakunnilla.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

JOENSUU 8.-9.7.2017 XLVI Suomi-juoksu

Miehet,

100 km: 1) Lari Koivu FinMR 9.04.27, 2) Kimmo Räsänen JoUS 9.11.11, 3) Pauli Sonninen RauhalRR 9.13.08, 4) Osmo Liimatainen HippMK 59 9.41.32, 5) Mika Räisänen JoUS 10.22.20, 6) Mikko Hirvonen KorppoonKu 10.23.24, 7) Hannu Korpi RotkoMC 10.24.42, 8) Pekka Termonen 68 HeinävYU 10.44.05 (100 km Suomen mestari 1976). – Keskeyttäneitä mm. Samuli Nieminen WCUR & Ari Lindsten Endurance. – (11 saapui maaliin.)

60 km: 1) Urpo Naumanen 69 TMK 4.54.43.

Naiset,

100 km: 1) Satu Kähkönen SiilinjPo 9.10.19 (ka-8 & 22-v. SE, ent. 9.15.06 Noora Honkala 2014), 2) Milja Nurmi Tampere 10.14.51, 3) Päivi Naumanen 59 TMK 10.34.35, 4) Heidi Tonteri HPV 13.56.46.

60 km: 1) Jenni Muttonen Kitee 5.27.09, 2) Sirpa Ahtonen-Hankalin 55 JoUS 5.45.27, 3) Henna Karhu JoUS 5.51.50.

Maraton: 1) Maija Tietäväinen TikkalVe 3.36.53.

10 km: 1) Alisa Vainio LUM 37.40.