Nokelainen löysi keskikroppaan pitoa ja terävyyttä jalkoihin

Keihäänheittäjä Heidi Nokelaisen ennätys on kohentunut viime ajat reilun parin metrin vuosiharppauksin. Tänä kesänä tavoite on nousta yli 60 metrin tuloksiin, kansainväliselle tasolle.

– On mennyt silleen kuin olen suunnitellut. Olen luottavainen, oikein odotan, että kilpailukausi alkaa, Nokelainen kertaa treenikauden tuloksia leirillä Portugalissa Alfamarin maisemissa.

Valmentaja Olavi Parjasen johdolla kehitystä on nyt haettu painottamalla heittämisestä ja tekniikkaa.

– Nyt on ajateltu heittämistä jalkojen kautta. On tehty paljon hyppelyitä ja juoksemista, ja ajettu niitä sisään heittämiseen ja vauhdinottoon, Nokelainen sanoo.

Ominaisuuksia on viety eteenpäin maltilla.

– Tavoitteena on ollut hankkia jalkoihin lisää terävyyttä sekä iskun vastaanottoa, eli sitä, että saada tuki ja lantio pitämään paremmin heitossa. Se on tämän kesän iso tavoite, Parjanen sanoo.

Harjoituskausi on tuonut keskivartaloon ruutia, joka on pönkkänä kaikessa harjoittelussa. Portugalin leirien testeissä kaikki ominaisuudet ovat olleet kutakuinkin ennätystasolla.

– Rinnalleveto 102,5 kiloa, tempaus 75 kiloa, niskantakaa työntö 115 ja takakyykky 140 kiloa, Parjanen kertaa leirin voimatestien satoa.

Myös loikat ovat kulkeneet.

– Varsinkin kahden askeleen vauhdista tehty viisi vuoroloikkaa (15,02) kertoi, että jalkoihin on tullut terävyyttä, Parjanen sanoo.

Kärkinaiset kohtaavat Vantaalla

Nokelaisen sanoo, että talven työ näkyy myös siellä missä pitää, eli heitossa.

– Ominaisuuksissa ei ole tavoiteltu suurta kehitystä, mutta heittotekniikassa on otettu kehitysaskelia. Se lupaa hyvää. Aina sitä ei itse huomioi, mutta sen näkee, kun vertaa heittoja viimevuotisiin, heittäjä sanoo.

Vuosi sitten Nokelainen kiskaisi ennätyksensä 59,86 Joensuun Eliittikisoissa ja huipensi kauden maaotteluvoittoon Tukholmassa tuloksella 57,71. Heinäkuisten EM-kisojen tulosraja on 57,50, mutta Nokelainen uskoo, että EM-joukkueeseen noustakseen pitää heittää 60 metriä.

Kilpailukautensa Simpeleen Urheilijoiden heittäjä aloittaa Saksan Hallesta. Kotimaan kauden avaus on Vantaalla Kultainen keihäs –kilpailussa 28. toukokuuta.

– Oletan, että Vantaalla ollaan jo kunnon iskussa, ja vauhtia voi ottaa jo pienellä riskillä, Nokelainen ennakoi.

Vantaalla Nokelaista ovat haastamassa lähes kaikki kotimaan kärkinimet kuten Sanni Utriainen, Jenni Kangas ja Jelena Jaakkola.