Nokelainen: Harjoituskauden työ testiin Vantaalla

Heidi Nokelainen nappasi viime kesänä kotimaan kauden parhaan naiskeihäänheittäjän tittelin, eikä hän ole aikeissa luopua tittelistä.

– Nyt on tarkoitus kilpailla rauhalliseen tahtiin niin, että pystyn tavoittelemaan jokaisessa kilpailussa kovaa tulosta. Viime kesänä tuli EM-kisojen takia alkukesästä kiire kilpailla, Nokelainen sanoi.

Nokelainen nousi viime kesänä 60 metrin kerhoon ja päätti kesän kotimaan tilastoykkösenä ennätyksellään 62,13.

– Tavoite oli nostaa tasoa. Se konkretisoitui, kun yli 60 metrin heittoja tuli useammissa kisoissa, Nokelainen sanoo.

Syksystä lähtien hyvin sujuneet harjoitukset viittaavat siihen, että 26-vuotias heittäjä voi tänä kesänä ottaa uuden harppauksen uralla eteenpäin.

– Alun perin oli tarkoitus, että harjoituskaudelle ei muuteta mitään, mutta kun syksyllä aloin harjoitella, olin niin paljon paremmalla tasolla kuin vuotta aiemmin, että muutoksia tuli paljon.

Noilla muutoksilla Nokelainen tarkoittaa, että harjoittelua rukattiin perusominaisuuksien kehittämisestä piiru lajinomaisempaan suuntaan.

– Nyt on mielenkiintoista nähdä Vantaalla lauantaina kuinka hyvin tekniikka ja heitto toimivat kovasta vauhdista, Nokelainen sanoo Kultainen Keihäs -kilpailusta.

Hiihdosta peruskestävyyttä

Heittäjänä Nokelaisen vahvuudet ovat hyvä vauhti ja kyky heittää kovasta vauhdista. Myös mainio heittokäsi ja pitkäjänteisyys harjoitella tavoitteellisesti ovat olleet isoja apuja uralla.

Pientä kunniaa Nokelaisen menestyksestä voi ottaa myös Harri Kirvesniemi, joka valmensi Nokelaista, kun tämä hiihti kilpaa kouluvuosina Simpeleellä. Silloin Nokelainen harjoitteli yhdessä ystävänsä Anita Kirvesniemen kanssa.

– Hiihdin kilpaa vielä lukion ykkösluokalla, mutta siinä vaiheessa oli tehtävä ratkaisu. Kun hiihti puolet vuodesta ja alkoi vasta keväällä heittää keihästä, antoi liikaa tasoitusta, Nokelainen muistelee.

Keihäänheiton kotimaiseksi kärkihahmoksi Nokelaisen on valmentanut Olavi Parjanen. Hän rakentaa huippuheittäjää myös hyväraamisesta Joni Karvisesta, joka siirtyi viime kesänä 80 metrin rikkojen kerhoon.


– Mitään metritavoitetta ei ole. Mutta mieluummin niin, että muu kesä saa mennä, vaikka vähän huonommin, jos onnistun Lontoossa MM-kisoissa, Nokelainen linjaa alkavan kauden tavoitteita.

EM-kisoista tärkeää oppia

Viime kesän pohjakosketus Nokelaiselle oli Amsterdamissa metsään mennyt EM-kisojen karsinta. Tulevana opettajana hän purki pettymykseen osiin ja käänsi sen opiksi.

– EM-kisat opettivat, että on sellaisia olotiloja ja tunnetiloja, joita en tiennyt olevan olemassakaan, mutta joihin osaan nyt valmistautua, Nokelainen sanoo.

Matkalla elokuisiin MM-kisoihin ensimmäinen iso askel on rikkoa MM-tulosraja 61,40. Toinen voisi olla paikka juhannuksena Vaasassa kilpailtavassa maajoukkueiden EM-kilpailun Ykkösliigassa. Se maistuisi Nokelaiselle.

– Se olisi minulle uusi kokemus olla mukana tuollaisessa selkeässä joukkuekilpailussa, Nokelainen sanoo.

Naisten keihäänheiton kotimaiset kärkinimet Nokelainen, Jenni Kangas, Sanni Utriainen ja Oona Sormunen kohtaavat kesän mittaan myös Eliittikisoissa ja Turun Paavo Nurmi Gameseissa.

– Nyt on hyvä, kun kotimainen taso on noussut tälle tasolle. Ei tarvitse matkustaa ulkomaille. Hyviä kisoja riittää kotimaassa, Nokelainen sanoo.