Nikkasen kolumni: Joskus on maltettava muuttaa suunnitelmia

Kolme viikkoa vierähti nopeasti Italian Formiassa leirillä, jonka tunnelmia löytyy myös oheiselta videolta. Leirin pääteemana tekniikkaharjoituksissa oli totuttautuminen tuuliolosuhteisiin. Odotin helppoa siirtymistä ulko-olosuhteisiin, sillä hypyt Suomessa olivat sujuneet tasaisen varmasti, vaikka hallikauden jälkeen hypyssä on ollut aika paljon muuttuvia tekijöitä.

Tekniikkaharjoitukset saivat kuitenkin kankean alun, mutta treeni treeniltä sain koottua tekniikan, ja olen tyytyväinen, että sain tehtyä nousujohteisen leirin.

Suomessa pidimme viimeiset päivät suhteellisen kevyttä harjoittelua, jotta heti ensimmäisestä tekniikkatreenistä tulisi hyvä. Lihaksistosta puuttui valmistelusta huolimatta tarvittava tonus, joten hyppyharjoitukset saivat hieman hankalan alun.

Muut treenit lähtivät kuitenkin heti sujumaan hyvin, joten oli vain oltava kärsivällinen tekniikan suhteen. Olen tottunut siihen, että seiväshypyssä pienetkin ajoitusongelmat saattavat haitata hyppäämistä paljon, joten luotin siihen, että hyvät hypyt ovat siellä taustalla.

Kärsivällisyys palkittiin ja tekniikka palautui takaisin treeni treeniltä. Varmuuden vuoksi poikkesimme kuitenkin alkuperäisestä suunnitelmasta ja hyppäsin yhden 12 askeleen treenin enemmän kuin mitä oli tarkoitus. Halusin saada hypyn oikeasta rytmistä kiinni ennen kuin ottaisin täyden vauhdin. Se tarkoitti samalla yhtä täydenvauhdin treeniä vähemmän.

Sain jälleen hypyn rytmistä kiinni ja pystyin aloittamaan täydenvauhdin treenit heti hyvällä rytmillä. Ja loppujen lopuksi kaksi täydenvauhdin treeniä tuntui juuri sopivalta määrältä. Tunnen olevani valmis kauden aloitukseen.

Välillä on vain maltettava muuttaa suunnitelmia, vaikka kisakausi tuntuukin lähestyvän kovaa vauhtia. Nyt on viikko aikaa kauden ensimmäiseen kisaan. Kiva päästä taas kisaamaan ja toivottavasti hyvin mennyt treenikausi näkyy myös tuloksessa.

Minna Nikkanen

EM- ja olympiavuoden 2016 aikana kotimaiset yleisurheilijat kertovat kolumneissaan kuulumisistaan, tai ottavat kantaa eri asioihin, muistelevat menneitä ja pohtivat tulevaa.