Nikkanen Innsbruckiin, Murto: selkä kivuton, kausi alkaa Turussa

Seiväshyppääjä Minna Nikkanen suunnisti luottavaisena Innsbruckiin, jossa hän avaa kilpailukauden 2. kesäkuuta. Harjoituskaveri Wilma Murto joutui lievän selkävaivan jättämään kilpailun väliin ja on pitänyt hyppytaukoa pari viikkoa. Kilpailemisen Murto aloittaa Turun Paavo Nurmi Gamesissa 13. kesäkuuta.

Oheisella videolla Nikkasen ajatuksia kilpailukaudesta, tekniikasta ja harjoittelusta Formian leirillä Italiassa tehdyssä haastattelussa.

Nikkanen ja Murto tapasivat keskiviikkona mediaa Helsingissä. Murron mukaan selän kipeytti harjoituksissa sattunut ”äksidentti”.

– Tein Formiassa koordinaatioita ja seiväs osui tartanin pinnassa olleeseen pieneen kohoumaan. Seiväs pysähtyi, minä en ja selkään tuli pieni tälli, Murto kertaili.

Suomessa otetuissa magneettikuvista selästä ei löytynyt vikaa, joten Murto aikoo jatkaa hyppäämistä ensi viikolla ja valmistautuu täydellä teholla kilpailemaan Turussa.

– Vaikka selkä on kivuton, treenejä on jäänyt sen verran väliin ja tehollisesti heikommiksi, että mieluimmin harjoittelen nyt kun lähden kilpailemaan, Murto perusteli Innsbruckin kisan väliin jättämistä

Murto ja Nikkanen ovat tehneet muutoksia tekniikkaan. Niitä on hiottu hyvällä menestyksellä syksystä lähtien. Tavoite on saada juoksu ja hypyn alku luistamaan ja palvelemaan paremmin hypyn loppua. Nikkasen kohdalla tavoite on myös välttää viime vuosien selkävaivat.

– Ajatuksena on, että juoksu tulisi kontrolloidummin, eli askelmitat olisivat tasaisemmat. Ponnistuksesta taas pyrin pääsemään paremmin vasemman käden alle. Se auttaa seipään taipumiseen ja hyppyyn loppuun.

Vaasan EM-joukkuekilpailu kiinnostaa

Vaikka Nikkanen sairasteli hieman Formian leirillä, hyppääminen luisti. Leirin viimeisen hyppyharjoituksen hän päätti tehdä lyhyellä vauhdilla jättääkseen hyppäämisestä hyvän tunteen kroppaan. Kisavireen hän viimeisteli tekemällä Turussa askelmerkkijuoksun ennen lähtöä kohti Innbruckia. 

– Tämä oli minusta hyvä päätös. Viimeisestä hyppyharjoituksesta jäi hyvä fiiliis, Nikkanen sanoi.

Hyvien harjoitushyppyjen luomalle itseluottamukselle ja hyvälle tunteelle on käyttöä kauden alussa.

– Muutama ensimmäinen kisa on aina vähän hankala, mutta olen saanut hypyn aika hyvin vakioiduksi. Nyt pitää vain saada täydellä vauhdilla samanlaisia hyppyjä kuin lyhyellä vauhdilla.

Nikkanen ja Murto kohtaavat ensi kertaa Turussa 13. kesäkuuta ja sen jälkeen Kuortaneella 17. kesäkuuta. Noissa kisoissa saattaa hyvinkin ratketa kuka edustaa Suomea juhannuksena Vaasan EM-joukkuekilpailussa.

– En ole koskaan hypännyt EM-joukkuekilpailussa. Olisi mielenkiintoista päästä hyppäämään Vaasassa. Sen tietää, että ainakin ruotsalaisista siellä saisi kovan vastuksen, Murto sanoo.


Wilma Murto

Wilma Murto aloittaa kilpailukautensa Paavo Nurmen kisoista.