Neziri ei anna vaivojen kiusata: Haaveissa 12,80:n alitus

Talven nilkkavaiva ja kevään peniikka -ja etureisiongelmat ovat kiusanneet, mutta eivät horjuttaneet Nooralotta Nezirin elokuisiin Lontoon MM-kisoihin tähtäävää harjoittelua.

– Haaveissa olisi olla siellä 12,7-alkuisissa ajoissa ja oikeissa ajankohdissa, eli Lontoossa, Neziri kiteyttää kesän tavoitteitaan Teneriffan leirillä.

Viime kesänä Neziri juoksi 100 metrin aitojen Suomen ennätykset 12,82 ja 12,81 Lapinlahden ja Kuortaneen Eliittikisoissa. Hän pinkoi alle 12,90:n kaikkiaan neljästi, mukaan lukien 12,88 Rion olympiakisojen alkuerässä.

– Viime kesä antoi huikeat lähtökohdat tälle kaudelle. Taso vakiintui alle 13 sekunnin, ja juoksin useamman kerran 12,8-alkuisen tuloksen. Toivon, että se auttaisi niin, että nyt olisi heti kauden alkuun helpompi juosta kovaa, ja taso vakiintuisi 12,8:aan, Neziri sanoo.

Vaikka juoksu kulki, sairastelu söi terää viime kesän kisoista: korva- ja poskiontelon tulehdus kiusasi EM-kisoissa Amsterdamissa. Sama vaiva peruutti talvella EM-hallimatkan.

– Viime kesä oli siitä harmillinen, että tuli takapakkeja, kun oli sitä sairastelua, mutta sitä on nyt tutkittu. Yritän kaikkeni, että olisin kesän terveenä ja että ne 12,7-ajat tulisivat siellä arvokisoissa. 

Nezirin on kokeillut rokotetta, josta pitäisi olla apua terveyden edistämisessä, mutta kuinka se ja muut terveydenedistämistoimet purevat, nähdään myöhemmin.

– Minulla kontrollitesti, kun menen leiriltä kotiin, Neziri kertoo.

”Kunto on tosi hyvä”

Nezirin mukaan kevään harjoittelun jäljiltä kropassa on voimaa ja juoksukin kulkee varsinkin, kun toisessa etureidessä ollut vaiva hellitti. Ongelma pakotti leirin alussa varovaisuuteen juoksutehon ja vauhtien säätelyssä.

– Reisi on nyt kestänyt hyvin maksimivauhteja, Neziri sanoo.

– Kunto on tosi hyvä.

Kevään harjoittelun haasteena ei ole fysiikan vaan aitajuoksutekniikan kehittäminen.

– Fyysiset ominaisuudet ovat toissijaisia sen rinnalla, että saataisiin lantio toimimaan oikein ja oikeassa asennossa. Silloin saisi kehon kaiken kapasiteetin paremmin käyttöön, Neziri sanoo.

Vaasan EM ja PNG ja Eliittikisat suunnitelmissa

Nezirin kilpailukauden suunnitelmat ovat vielä tarkentumassa, mutta juhannuksena Vaasassa kilpailtava EM-joukkuekilpailun Ykkösliigan, kesäkuun puolivälin Paavo Nurmi Games ja Eliittikisat ovat ne areenat, jossa Neziri pistää kisakauden käyntiin ja käy MM-tulosrajan 12,98 kimppuun.

– Jos juoksen ensimmäisessä kilpailussa alle 13,30:n, kaikki on hyvällä mallilla. Ekojen kisojen tuloksiin ei kuitenkaan saa tuijottaa liikkaa, treenaan vielä alkukesästä kovaa.

Yhtenä kesän mahdollisena makupalana Nezirin ajatuksissa välkkyy viime kesänä juostun 100 metrin ennätyksen 11,48 parantaminen. Siihen olisi ollut mahdollisuus Oulun Kalevan kisoissa, kun hän olisi loistokunnossa, mutta yritys kaatui vilppilähtöön.

– Aika paljon siitä jäi hampaankoloon. Haluaisin tosi paljon juosta sileää, Neziri tunnustaa.