Mörö voitti upean 400 metrin juoksun (video)

22-vuotiaiden SM-kilpailuiden huipentuma lauantaina Lahden stadionilla oli miesten 400 metrin juoksu, jonka kolme parasta rikkoivat kauden kotimaisen kärkiajan. Kaikkien lajien tulokset ja raportit tällä sivulla laji lajilta.

 

Elmo Koivunen käveli ennätyksensä

Esbo IF:n Elmo Koivunen voitti avauslajin miesten 10000 metrin kävelyn uudella ennätyksellään 44.11,70. Koko matkan johtanut Koivunen käveli puolimatkaan 22.15,50 ja toisen puolikkaan lähes 20 sekuntia tätä nopeammin. Hopeamitalilla palkittu Lempäälän Kisan Markus Kyrölä hävisi 2 minuuttia 25,29 sekuntia.

Elmo Koivusta valmentaa hänen äitinsä Ursula Koivunen. Porin Kalevan kisoissa Koivunen sijoittui 20 kilometrillä neljänneksi. Viestinjuoksun SM-kilpailuissa Seinäjoella hän väläytti monipuolisuuttaan juoksemalla ankkuriosuuden Esbo IF:n 4×100 metrin viestijoukkueessa, joka selviytyi miesten SM-finaaliin.

Kävelyssä 22- ja 19-vuotiaiden SM-kilpailut on perinteisesti järjestetty samassa yhteydessä. Lahdessa 19-vuotiaiden mestariksi käveli Espoon Tapioiden Artturi Oila ajalla 48.46,62. Lämpötila kävelykilpailun aikana oli 18 astetta sekä sää tyyni ja aurinkoinen.

 

Moukarimiesten Jesse Lehdon ja Tommi Remeksen kaksinkamppailu

Miesten moukarinheittoa johti kolmen kierroksen ajan Kiuruveden Urheilijoiden Tommi Remes, jonka avausheitto kantoi 67,94 ja kolmas heitto 68,50.

Kaustisen Pohjan-Veikkojen Jesse Lehto kuitenkin ohitti Remeksen neljännellä heitollaan 68,82 sekä linkosi viidennellä yrityksellään yli 70 metriä 70,18 ja voitti mestaruuden. Kalevan kisoissa Porissa Lehto palkittiin pronssimitalilla ja 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa hän selviytyi seitsemänneksi.

Jesse Lehto on tottunut heiluttamaan lekaa ammatikseen jo vuosia. Leka liikkuu moukarinheiton harjoitusten lisäksi myös työelämässä, sillä hän on ansainnut elantoaan peltiseppänä ja suorittanut maanpuolustusvelvollisuutensa aseseppänä. Lehtoa valmentaa Eero Yli-Soini.

Tommi Remes on tänä kesänä ensi kerran rikkonut 70 metrin rajan. Vielä viime kesänä hänen ennätyksensä oli vain 63,86. Remeksen henkilökohtaisena valmentajana on viime vuodesta asti toiminut Sakari Tiainen, jonka veli Juha Tiainen on moukarinheiton olympiavoittaja vuoden 1984 Los Angelesin olympiakisoista.

Ilmari Lahtinen Noormarkun Nopsasta nousi kolmanneksi viimeisellä heitollaan 66,92, mutta Markus Kokkonen Pyhäselän Urheilijoista vastasi välittömästi tuloksella 67,51 ja palkittiin pronssimitalilla.

Moukarikilpailun taso oli kansainvälisestikin vertaillen hyvä. Yli 60 metriä moukaroivat myös Kangasalan Kisan Risto Kauppinen, Tampereen Pyrinnön Joni Syrjälä ja Ilmari Lahtisen pikkuveli Waltteri Lahtinen.

 

Kira Kytölä loikki mestariksi tuloksella 12,80

Naisten kolmiloikka oli mainio kilpailu, jossa viisi parasta hyppäsi pidemmälle kuin oma ennätyksensä.

Tampereen Pyrinnön Miia Sillman avasi tuloksella 12,30, mutta kolmannella kierroksella hänet ohitti Vesa Sjöstedtin valmentama Helsingin IFK:n Heini Vainionpää uudella ennätyksellään 12,51 ja viimeisellä kierroksella mestariksi nousi Esbo IF:n Kira Kytölä, joka myötätuuleen hyppäsi 12,80.

Kira Kytölän myötätuulitulos oli 21 senttiä pidempi kuin hänen ennätyksensä. Kiran äiti ja valmentaja Ragne Kytölä edusti Suomea kansainvälisissä suurkilpailuissa kuudesti ja selviytyi pituushyppääjänä pistesijalle Euroopan hallimestaruuskilpailuissa. Seitsenottelijana hän kilpaili myös olympiakisoissa.

Pronssimitalilla palkittu Miia Sillman paransi ennätystään 12,46:een. Hän kilpaili kolmiloikassa tänä vuonna ensimmäisen kerran. Sillmanin valmentajana toimii Suomen menestyksekkäin seitsenottelija Tiia Hautala, joka urallaan edusti Suomea kansainvälisissä suurkilpailuissa 15 kertaa ja sijoittui viidesti pistesijoille.

Kaikki mitalikolmikon jäsenet ovat pituudeltaan 178-senttisiä lahjakkuuksia. Kangasniemen Kalskeen Johanna Hokkanen oli viides ennätystään paremmalla tuloksella 12,18, jonka hän hyppäsi myötätuuleen. Viideskin kilpailija Vantaan Kenttäurheilijat-58:n 181-senttinen Anne-Mari Lehtiö hyppäsi yli 12 metriä.

 

Aino Siitonen kukisti Erica Hjerpen

Naisten seiväshypyssä kohtasivat Vasa Idrottssällskapin Erica Hjerpe ja Helsingin Kisa-Veikkojen Aino Siitonen, jotka tänä kesänä ovat kohonneet Suomen kautta aikain tilastossa neljänneksi tuloksella 425.

Siitonen ylitti korkeudet 380, 400 ja 415 ilman yhtäkään pudotusta. Näin hän pakotti 415:sta kerran pudottaneen Hjerpen siirtämään kaksi seuraavaa yritystään 420:een. Hjerpe ei näissä yrityksissään onnistunut eikä Siitonenkaan enää pystynyt ylittämään uutta ennätyskorkeuttaan 430.

Porin Kalevan kisoissa Siitonen oli toinen ennätyksellään 425 ja on hypännyt erittäin tasaisesti koko vuoden. Korkeuden 415 hän on ylittänyt peräti 12 kilpailussa. Ilman tulosta hän on viimeksi jäänyt kesällä 2013.

– Ainon harjoitusvuosi on ollut erittäin hyvä, varsinkin hallikauden jälkeen. Kaikki fyysiset harjoitteet on voitu viedä läpi. Vain reiden koukistajalihaksessa oli alkukesästä pientä ongelmaa ja taiteilua, kertoi Ainon isä ja valmentaja Reijo Siitonen, joka itse hyppäsi Kalevan kisoissa toiseksi kesällä 1983.

– Ainolla on vielä kaksi jäykempää seivästä varastossa. Perustekniikka matalalla otekorkeudella on vakiintunut ja loppukesästä saatetaan vielä yrittää olosuhteiden salliessa uusia jäykempiä seipäitä.

Toiseksi sijoittunut Erica Hjerpe on tänä kesänä sijoittunut Porissa Kalevan kisoissakin Siitosen jälkeiselle sijalle kolmanneksi ja Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa juuri Siitosen jälkeiselle sijalle 11:nneksi.

Pronssimitalilla palkittu Kauhavan Wisan Silja Sippola hävisi mestari Siitoselle 75 senttiä, mutta sivusi omaa ennätystään 340.

 

Arttu Kangas ja Timo Kööpikkä samalla metriluvulla

Hallitseva miesten Suomen mestari Kankaanpään seudun Leiskun Arttu Kangas voitti kuulantyönnön tuloksella 18,95. Toiseksi sijoittunut Laihian Lujan Timo Kööpikkä ylsi samalle metriluvulle uudella ennätyksellään 18,14. Molemmat työnsivät parhaat tuloksensa viimeisellä yrityksellään.

Kangas työnsi hallikaudella kaikissa kuudessa kilpailussaan yli 19 metriä ja parhaimmillaan rikkoi 20 metrin rajan. Kuluvana kesänä hän on ylittänyt 19 metriä viidesti, mutta jäänyt sen alapuolelle kahdeksan kertaa.

Perinteensiirto yli sukupolvien on toiminut mallikkaasti, sillä Kankaan valmentajana toimii ainutkertaisella urallaan 23 vuotta Suomen maajoukkuetta vuosina 1957-1979 edustanut 77-vuotias Matti Yrjölä.

201-senttistä Timo Kööpikkää valmentaa hänen isoveljensä Teijo Kööpikkä, joka omalla urallaan voitti viidesti eri ikäluokkien Suomen mestaruuden ja hänen ennätyksensä 18,78 on yhä pikkuveljeä parempi.

Matti Sivonen Kuivasjärven Aurasta oli kolmas tuloksella 16,83. Vain 10 senttiä hänelle hävisi Mika Flinkkilä Seinäjoen Seudun Urheilijoista.

 

Hele Haapaniemi käveli muilta karkuun

Naisten 5000 metrin kävelyn voitti vasta viime syksynä juoksijasta kävelijäksi siirtynyt Espoon Tapioiden Hele Haapaniemi ajalla 24.16,49. Haapaniemen omissa nimissä oleva kotimainen kärkiaika on 24.14,69. Kovaa aloittanut Haapaniemi käveli ensimmäisen kilometrin 4.42,50 ja 3000 metriä 14.20,99.

– Hele aloitti 23½ minuutin vauhtia. Sitä vauhtia hän olisi pystynyt ehkä pitämäänkin, mutta on ollut kipeänä viime päivinä. Sama flunssa ehkäisi Taika Nummen osallistumisen 19-vuotiaiden kilpailuun, kertoi Haapaniemeä valmentava Pekka Muinonen.

– Hele on vuodessa kehittynyt valtavasti ja hänen askelfrekvenssinsä on niin nopea, että mahdollisuus suuriin ennätysparannuksiin on. Nyt vasta yksi talvi on määrällisesti harjoiteltu riittävästi, Muinonen kertoi.

Mitalikolmikon kaksi muuta jäsentä kävelivät uudet ennätyksensä. Keijo Kososen valmentama Lappeenrannan Urheilu-Miehien Tiia Kuikka on toipunut selkävaivoistaan ja rikkoi ensi kerran 25 minuuttia ajalla 24.47,85 ja Helena Åströmin valmennukseen siirtynyt Vihdin Viestin Sini Jussila käveli 25.12,12.

Samassa yhteydessä ratkaistun 19-vuotiaiden mestaruuden voitti Vasa Iddrottssällskapin Vera Rauhala, jonka aika oli 25.35,33. Sekä juoksussa että kävelyssä kilpaileva Rauhala menestyi heinäkuussa seuransa viestijoukkueessa hyvin molemmissa lajeissa SM-kilpailuissa Seinäjoella.

Naisten A-luokan tuloksiin ylsivät myös 22-vuotiaiden nelonen Laitilan Jyskeen Venla Laiho ja 19-vuotiaiden hopeamitalilla palkittu Pietarsaaren Drottin Hanna Westerlund.

 

Samuelsson voitti satasen

Miesten 100 metriä voitti Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson 1,4 sekuntimetrin vastatuuleen ajalla 10,61. Yleisimmin käytetyn tuulenvoimakkuuslaskurin mukaan tämä ihanteelliseen 2,0 sekuntimetrin myötätuuleen vastaisi tulosta 10,40, mikä on täsmälleen sama aika kuin hänen ennätyksensä.

Kalevan kisoissa Samuelsson voitti 200 metriä ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka 110 metrin aitajuoksun. Lahden satasella Lakka antoi Samuelssonille hyvän vastuksen häviten vain 0,12 sekuntia ja kukistaen Kalevan kisojen satasella neljänneksi juosseen Esbo IF:n Roope Saarisen, joka juoksi 10,79.

Samuelssonin seuratoveri Otto Ahlfors ja järjestävän seuran Lahden Ahkeran Samuli Lehtinen juoksivat hekin olosuhteisiin nähden hyvät ajat 10,86 ja 10,87. Tuulettomassa säässä olisivat 11 sekuntia todennäköisesti alittaneet muutkin finaalijuoksijat Jonathan Brace, Tatu Vähäkangas ja Heikki Nieminen.

 

Thureson alitti 12 sekuntia vastatuuleen

Naisten 100 metriä hallitsi Turun Tovereiden Milja Thureson, joka 0,8 sekuntimetrin vastatuuleen pinkoi 11,94. Isänsä Vesa Thuresonin valmennuksessa hän on tänä kesänä otollisemmissa olosuhteissa juossut kauden kotimaisen kärkiajan 11,62. Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Thureson oli seitsemäs.

Kalevan kisoissa yllättäen neljänneksi yltänyt IF Nykarlebynejdenin Anna Julin hävisi Thuresonille 0,21 sekuntia. Julinia valmentaa Thomas Asp, joka omalla urallaan juoksi 400 metriä 47,83 ja edusti Suomea maaottelussa Ruotsia vastaan.

Kari Kuuselan valmentama Mikkelin Kilpa-Veikkojen Sonja Nousiainen selviytyi finaaliin vasta viimeisenä aikavertailusta ajalla 12,52, mutta venyi finaalissa kolmanneksi ajalla 12,30. Oulun Pyrinnön Riikka Kokko ja Joensuun Katajan moniottelija Hertta Heikkinen jäivät pronssimitalista vain hitusen 0,03 ja 0,04 sekuntia.

Tampereen Pyrinnön useita lajeja urakoiva Reetta Hurske oli kuudes. Muutkin finaalijuoksijat Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Matleena Kuure ja Lahden Ahkeran Jenna Pihkola ovat aiemmin kesällä rikkoneet A-luokan tulosrajan, mutteivät siihen nyt vastatuulessa pystyneet.

 

Sipponen sentilleen 50 metriä

Kalevan kisoissa toiseksi uudella ennätyksellään 54,56 sijoittunut Keuruun Kisailijoiden kiekonheittäjä Salla Sipponen voitti nuorten mestaruuden täsmälleen 50 metrin mittaisella heitolla.

Jukka Vilkkilän valmennuksessa harjoitteleva Sipponen jäi alkukesästä kymmenessä kilpailussa alle 50 metrin tuloksiin, mutta kunto kohoaa ja loppukesästä hän on yltänyt 50 metriin jo seitsemässä kilpailussa.

Uimaopettajana elantonsa ansaitseva Tuula Penttinen Puumalan Viristä yllätti parantamalla ennätystään 1,29 metriä ja sijoittumalla toiseksi tuloksella 48,23. Hänen valmentajanaan toimii oma isä Paavo Penttinen.

Lempäälän Kisan Heini Järventausta ohitti pronssimitalikamppailussa Liljendal IK:n Jessica Meriheinän kolmen sentin erolla. Järventaustan neljäs heitto kantoi 44,89. Heidän takanaankin käytiin hyvätasoinen kilpailu ja tässä lajissa tulostaso onkin viime vuosina selvästi laventunut.

Viides oli Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Sanja-Maria Olli, kuudes Keiteleen kunnon Tiia Tirkkonen ja seitsemäs Mustasaaren Femmanin Emma Rintamäki, jotka kaikki ylsivät 42-43 metrin tuloksiin. Tirkkonen paransi aiempaa ennätystään roimasti 2,51 metriä tulokseen 43,54.

 

Joonas Rinne ja Meri Rantanen 1500 metrin mestarit

1500 metrin mestareiksi juoksivat 800 metriä päälajinaan pitävä Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne sekä 5000 ja 10000 metrille keskittynyt Joensuun Katajan Meri Rantanen ajoin 3.56,26 ja 4.36,98.

Miesten 1500 metriä veti tasaista vauhtia viimeiselle kierrokselle saakka Sjundeå IF:n Eero Saleva, mutta kirikierroksella 173-senttinen Rinne säntäsi terävästi irti ja löi Salevan 1,80 sekunnin erolla. Muut kilpailijat eivät ehtineet vielä loppusuorallekaan Rinteen ylittäessä maalilinjan.

Joonas Rinteen vanhemmat Jouni Rinne ja Minna Rinne (o.s. Mäkelä) ovat molemmat entisiä maajoukkuejuoksijoita. Minna-äiti toimii Joonaksen henkilökohtaisena valmentajana. Eero Salevaa valmentaa Antti Örn.

Meri Rantanen voitti naisten mestaruuden tasaisesti kiihtyvällä vauhdinjaolla. Jokainen kierros oli aiempia nopeampi. Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Saara Nikander pyristeli pisimpään mukana, mutta hävisi hänkin 4,50 sekuntia. Pronssimitalilla palkitulla Someron Esan Linnea Haralalla aikaa kului jo yli 4.50 minuuttia.

 

Lipsanen paransi ennätystään 30 senttiä

Kalevan kisoissa kolmiloikan voittanut Lappeenrannan Urheilu-Miehien Simo Lipsanen voitti nuorten mestaruuden pituushypyssä parannettuaan omaa ennätystään hurjasti 30 sentillä tulokseen 756. Petri Ruotsalaisen valmennuksessa Lipsanen on tänä kesänä astunut suuren askelen kohti kansainvälistä tasoa.

Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Tuomas Kaukolahti sijoittui Kalevan kisojen kolmiloikassa toiseksi ja oli toinen myös nuorten SM-kilpailuiden pituushypyssä. Kaukolahden pisin hyppy 737 olisi merkinnyt 23 sentin parannusta ennätykseen, mutta se syntyi kovaan myötätuuleen. Kaukolahtea valmentaa Pekka Nurmi.

Konsta Kauppinen Orimattilan Jymystä venyi kolmanneksi uudella ennätyksellään 724. Hän on hypännyt kesän kaikki kilpailunsa vaaksan sisään hieman yli seitsemän metrin tuloksin. Konstaa valmentaa oma isä Veijo Kauppinen.

15- ja 16-vuotiaana poikien Suomen mestaruudet voittanut Teuvan Rivakan Jarmo Kaleva kohensi tämän kesän parasta tulostaan lähes puoli metriä ja sijoittui neljänneksi tuloksella 722. Viides oli Kalevan kisojen kymmenottelun kakkonen Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi tasan seitsemän metrin tuloksella.

 

Loukkalahti ja Lövdahl voittivat estejuoksut

Estejuoksun Suomen mestareiksi juoksivat lähdöstä maaliin vetäen IF Raseborgin Otto Loukkalahti ja Vasa Iddrottssällskapin Sofie Lövdahl ajoin 9.26,39 ja 10.49,96. Useimmat mitalijuoksijoista joutuivat kilpailemaan rikkonaisen harjoituskauden vuoksi vielä osaksi puolikuntoisena.

Tom Andtbackan ja isänsä Marko Loukkalahden valmennuksessa harjoitteleva Otto Loukkalahti veti ensimmäisen kilometrin 3.06,30, toisella vauhti hidastui 3.13,63:een ja kolmas vei aikaa 3.07,56.

Rovaniemellä vaikuttavan Arctic Athleticsin Matias Tiiro ilahdutti venymällä kesän ensimmäisessä kilpailussaan uuteen ennätykseensä 9.41,05 ja palkittiin hopeamitalilla. Mestaruutta puolustanut Espoon Tapioiden Aleksi Uusipere oli tämän kesän ensimmäisessä estejuoksussaan kolmas.

Naisten mestaria Sofie Lövdahlia valmentaa häntäkin Tom Andtbacka. Loukkalahden tavoin Lövdahlllakin vauhti hidastui juoksun puolessavälissä. Kolme kilometriä veivät aikaa 3.30,70, 3.41,15 ja 3.38,11.

1500 metriä voittaneen Joensuun Katajan Meri Rantasen kaksoissisko Viivi Rantanen sijoittui tämän kesän ensimmäisessä estejuoksussaan toiseksi ajalla 10.51,87. Häntä valmentaa nykyisin Mika Monto. Pronssimitalilla palkittiin 11.21,58 juossut Savonlinnan Riennon Pihla Hokkanen.

 

Mörö voitti upean 400 metrin juoksun

Kultamitalikamppailu miesten 400 metrin juoksussa oli 22-vuotiaiden nuorten mestaruuskilpailuiden kohokohta lauantaina Lahden stadionilla.

Kalevan kisojen 400 metrin aitajuoksun kärkikaksikko Esbo IF:n Oskari Mörö ja Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kaila löivät Kalevan kisojen 400 metrin Suomen mestarin Tampereen Pyrinnön Jani Koskelan. Kaikki kolme alittivat Koskelan Kalevan kisoissa juokseman kauden kotimaisen kärkiajan.

Atte Pettisen valmentaman Mörön voittoaika oli 47,69. Mikko Rinteen valmennuksessa harjoitteleva Vainio-Kaila juoksi uuden ennätyksensä 47,72 ja isänsä Juha Koskelan valmentama Jani Koskela samoin uuden ennätyksensä 47,74. Vainio-Kaila paransi ennätystään lähes täyden sekunnin.

Korkeatasoisen kilpailun neljäs oli puoli sekuntia kauden parasta tulostaan kohentanut Helsingin IFK:n Erik Back ajalla 48,08 ja vasta viidentenä maaliin ehti viimekesäinen miesten Suomen mestari Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Ville Lampinen, vaikka paransi kauden parasta tulostaan yli sekunnin aikaan 48,48.

Helsingin Kisa-Veikkojen Matias Linkoaho ja Harjavallan Jymyn Juho Vanhala juoksivat hekin ensi kerran tänä kesänä alle 49 sekunnin.

 

Eveliina Määttänen voitti naisten 400 metriä

Naisten 400 metrilläkin käytiin tiukka ja kovavauhtinen usean juoksijan loppusuoran mestaruuskamppailu. Sen voitti Ari Paunosen valmennukseen täksi vuodeksi siirtynyt Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eveliina Määttänen ajalla 55,06. Tulos on Suomen vuositilaston kolmanneksi paras.

Hyvän vastuksen tarjosivat puolisen sekuntia ennätystään parantaneet Olli Pulkkasen valmentama Kuopion Reippaan Kirsi Pekkanen ja Ingvar Wiklundin valmentama IF Nykarlebynejdenin Jonna Julin ajoin 55,39 ja 55,40.

Kilpailun korkeaa tasoa kuvaa, että Jonna Julinin aiempi 55,81 ennätys oli Kalevan kisoista kesältä 2011, jollióin se oikeutti naisten sarjassa hopeamitaliin. Nyt hän sai huomattavasti nopeammalla ajalla tyytyä nuorten sarjassa pronssimitaliin.

Kovavauhtisen kärkikolmikon jälkeen maaliin ehtivät Pedersören Falkenin Emilia Borgmästars ja Helsingin Kisa-Veikkojen Amira Chokairy, joiden ajat olivat hieman alle 58 sekunnin.

 

Valtteri Välimäki yllätti korkeushypyssä

Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Valtteri Välimäki yllätti voittamalla miesten korkeushypyn. Ennen viimeistä yritystään korkeudesta 204 hän oli vasta kolmantena, mutta ylitti uuden ennätyksensä ja voitti.

Matti Mettalan valmentama Välimäki hyppäsi kilpailun kuluessa peräti 17 kertaa. Voittotuloksensa ohella hän ylitti myös korkeudet 192 ja 195 vasta viimeisellä yrityksellään.

Savitaipaleen Urheilijoiden Jesse Huttunen ylitti myös uuden ennätyksensä 202 ja sijoittui toiseksi. Huttunen ylitti kaikki korkeudet 202:een asti ilman yhtäkään pudotusta. Huttusen kanssa saman tuloksen sai kolmanneksi sijoittunut Viialan Valtin vain 177 sentin pituinen Samuli Sievi-Korte.

Herman Haavisto Himangan Urheilijoista sivusi ennätystään 200 ja oli neljäs. Ennätysvertailun ykkönen Valtteri Mattila Äänekosken Urheilijoista sai muiden intoutuessa ennätyksiinsä tyytyä nyt viidenteen tilaan.

 

Lipsasen kaksosille toinen mestaruus keihäänheitossa

Naisten keihäänheiton voitti miesten kolmiloikan mestarin Lappeenrannan Urheilu-Miehien Simo Lipsasen kaksoissisar Saara Lipsanen viimeisen kierroksen heitollaan 50,53. Saaraa valmentaa itsekin 75,42 kiskaissut Kai Kiviniemi, joka omassa nuoruudessaan sai oppinsa olympiavoittaja Pauli Nevalalta.

Hopea- ja pronssimitalinainen paransivat kumpikin ennätyksiään. Someron Esan Jenni Vuori kiskaisi neljännellä kierroksella 49,80. Jenniä valmentaa oma isä Hannu Vuori. Sysmän Sisun Miia Makkonen saavutti pronssimitalin ja hänen uusi ennätyksensä kirjataan 46,62.

Turun Urheiluliiton Jatta-Mari Jääskeläinen ja Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Amanda Räty olivat neljäs ja viides noin 45 metrin tuloksin. Seitsenottelun hallitseva Suomen mestari Joensuun Katajan Jutta Heikkinen heitti kuudenneksi tuloksella 44,44. Hän oli ilmoittautunut myös pituushyppyyn, mutta vetäytyi tästä lajista.

Pisimmälle pituushypyn karsinnassa ponnisti viimekesäinen naisten Suomen mestari Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emmi Mäkinen tuloksella 592. Miesten keihäänheiton karsinnassa pisimmän heiton 70,40 kiskaisi IF Raseborgin Teo Takala.

Nuorten SM-kilpailut Lahden stadionilla jatkuvat sunnuntaina kello 11 alkaen. Lahteen on ilmoittautunut eri lajeissa kilpailemaan täysi tusina tuoreita Porin Kalevan kisojen miesten ja naisten Suomen mestareita.

(Mikko Nieminen.)

 

LAHTI 15.8.2015 Nuorten (22-v.) SM-kilpailut, 1. päivä

M22,

100 m (-1,4 m/s): 1) Samuli Samuelsson IkaalU 10,61, 2) Elmo Lakka JKU 10,73, 3) Roope Saarinen EsboIF 10,79, 4) Otto Ahlfors IkaalU 10,86, 5) Samuli Lehtinen LA 10,87, 6) Jonathan Brace LUU 11,04, 7) Tatu Vähäkangas JKU 11,07, 8) Heikki Nieminen JanJa 11,16.

1. alkuerä (-1,9): 1) Samuelsson 10,86, 2) Saarinen 10,99, 3) Brace 11,03, 4) Nieminen 11,21, 5) Tapio Nieminen RiihimKi 11,35, 6) Mikael Vilén VU 11,38, 7) Markus Skyttä KouvU 11,40, 8) Samu Summanen ImatrU 11,62.

2. alkuerä (-3,2): 1) Lakka 11,02, 2) Lehtinen 11,17, 3) Ahlfors 11,18, 4) Vähäkangas 11,24, 5) Eerikki Pekkola TKT 11,31, 6) Victor Jansson JomalaIK (Åland) 11,49, 7) Joni Arponen HIFK 11,95, 8) Mikke Paajanen MiKV 13,72.

400 m: 1) Oskari Mörö EsboIF 47,69 (kkk), 2) Joni Vainio-Kaila LaitJy 47,72, 3) Jani Koskela TP 47,74, 4) Erik Back HIFK 48,08, 5) Ville Lampinen KU-58 48,48, 6) Matias Linkoaho HKV 48,81, 7) Juho Vanhala HarjavJy 48,89, 8) Simon Haglund PedersFa 49,58, 9) Tuomas Kaukolahti KU-58 49,92, 10) Ville Keskinen KuopRe 50,24, 11) Kalle Raitala KosKa 50,31, 12) Teemu Keronen OravisU 50,46, 13) Joni Rouhiainen KUYU 51,87, 14) Ville-Veikko Hanninen JanJa 54,55. – (7 parasta ja Kaukolahti juoksivat A-erässä ja muut B-erässä.)

1500 m: 1) Joonas Rinne SaarijPu 3.56,26, 2) Eero Saleva SjuIF 3.58,06, 3) Toni Astikainen ImatrU 4.14,81, 4) Rikhard Mäki-Heikkilä KristLä 4.15,91, 5) Joni Virkkala GamlakarlIF 4.16,11, 6) Jere Sipponen TuUL 4.17,04, 7) Henri Niiranen KuortKu 4.18,01, 8) Santeri Helin SavRi 4.23,64, 9) Ville Jussila RovanAA 4.25,88.

3000 m ej: 1) Otto Loukkalahti IFRaseb 9.26,39, 2) Matias Tiiro RovanAA 9.41,05, 3) Aleksi Uusipere EspTa 9.47,24, 4) Niklas Peltoniemi TeuvRi 9.48,64, 5) Henrik Kymäläinen EspTa 10.06,24, 6) Jonas Ingo VasaIS 10.15,79, 7) Petteri Säilä YlihJu 10.15,89, 8) Kerkko Visuri HIFK 10.36,47, Jeremias Lipsanen MiKV ei osallistunut.

10000 m kävely: 1) Elmo Koivunen EsboIF 44.11,70, 2) Markus Kyrölä LempKi 46.37,29, 3) Simeon Hyyppä VimpVe 60.04,01.

Korkeus: 1) Valtteri Välimäki UKK 204, 2) Jesse Huttunen SavitU 202, 3) Samuli Sievi-Korte ViialVa 202, 4) Herman Haavisto HimangU 200, 5) Valtteri Mattila ÄänekU 198, 6) Joonas Mäkinen LaitJy 192, 7) Ville Koskela HämTa 185, 8) Vili Haara KurikRy 180, Oskar Andersson SibVa ilman tulosta (175).

Pituus: 1) Simo Lipsanen LUM 756 (1,4 m/s), 2) Tuomas Kaukolahti KU-58 737 (3,0), myös 705 (1,3), 3) Konsta Kauppinen OrimJy 724 (1,8), 4) Jarmo Kaleva TeuvRi 722 (0,8), 5) Juuso Hassi OrivPo 700 (1,4), 6) Tuomas Rouvali KuopRe 697 (1,8), 7) Ville Hakomäki YlihJu 695 (0,5), 8) Jasu Salonen KarhKa 687 (1,2), 9) Pyry-Pekka Härkönen KuopRe 664 (1,8), 10) Dmitry Reznikov KuopRe 634 (0,6), 11) Miika Mäkinen RiihimKi 619 (1,3), 12) Riku Valtonen HKV 579 (1,9). – Lipsanen (709/1,7, x, 708/0,3, 733/2,5, 756/1,4, -).

Kuula: 1) Arttu Kangas KankaanpSL 18,95, 2) Timo Kööpikkä LaihLu 18,14, 3) Matti Sivonen KuivasjAu 16,83, 4) Mika Flinkkilä SeinäjSU 16,73, 5) Nico Oksanen LoimVo 15,52, 6) Eetu Kangas SeinäjSU 13,86, 7) Juho Nykänen NilsNu 12,92. – Kangas (x, 18,39,18,39, 18,57, x, 18,95). Kööpikkä (17,61, 17,70, 17,43, 17,92, 17,99, 18,14).

Moukari: 1) Jesse Lehto KaustPV 70,18, 2) Tommi Remes KiuruvU 68,50, 3) Markus Kokkonen PyhäselU 67,51, 4) Ilmari Lahtinen NoormNo 66,92, 5) Risto Kauppinen KangKi 61,80, 6) Joni Syrjälä TP 60,67, 7) Waltteri Lahtinen NoormNo 60,44, 8) Henri Liipola SomEsa 58,49, 9) Arttu Väänänen VarpaisjVi 53,59, 10) Fredrik Fröberg SjuIF 53,11, 11) Antti Rinta-Aho TöysVe 52,55, 12) Jani Pihkanen SomEsa 52,00, Simon Solvin PedersFa ilman tulosta. – Lehto (67,29, x, 67,30, 68,82, 70,18, 65,50).

Keihäs, karsinta: 1) Teo Takala IFRaseb 70,40, 2) Jami Kinnunen ÄänekU 68,14, 3) Toni Kuusela AlajAn 67,39, 4) Joni Karvinen TP 67,04, 5) Leevi Uusitalo RaisKu 66,22, 6) Hänninen Jarmo KalannVa 64,94, 7) Toni Lifländer ImatrU 64,74, 8) Severi Aalto NurmijYU 64,07, 9) Matias Pahikkala NaantLö 62,85, 10) Tuomo Marttila KälvTa 60,27, 11) Henri Korhonen MaaningMa 60,25, 12) Pyry Mäkinen VeikkVe 60,05, 13) Sebastian Lindstedt SjuIF 59,34, 14) Juuso Pusa YlöjU 59,31, 15) Joonas Hyvärinen KUYU 58,34, 16) Saku Auvinen JuvanU 55,14, 17) Jona Nylund PedersFa 54,22, 18) Miika Mäkinen RiihimKi 52,15, Eetu Kangas SeinäjSU ei osallistunut.

M19,

10000 m kävely: 1) Artturi Oila EspTa 48.46,62, 2) Rasmus Lang VasaIS 49.05,34, 3) Hugo Leppäsyrjä TuWe 50.52,34, Oskari Joukas YlänKi hylättiin.

N22,

100 m (-0,8 m/s): 1) Milja Thureson TuTo 11,94, 2) Anna Julin IFNykarl 12,15, 3) Sonja Nousiainen MiKV 12,30, 4) Riikka Kokko OP 12,33, 5) Hertta Heikkinen JoKa 12,34, 6) Reetta Hurske TP 12,43, 7) Matleena Kuure VeitsilKV 12,58, 8) Jenna Pihkola LA 12,69.

1. alkuerä (-1,8): 1) Milja Thureson TuTo 12,03, 2) Jenna Pihkola LA 12,47, 3) Kamilla Nurminen HKV 12,52, 4) Aino Mikkola KuopRe 12,73, 5) Neea Honkala LA 12,87, 6) Sara-Leena Kamppuri TP 12,99, 7) Jutta Kuusela TP 13,21.

2. alkuerä (-1,4): 1) Anna Julin IFNykarl 12,25, 2) Hertta Heikkinen JoKa 12,47, 3) Matleena Kuure VeitsilKV 12,49, 4) Jutta Luhtala TuWe 12,59, 5) Ainomari Kangas LapLu 12,90, 6) Emma Fingerroos RaahVe 13,03, 7) Meri Hukkinen EsboIF 13,31.

3. alkuerä (-1,1): 1) Riikka Kokko OP 12,41, 2) Reetta Hurske TP 12,46, 3) Sonja Nousiainen MiKV 12,52, 4) Anna Mäkelä MaarMa 12,62, 5) Nathalie Nystrand KorsnFy 12,91, 6) Johanna Petäjä ForssSa 13,02, 7) Titta Mehtänen TP 13,02.

400 m: 1) Eveliina Määttänen KUYU 55,06, 2) Kirsi Pekkanen KuopRe 55,39, 3) Jonna Julin IFNykarl 55,40, 4) Emilia Borgmästars PedersFa 57,72, 5) Amira Chokairy HKV 57,78, 6) Anna Kohtamäki NoormNo 58,06, 7) Ida Ravaska VeitsilKV 58,49, 8) Petra Perttula KU-58 59,00, 9) Mira Taulavuori OP 59,28, 10) Linda Aho HIFK 59,32, 11) Hanna Liukka KUYU 59,71, 12) Iina Takkula OP 64,54. – (8 parasta juoksivat A-erässä ja muut B-erässä.)

1500 m: 1) Meri Rantanen JoKa 4.36,90, 2) Saara Nikander LUU 4.41,48, 3) Linnea Harala SomEsa 4.50,35, 4) Venla Mäkäräinen KuopRe 4.58,27, 5) Iida Haataja PudasjU 4.59,25.

3000 m ej: 1) Sofie Lövdahl VasaIS 10.49,96, 2) Viivi Rantanen JoKa 10.51,87, 3) Pihla Hokkanen SavRi 11.21,58, 4) Emma Hakala HIFK 11.52,60, 5) Sara Lankinen KU-58 12.51,59.

5000 m kävely: 1) Hele Haapaniemi EspTa 24.16,49, 2) Tiia Kuikka LUM 24.47,85, 3) Sini Jussila VihdVi 25.12,12, 4) Venla Laiho LaitJy 26.05,49, 5) Amanda Åström EsboIF 27.54,49.

Seiväs: 1) Aino Siitonen HKV 415, 2) Erica Hjerpe VasaIS 400, 3) Silja Sippola KauhWi 340, 4) Elisa Hyry HeTa 240, Tessa Myllymäki JKU ei osallistunut.

Pituus, karsinta: 1) Emmi Mäkinen JKU 592 (1,6 m/s), 2) Anne-Mari Lehtiö KU-58 583 (1,1), 3) Miia Sillman TP 581 (1,0), 4) Kira Kytölä EsboIF 579 (1,2), 5) Reetta Hurske TP 575 (1,2), 6) Henna Palosaari KuivasjAu 574 (1,2), 7) Kristiina Vuorvirta HKV 561 (0,5), 8) Matleena Kuure VeitsilKV 559 (1,2), 9) Tiia Rikamaa KU-58 550 (1,0), 10) Johanna Hokkanen KangasnKa 541 (1,1), 11) Enni Hietapelto OP 538 (0,8), 12) Sini Sanaslahti KaipVi 534 (-0,4), 13) Laura Jokinen KuusamEV 524 (0,9), 14) Janika Heikkinen VarkKV 487 (-0,3), 15) Ida Gustafsson IFRaseb 480 (-0,3), 16) Elina Halonen LapLu 469 (1,8), Jutta Heikkinen JoKa ei osallistunut.

3-loikka: 1) Kira Kytölä EsboIF 12,80 (2,8 m/s), myös 12,47 (-0,4), 2) Heini Vainionpää HIFK 12,51 (1,1), 3) Miia Sillman TP 12,46 (-0,4), 4) Johanna Hokkanen KangasnKa 12,18 (2,7), myös 12,14 (1,0), 5) Anne-Mari Lehtiö KU-58 12,14 (3,7), myös 12,11 (0,5), 6) Sini Sanaslahti KaipVi 11,95 (1,0), 7) Salli Kokkinen JKU 11,81 (1,1), 8) Janika Heikkinen VarkKV 11,41 (2,9), myös 11,32 (0,4), 9) Ida Gustafsson IFRaseb 11,28 (2,9), myös myös 11,06 (0,4), 10) Elina Halonen LapLu 10,89 (0,5).

Kiekko: 1) Salla Sipponen KeurKi 50,00, 2) Tuula Penttinen PuumViri 48,23, 3) Heini Järventausta LempKi 44,89, 4) Jessica Meriheinä LiljIK 44,86, 5) Sanja-Maria Olli SeinäjSU 43,82, 6) Tiia Tirkkonen KeitKu 43,54, 7) Emma Rintamäki Korsh5 42,06, 8) Senja Mäkitörmä VarpaisjVi 37,93, 9) Tiina Repo JuuanU 35,61, 10) Ronja Ruotanen YlivKu 35,21, 11) Essi Erkkilä LohtVe 33,80, 12) Jennifer Söderlund MalaxIF 32,86, 13) Suvi Ojala VehmaistU 30,27, Tiina Viitakangas TuWe ilman tulosta.

Keihäs: 1) Saara Lipsanen LUM 50,53, 2) Jenni Vuori SomEsa 49,80, 3) Miia Makkonen SysmSi 46,62, 4) Jatta-Mari Jääskeläinen TuUL 45,05, 5) Amanda Räty KUYU 44,93, 6) Jutta Heikkinen JoKa 44,44, 7) Henna Takkinen PiikKe 43,40, 8) Viivi Kuismanen HKV 42,37, 9) Meri Rautamies VehkalVe 41,17, 10) Carita Lång LA 40,09, 11) Miia Sillman TP 40,06, 12) Elisa Oksanen TP 37,10, 13) Tiia Niemelä KorPo 34,10.

N19,

5000 m kävely: 1) Vera Rauhala VasaIS 25.35,33, 2) Hanna Westerlund JakobstDr 26.17,92, 3) Elina Heikkinen OP 27.12,08.

LIVE-Tulospalvelu: