Mörö kiristää tehoruuvia Torremolinoksen kentällä (videoita)

Oskari Mörön alkukesän kilpailuohjelma alkaa hahmottua samalla, kun Esbo IF:n aituri juoksee kilpailukauden kannalta vuoden ehkä tärkeimpiä harjoituksiaan Torremolinoksen kentällä Espanjassa.

– Treeneissä on tähän asti tehty paljon määrää. Nyt määrä tippuu ja tehot kovenevat. Aletaan valmistautua kisakauteen, Mörö linjaa leirin sisältöä.

Vuosi sitten kevättalvella Mörö riutui keuhkoputkentulehduksen kourissa. Tauti talttui lääkkeillä, mutta keväälle suunniteltu nopeuskestävyysharjoittelu jäi lääkärin määräyksestä sivuun ja Mörö keskittyi nopeusharjoitteluun. Se osoittautui toimivaksi reseptiksi, jota hyödynnetään nytkin.

– Viime keväästä opittiin paljon, mentiin kauteen nopeuden kautta, Mörö sanoo.

Mörö pinkoi kesällä Zürichin EM-kisoista 400 metrin aitojen finaalipaikan ja Suomen ennätyksen 49,08. Nyt tarinalle kirjoitetaan jatkoa hyödyntämällä viime kevään oppeja.

– Oskulla on menossa vuoden kolmas leiri. Ensimmäinen oli Etelä-Afrikassa ja toinen täällä Malagassa. Kaikki on mennyt hyvin, Mörön valmentaja Atte Pettinen sanoo.

– Talven teemana oli saada lisää nopeutta ja siinä onnistettiin. 200 metrin halliennätys parani kuusi kymmenystä, 300 metrin ennätys ulkona koheni yli sekunnin ja 60 metrin ennätys hallissa kymmenyksen.

Erityisen ilahduttavaa kaksikolle oli sydäntalvella Potchefstroomissa juostu 300 metrin ennätys 33,63, joka on kaikkien aikojen suomalaisaika ulkoradoilla ja automaattisella ajanotolla. Tulos syntyi vielä rankan leirin päätteeksi (juoksu yllä olevalla videolla)

– Etelä-Afrikassa otettiin vähän tehoja irti, mutta hallikauden jälkeen ensimmäisellä leirillä tehtiin puhtaasti määrää. Sillä rakennettiin pohjaa tälle leirille, Pettinen sanoo.

Ryhmäharjoittelusta tehoa treeniin

Mörön seuraavaa kehitysaskelta on haettu tukeutuen vahvasti ryhmäharjoitteluun. Joni Vainio-Kaila harjoitteli Mörön kanssa keväällä Malagassa ja on nytkin leirillä mukana. Viime kesän 400 metrin aitojen SM-mitalistin alkukesän tavoite on onnistua 22-vuotiaiden EM-kisoissa, aivan kuten Möröllä.

– Ollaan kaikki saatu treeneissä hyvin vetoapua, kun on pyritty samaan nelkun juoksijat saamaan aikaan leireille. Maaliskuussa juoksin täällä Vainio-Kailan ja Ville Wendelinin kanssa. Nyt juoksin leirin alun Roope Saarisen ja Juho Vanhalan kanssa, Mörö sanoo.

Mörö, 22, on seurannut mielenkiinnolla samanikäisen kilpakumppaninsa Jussi Kanervon vauhtia Yhdysvaltain yliopistokisoissa. Kanervo pudotti 400 metrin aitojen ennätyksensä hiljattain 49,78:aan.

– Se oli erittäin hieno juttu, että hän puhkaisi 50 sekunnin rajan ja varmaan parantaa vielä. Olen ollut Jussin kanssa yhteyksissä, joten tiedän vähän missä mennään. Toivottavasti hän jaksaa vetää Euroopan kauden jenkkikauden päälle, Mörö sanoo

Kisakausi alkaa Espoossa, aidat Lappeenrannassa

Vuosi sitten Mörö siirtyi juoksemaan viisi ensimmäistä aitaväliä 13 askeleella ja loput 14 askeleella. Juoksijan ja valmentajan toiveissa on viedä 13 askeleen rytmiä pidemmälle, mutta sen kanssa ei kiirehditä.

– Treenien perusteella juoksuun on tullut tehoa viime vuoteen verrattuna. 400 metrin aidoissa tuulet ratkaisevat kuitenkin aika paljon, eli miten pitkälle voi ja kannattaa vetää 13 askeleella, Mörö sanoo kovaan vastatuuleen juostun aitatreenin jälkeen.

– Odotan aika paljon ensi kesältä, mutta en aio stressata liikoja ajoista, eli että heti pitäisi alkaa paukutella 49-sekunnilla alkavia tuloksia. Antaa virran viedä. Ykkösprioriteetti on pysyä terveenä ja välttää vammat. Jos se onnistuu, ajatkin tulevat sieltä.

Mörön kilpailukausi alkaa näillä näkymin 19. toukokuuta Espoosta 600 metrin kilpailulla, johon on luvassa mukavasti vastusta. Espoon Tähtikisoissa 24. toukokuuta matkana on 400 metrin sileä ja kesän ensimmäinen 400 metrin aitakisa on Lappeenrannassa Marskin kisoissa kesäkuun 3. päivä.

Videot: Yllä Oskari Mörön 300 metrin ennätysjuoksu Etelä-Afrikasta, ja alla  Mörö juoksee kolme kertaa neljää aitaa tuulisella Torremolinoksen kentällä.  

,


Oskari Mörö ja Atte Pettinen

Oskari Mörö ja valmentaja Atte Pettinen Torremolinoksen kentällä Espanjassa (Kuvaaja Tuomo Salonen).