Lehikoiselle oppia ja vinkkejä Neziriltä

Viivi Lehikoinen on poiminut kevään harjoitusleiriltä Teneriffalta opin jyviä Nooralotta Neziriltä. Jussi Ihamäen valmentama aiturikaksikko oli leirillä kämppäkavereina ja treenaili osin yhdessä.

– Minä, kun olen vasta aloittelemassa urheilijan elämää, ja Nooralotta on paljon kovemmalla tasolla, olen saanut nähdä enemmän sitä huippu-urheilijan elämää ja jakaa kokemuksia, Lehikoinen sanoo.

Kumpikin juoksija on kerännyt kansainvälistä menestystä jo juniorina. Sen tilanteen kanssa elämiseen Neziriltä on löytynyt Lehikoiselle neuvoja.

– Ehkä juuri se, että on paljon negatiivisia kommentteja siitä, ettei nuorena saisi menestyä ja kuinka niiden ei pitäisi antaa vaikuttaa omaan tulokseen, Lehikoinen sanoo.

Lehikoinen, 17, juoksi viime kesänä 400 metrin aitojen Euroopan mestariksi ja pudotti ennätyksensä 57,65:een. Vaikka mestaruus lämmitti, vuotta aiemmin matkan aikaan 57,74 juossut aituri odotti kesältä enemmän.

– Päällimmäinen ajatus kesän jälkeen oli pettymys, kun ennätys meni niin vähän eteenpäin. Nyt kun uusi kesä on jo tulossa, olen aika tyytyväinen, koska keskiarvo meni nelosen juoksuissa eteenpäin ja pystyin kantamaan ne ennakkopaineet omissa EM-kisoissa, Lehikoinen arvioi.

Kesän kilpailukausi toi arvokasta oppia tulevan kesän juoksuihin. 

– Viime kesän oppi oli, ettei pidä antaa muiden tulosten vaikuttaa liikaa omiin juoksuihin. Kun Hilla Uusimäki juoksi niin hyvin, olisin halunnut itsekin juosta paremmin, mutta kunto ei antanut myötä, ja loppukesästä rupesin yrittämään liian kovaa.

Viidentoista askeleen rytmillä

Ihamäen valmennuksessa lahjakasta aituria viedään eteenpäin nopeuden kautta. Samalla toki rakennetaan pohjaa tulevaisuuden tehoharjoittelulle. Lehikoisen apuna on ollut myös voimavalmennuksen erikoismies Jari Nordblom. 

– Iso tavoite harjoituskaudelle oli, että pysyisin terveenä ja pystyisin juoksemaan enemmän, Lehikoinen sanoo.

Juoksijan mukaan tavoitteissa on onnistuttu. Vammakarikot on kierretty ja juoksu- ja harjoitusmääriä on pikkuhiljaa nostettu. Ehjä harjoitus näkyi jo hallikaudella, kun 200 ja 400 metriä kulkivat kipakasti 24,36 ja 55,30.  

Sama kepeys on ollut askelissa kevään leirillä 400 metrin aitojen treeneissä.

– Ennen oli treeneissä vaikea juosta aitavälit 16 askeleella, joutui puristamaan. Nyt ne ovat menneet kuudellatoista askeleella aika hyvin. Se antaa osviittaa, että kisoissa matka voisi mennä useammin 15 askeleella, Lehikoinen sanoo,

– Viime kesänä menin 15 askeleella kerran Kuortaneella. Silloin alkuvauhti oli niin kova, etten ihan jaksanut puristaa loppuun asti.

”En tiedä, mikä tulos voisi olla”

Kesälle Lehikoisella piisaa haasteita. Grossetossa Italiassa kilpaillaan heinäkuussa 19-vuotiaiden EM-kilpailut ja Lontoossa on elokuussa aikuisten MM-kilpailut. Tulosraja on 56,10. Ovatko nuo kilpailut ajatuksissa?

– Jussi on heittänyt sellaisen idean ilmaan, että voisin päästä sinne aikuisten arvokisoihin. Itse olen ajatellut, että raja tulee, jos tulee. Ei vielä ole mikään kiire aikuisten kisoihin, Lehikoinen sanoo.

Tärkeintä nuorelle juoksijalle on hilata ennätystä kesän mittaan eteenpäin. Jos kilpailukausi sujuu ilman ongelmia, ennätys voi parantua tuntuvasti.

– Kun kunto on ajoitettu oikeaan päivään ja saa rennon fiiliksen, en tiedä itsekään mikä tulos voi silloin olla, Lehikoinen sanoo.