Lavillenie: Toinen ME-yritys yksi korkeimmista hypyistäni

Seiväshyppääjät tähtiroolissa MM-hallien avajaispäivänä

Renaud Lavillenie täytti omat ja yleisön toiveet ja nosti riman ME-korkeuteen 617 Prahan EM-kilpailujen seiväshypyn finaalissa Prahassa. Ylitykseen ranskalainen ME:n haltija ei pystynyt, vaikkei se kauas jäänyt.  Mestaruuden hän kuorrutti kauden kärkituloksella ja kisaennätyksellä 604.

– Toinen yritys ME-korkeudesta oli todella hyvä.  Yksi korkeimmista hypyistä minulta koskaan, mutta vähän siitä puuttui virtaa, eikä 99 prosentin tehoilla synny maailmanennätystä, Lavillenie sanoi.

Hän ylitti kilpailussa 575 ja 590 ennen kisennätystä 604 ja ohjasi siinä sivussa pikkuveljeään Valentinia, joka oli kuudes 565:n ylityksellä.

– Ei se syö mitään pois minun kilpailemisestani. Yritin vain neuvoa häntä ja auttaa häntä nauttimaan kilpailusta, Lavillenie sanoi.

O2-areenan yleisön pauhu karkasi korvia huumaavaksi, kun tshekki Pavel Maslak juoksi 400 metrin ylivoimaiseksi mestariksi EM-kisaennätyksellä 45,33. Maslak on hallitseva sisäratojen maailmanmestari ja oli kilpailun kärkisuosikki. Tavoitteena ollut saksalaisen Thomas Schönleben Euroopan ennätys 45,05 jäi kuitenkin rikkomatta.

– Taisi karata oma tunnelma vähän ylilatauksen puolelle. Tunnelma oli aivan uskomaton, Maslak tunnusti.

Spanovicin ensimmäinen kultamitali

Serbian Ivana Spanovic riemuitsi naisten pituushypyssä uransa ensimmäisestä aikuisten sarjan arvokisavoitosta. Hän ponnisti mestariksi maansa ennätyksellä 698.

Spanovic, 24, oli kolmas ulkoratojen MM-kisoissa 2013 ja toinen viime kesän EM-kisoissa. Hänellä on plakkarissa myös viime talven MM-kilpailujen kakkossija. Serbialaiselle olisi mestaruuteen riittänyt myös sarjan toiseksi pisin, 689 kantanut hyppy. Toiseksi ponkaisseen saksalaisen Sosthene Taroum Moguenaran pisin leikaus kantoi 683.

– Uran ensimmäinen kultamitali tuntuu todella hyvältä, Spanovic hehkutti.

Romanian Florentina Marincu oli kolmas junioreiden sisäratojen EE:llä 679.

Naisten korkeushypyssä Venäjä Maria Kutshina veti pidemmän korren uusintaan päättyneessä voittotaistelussa.

Viime kesän EM-kakkonen ja hallitseva sisäratojen maailmanmestari ylitti varsinaisessa kilpaluissa 197, kuten toiseksi sijoittunut Italian Alessia Trost. Kaksikko yritti ensin 199:stä, mutta kumpikaan ei onnistunut, joten ratkaisu haettiin korkeudesta 197.

– En todellakaan ole pettynyt. Ensimmäinen mitali aikuisten arvokisoista, ja vaikea kilpailu, kun tekniikka takkusi alussa, Trost huokaili

Miesten 3000 metrin juoksussa Turkin Ali Kaya juoksi lähdöstä maaliin yksin vetäen uuden EM-kisaennätyksen 7.38,43.