Lavillenie taivutti 603, Schippers pinkoi huippuajan, Dendy 838

Seiväshypyn ME-mies Renaud Lavillenie palasi Lontoossa Timanttiliigan kilpailussa yli kuuden metrin korkeuksiin. Ranskalaistaituri voitti kilpailun ylitettyään 603. Kolme yritystä korkeudesta 610 eivät tuottaneet tulosta.

Seiväskilpailu siirtyi Lontoossa perjantailta lauantaille sadesään takia.

– Olen todella tyytyväinen, että voitiin hypätä tänään, eikä eilen. Nyt sää oli täydellinen meille. Oli aurinkoista, eikä niin kylmä ja tuulikin oli ok, ranskalainen tuumi.

Lavillenie ylitti kuusi metriä hallikausi mukaan lukien jo seitsemännessä kilpailussa tänä vuonna.

– Kuuden metrin ylitys on aina kova suoritus. MM-kisoja ajatellen oli tärkeää, että kaikki korkeudet menivät ensimmäisellä yrityksellä, ranskalainen tuumi.

Matkalla voittoon Lavillenie ylitti korkeudet: 573, 587, 593 ja 603.

Naisten seiväshypyssä kreikkalainen Nikoleta Kiriakopoulou vei voiton taivuttamalla 479. Hän meni Lavillenien tapaan kaikki korkeudet 452, 462, 472 ja 479 ensimmäisellään.

Kreikkalaisen varmuus ratkaisi voiton, sillä venäläinen Anzhelika Sidorova ylitti myös korkeuden 479, mutta vasta toisellaan.

Talven EM-halleissa toiseksi sijoittuneelle Sidorovalle tulos oli ulkorataennätys. Hallissa hän on taivuttanut 480.

– Hyppääminen ei ollut erityisen hyvää tänään, mutta toivoin voittoa, Kiriakopoulou tuumi.

100 metrillä Hollannin ja Britannian ennätykset

Naisten 100 metrillä rikottiin Hollannin ja Britannian ennätykset. Kilpailun voiton vei tasapainoisella juoksulla huippuajan 10,92 tehnyt Hollannin Dafne Scippers. Tulos alitti hänen keväällä juokseman Hollannin ennätyksen 0,02 sekunnilla. Toiseksi kilpailussa kiirehti Nigerian Blessing Okagbare ajalla 10,98.

Schippers on tyytyväinen keväiseen päätökseensä keskittyä MM-kisoissa pikajuoksuun, eikä seitsenotteluun.

– Nyt on rennompi olo. Olen voinut keskittyä rauhassa starttiin, joka oli vaikeaa, kun harjoitteli ottelua. MM-kisoissa 100 metrillä tavoitteena on päästä finaaliin, Schippers tuumi.

Brittikatsojien suosikki Dina Asher-Smith oli neljäs tuloksella 11,06, mutta jätti radan tyytyväisenä juostuaan alkuerissä Britannian ennätyksen 10,99. Ennätys koheni 0,03 sekuntia ja 19-vuotiaasta juoksijasta tuli ensimmäisenä naisten 100 metrillä 11 sekuntia alittanut britti.

– Tiesin olevani kunnossa, mutta en arvannut, että näin hyvässä, Asher-Smith sanoi.

Britannian ennätys syntyi myös naisten pituushypyssä, kun Shara Proctor ponkaisi voiton tuloksella 695. Proctorin nimissä ollut entinen ennätys koheni kolmella sentillä.

Hallitseva Jamaikan mestari Elaine Thompson voitti naisten 200 metriä ennätyksellään 22,10. Toiseksi viiletti Yhdysvaltain Torie Bowie ajalla 22,32.

Dendy ponkaisi 838

Amerikkalainen Marquis Dendy ponkaisi miesten pituushypyn voittajaksi tuloksella 838, joka jää sentin hänen ennätyksestään. Tulos syntyi viimeisellä hypyllä.

– Tämä oli minulle ensimmäinen Timanttiliigan kilpailu, joten olin aika hyvin valmistautunut, mutta pääsin vähän hitaasti käyntiin, Dendy tuumi.

MM-kisoihin kuntoaan virittelevä Dendy on pysynyt hyvässä vireessä, vaikka hän on kesän mittaan voittanut jo Yhdysvaltain yliopistojen mestaruuden silloisella ennätyksellään 834 ja sitten Yhdysvaltain mestaruuden. Se heltisi huikealla myötätuuliloikalla 868 (+3,7 m/s)

Hiljattain Lapinlahdella vieraillut Etelä-Afrikan Zarck Visser oli toinen 821 kantaneella hypyllä ja olympiavoittaja Greg Rutherford kolmas (818).

Amosin kiri kantoi ohi Rudishan

Botswanan Nijel Amos kärsi Timanttiliigan Monacon kilpailussa kiritappion Bosnian yllätysnimelle Amel Tukalle. Lontoossa Amos kiri kädet tutun villisti heiluen ohi olympiavoittaja David Rudishan ja vei voiton ajalla 1.44,57. Rudisha oli toinen ajalla 1.44,67.

– Hyvä juoksu minulta, tosin odotin kovempivauhtista kilpailua, Amos tunnusti.

Miesten maililla käytiin erikoinen kilpailu. Juoksun voitti suosikkina matkaan lähtenyt kenialainen huippumaileri Asbel Kiprop ajalla 3.54,87, mutta melkoisen koikkelehtimisen jälkeen.

Kiprop kävi pienen haverin takia matkalla letkan hännillä ja tuli loppusuorallekin kärjen takana. Hän kiri kuitenkin vaivatta voittoon. Yhdysvaltain Matthew Centrowitz oli toinen (3.55,03).

– Vähän testasin millaista se on MM-kisoissa, Kiprop viittasi siihen, kuinka kykeni kirissä nousemaan takamatkalta voittoon.

Kenian Conseslus Kipruto voitti 3000 metrin esteet ajalla 8.09,47. Toissa vuoden MM-kisojen hopeamitalisti ratkaisi voiton nousemalla kirissä viimeisellä 10 metrillä oli maanmiehensä Kipchoge Birechin, joka oli toinen (8.09,81).

Hiljattain Etelä-Afrikan 400 metrin ennätyksen tehnyt Wayde van Niekerk oli nopein Lontoon varttimaililla ajalla 44,63. Hänen Pariisissa juoksema ennätyksensä on 43,96.

Naisten 5000 metrin voiton vei Mercy Cherono kelpo ajalla 14.54,81. Toissa vuoden MM-kisoissa 5000 metrillä toiseksi sijoittunut kenialainen juoksi pari viikkoa sitten Pariisissa ennätyksekseen 14.3410.