Lauri Tuomilehto pinkoi satasen 10,54

Euroopan mestari yritti ennätystään – Tuomilehto palasi kilparadoille

Jämsänkosken pikajuoksukarnevaalin nopeimman satasen pyrähti Porvoon Akilleksen 16-vuotias Lauri Tuomilehto. Hänen voittoaikansa 17-vuotiaiden poikien 100 metrillä oli 10,54. Myötätuulta oli 2,5 metriä sekunnissa, joten aika ei ole ennätyskelpoinen.

Tuomilehto on pinkonut tänä kesänä yli kahden sekuntimetrin myötätuulessa myös 10,58. Hänen ennätyksensä on 10,74. Tuomilehto oli ikäsarjassaan täysi omassa luokassaan, sillä toiset hävisivät hänelle yli puoli sekuntia.
Lauri Tuomilehdon aikaa 10,54 nopeammin on 16-vuotiaista tänä vuonna tilastokelpoisesti juossut vain japanilainen Sunny Brown Abdel Hakim.

Lisäksi myötätuuleen ovat muutaman sadasosan Tuomilehtoa nopeampia olleet Jamaikan Tyreke Wilson ja Britannian Dom Ashwell. Samuli Samuelssonin juokseman kauden kotimainen kärkiaika on 10,55.

Tuomilehdon aika oli nopeampi kuin Hannu Hämäläisen voittoaika 10,79 miesten 100 metrillä, mutta miesten satasella tuuli puhalsi lievästi vastaan. Viiden vuoden takainen EM-kisaedustaja Hämäläinen juoksi alkuerässä ajan 10,71.

Päivän kolmanneksi nopeimman ajan 10,83 juoksi miesten kilpailussa toiseksi sijoittunut Lahden Ahkeran Samuli Lehtinen.  Seuraavaksi nopeimmat olivat 19-vuotiaiden sarjan ajalla 10,86 voittanut Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen ja miesten alkuerässä 10,86 juossut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden aitajuoksija Petteri Monni.

Jani Koskela ja Oskari Lehtonen alittivat EM-rajat

Tampereen Pyrinnön 22-vuotias Jani Koskela voitti miesten 200 metriä ennätyksellään 21,36. Viisi sadasosaa ennätystään parantanut Koskela alitti ensimmäistä kertaa tänä kesänä 22-vuotiaiden EM-rajan 21,45. Etusuoralla mitattiin 1,4 sekuntimetrin myötätuuli, mutta kaarteessa tuuli puhalsi vastaan.

–    Olen tyytyväinen. Alitin EM-rajan viimeisellä hetkellä. Kompuroin lähdössä, mutta muuten juoksu rullasi hyvin.  Tämä oli kauden paras juoksu, Koskela iloitsi.

Isänsä Juha Koskelan valmentama Jani Koskela edusti Suomea jo vuonna 2012 Helsingin EM-kilpailuissa 4 x 400 metrin viestissä. Hän on voittanut Kalevan kisoissa 200 metrin hopeaa vuosina 2011 ja 2013. Koskelan nimissä on 400 metrin kauden kotimainen kärkiaika 48,28.

Oskari Lehtonen oli 200 metrin toiseksi nopein. Hän voitti 19-vuotiaiden kilpailun ennätyksellään 21,53, joka alittaa 19-vuotiaiden EM-rajan.

Kolme suomalaista on saavuttanut tänä kesänä 200 metrillä 22-vuotiaiden EM-rajan; Koskelan lisäksi Samuli Samuelsson ja Roope Saarinen.  Koskela oli miesten kilpailussa ylivoimainen, sillä toiseksi tullut Helsingin IFK:n Erik Back hävisi hänelle 0,61 sekuntia.  Koskela on vuositilastossa neljäntenä ja Lehtonen viidentenä.

Anniina Kortetmaa viiletti 200 metrin tilastokakkoseksi

Oulun Pyrinnön 15-vuotias Samuel Purola viiletti 200 metriä 22,65. Nopeammin samanikäisenä ovat juosseet vain Petri Keskitalo jo 33 vuotta sitten ja Purola itse toissaviikolla Nuorten Eliittikisoissa, jolloin hänen aikansa oli sekunnin sadasosan nopeampi 22,64.

Naisten 200 metrin ykkönen oli Kannuksen Uran 20-vuotias Anniina Kortetmaa ennätyksellään 24,33.  Hän jäi vain neljä sadasosaa Milja Thuresonin juoksemasta kauden kärkiajasta. 22-vuotiaiden EM-raja jäi 0,13 sekunnin päähän.  Toiseksi sijoittui kaksi vuotta sitten Kalevan kisoissa 200 metrin hopeaa ajalla 23,91 juossut Hangö IK:n Jonna Berghem. Tällä kertaa hänen aikansa oli 24,96.

Ronja Oja juoksi satasella huippuajan

Miesten 400 metriä voitti lähdöstä maaliin johtanut Turun Urheiluliiton Ville Wendelin vuositilaston kakkosajalla 48,56. Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Antti Kokkonen lähestyi loppusuoralla uhkaavasti Wendeliniä, mutta joutui tyytymään toiseen sijaan ajalla 48,72.

Naisten 400 metriä voitti IF Nykarlebynejdenin Jonna Julin ajalla 56,61. Naisten satasen nopein oli Iisalmen Visan Milla Heiskanen ennätyksellään 12,01. Myös toiseksi sijoittunut Savonlinnan Riennon Netta Myllynen pyyhälsi ennätyksensä 12,04.  Helsingin IFK:n 17-vuotias Lotta Kemppinen voitti ikäsarjansa satasen mainiolla ajalla 12,09.

Helsingin Kisa-Veikkojen Ronja Oja juoksi 100 metriä 13,96, joka jää vain 0,02 sekuntia hänen Suomen ennätyksestään sokeain luokassa 11. Vastatuulta oli 1,5 metriä sekunnissa. Oja juoksi viime vuonna  200 metrin EM-pronssia  ajalla 32,60.