Kuukausi aikaa: Ennätykset paukkuvat uudella HCM-reitillä

Sää hellii Helsingin juoksujuhlaa lauantaina

Se on vain kuukauden päässä. Se hetki, kun tuhannet ja taas tuhannet juoksijat vyöryvät Helsinki City Marathonin uusitulle reitille. Ja millaiselle reitille? Helsinki City Marathon on nyt nimensä väärti.

Uusi urbaani reitti pysyy tyystin Helsingissä ja juostaan kahtena kierroksena. Se tuo matkan varrelle enemmän katsojia, koska nähtävää on koko ajan. Suihkuja on tuplasti enemmän, ja huoltopaikkoja tiheämmässä.

– Ennätykset paukkuvat, sillä reitti on aiempaa selvästi nopeampi. Viimeiset kahdeksan kilometriä ovat hyvin tasaisia ja heti reitin alkuun on pitkiä ja vauhdikkaita laskuja, sanoo kilpailunjohtaja Markku Haverinen.

Kun reitti on nopea ja juostava, se imaisee paikalle huippuluokan juoksijoita. Tänä vuonna Helsinki City Marathonilla voi ihastella, kuinka kenialainen Martin Lel taittaa matkaa. Juoksijalla on ikää 36-vuotta ja meriittilista suorastaan häikäisee: kolminkertainen Lontoon maratonin voittaja, kaksinkertainen New Yorkin maratonin voittaja ja puolimaratonin maailmanmestari.

Parhaimmillaan Lel on taittanut katujuoksun kuninkuusmatkan ajassa 2.05.15.  Helsingissä luvassa on kuitenkin maltillisempaa vauhtia. Lel keskittyy taistelemaan voitosta maanmiestään Fredrick Sumbeita vastaan.

– Kenialaisjuoksijoita on todennäköisesti tulossa vielä muutama lisää, Haverinen sanoo.

Lasten oma maraton

Lapsille ei juoksemista tarvitsi tuputtaa. He osaavat nauttia siitä ihan omin päin. Helsinki City Marathonin kilpailupäivänä juostavalle lasten Chiquita Minimarathonille isät ja äidit voivat kirmaista yhdessä perheen pienempien kanssa.

Kilometrin mittaisen reitin maalissa Olympiastadionilla juoksijat saavat kaulaansa mitalin ja saavat nauttia yhteistyökumppaneiden herkkuja. Ennen juoksulähtöjä lapset yhdessä koko perheen kanssa touhuta Eläintarhan urheilukentällä tapahtumapisteillä klo 9:00 alkaen.

– Mukaan on tulossa noin 2000 lasta, joten tunnelmaa piisaa, Helsinki City Marathonin kilpailunjohtaja Markku Haverinen sanoo.