Katso video: Bryggare ottaa kantaa EA:n ennätysesitykseen

Arto Bryggaren mukaan moni ex-huippuyleisurheilija koki hämmennystä ja epätietoisuutta, kun Euroopan yleisurheiluliiton (EA) julkisti esityksensä hyllyttää osa maailman ja Euroopan ennätyksistä.

– Ne jotka ovat asiasta enemmän perillä, ovat jopa suorastaan katkeria. Varmaan myös aiheesta, koska nämä suuret ennätysurheilijat kokevat, että koko heidän elämäntyönsä pyyhitään tälläisella päätökellä, Bryggare totesi Formian harjoituskeskuksessa Italiassa, jossa seurasi oman valmennettavansa Viivi Avikaisen sekä poikiensa harjoittelua.

Bryggare ei tyrmää koko EA:n esitystä. Se, että ennätyksille asettaisiin jatkossa tietyt standardit, kuten että ne voidaan hyväksyä vain tietyntasoisissa kilpailuissa ja urheilijoilta, joilla on riittävän tiivis dopingtestaus taustalla, saa Bryggaren hyväksynnän.

– Se on erinomaisen hyvä idea. Yleisurheilussa ennätykset kulkevat nyt laajassa skaalassa. Esimerkiksi pitkissä heitoissa tuulen merkitys on valtava. Saman urheilijan tulos voi samassa kunnossa vaihdella tuulesta riippuen jopa yli 10 metriä. Seiväshypyssä taas tuulta ei mitata kuten muissa suorissa hyppylajeissa. Ennätyksiä ei siksi voi edes verrata toisiinsa kun olosuhteet vaihtelevat niin paljon, Bryggare sanoo.

Ajatus siitä, että osa nykyisistä ennätyksistä jatkaisi elämää kaikkien aikojen tilastossa, mutta ”entisinä ennätyksinä” mietityttää MM- EM- ja olympimitalistia. Hän muistuttaa, että on olemassa muitakin keinoja, jos ennätyslistoja halutaan uudistaa.

– Esimerkiksi pieni muutos painossa heittolajien välineissä. Aitajuoksussa taas naisten aitojen korkeuden nostamista on jo mietitty, Bryggare sanoo.

EA:n esitys on esillä Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kongressissa Lontoossa elokuussa.