Ingebrigtsen ei kyennyt rikkomaan afrikkalaisrintamaa

Norjan Jakob Ingebrigtsen ei kyennyt rikkomaan afrikkalaisjuoksijoiden rintamaa maastojuoksun MM-kisojen 19-vuotiaiden 7,6 kilometrin kilpailussa Tanskan Aarhusissa.

Kestävyysjuoksun 18-vuotias norjalaistähti oli kilpailussa 12:s. Eroa juoksun voittaneeseen Etiopian Milkesa Mengeshaan kertyi 47 sekuntia.

Maalissa Ingbrigtsen kaatui väsyneenä maahan ja sama toistui median haastattelupisteellä. Tunti juoksun jälkeen hän oli jo pystyvä kommentoimaan juoksua. Hän kertoi NRK:lle tajunneensa nopeasti, että kisa on selvästi raskaampi kuin hän oletti, ja keskeyttäminen kävi mielessä.

– Tajusin tilanteen kahden kierroksen jälkeen, mutta olen ylpeä itsestäni, että pystyin juoksemaan maaliin ilman romahtamista, Ingebrigtsen sanoi.

Maastojuoksun MM-mitalit ratkottiin Aarhusin kaupungin kupeessa sijaitsevan Moesgaardin museon ympäristöön rakennetulla radalla.

Pääosin nurmipohjaisella 2 kilometrin perusradalla oli reilusti korkeuseroa. Maastojuoksun tuntua lisättiin reilun kymmenen metrien mittaisilla vesilammikon ylityksellä ja pehmeällä, mutaisella osuudella.

Ingebrigtsen oli juoksussa alusta lähtien kärkiryhmän hännillä, mutta ero kärkeen kasvoi kolmannella kierroksella ja norjalainen jäi juoksemaan yksin.

Juoksun voittanut Mengesha teki ratkaisevan rytminvaihdon varhain kilpailun viimeisellä kierroksella. Maalissa eroa toiseksi tulleeseen Etiopian Tadese Workuun oli kaksi sekuntia.

MM-maastojen miesten 19-vuotiaiden kilpailun edellinen eurooppalainen mitalisti on 35 vuotta sitten mestaruuden voittanut Espanjan Pere Casacuberta.

Ingebrigtsen voitti viime kesänä Berliinin EM-kisoissa 1500 ja 5000 metriä ja juoksi talven EM-halleissa 3000 metrin mestaruuden ja hopean 1500 metrillä.

Kuva: Jiro Mochizuki/IAAF

,

Obiri täydensi MM-mitalikokoelmansa, Möller hyvässä vauhdissa

Naisten 10 kilometrin kilpailussa Kenian Hellen Obiri vei mestaruuden ja varmisti itselleen paikan yleisurheilun ensimmäisenä naisena, joka on voittanut mestaruuden ulko- ja sisäratojen MM-kilpailussa ja maastojuoksun MM-kisoissa.

Obiri on voittanut ulkoradoilla 5000 metrin ja hallissa 3000 metrin MM-tittelin. MM-maastojen erittäin raskaalla radalla hän tuli mestarina maaliin ajassa 36.14.

– Olen iloinen. Tämä oli mitali, joka minulta vielä puuttui, Obiri sanoi ja totesi, ettei aio jatkossa olla mukana maastojuoksun parissa.

Obiri, 29, sinetöi mestaruuden kiristämällä vauhtia viimeisellä kierroksella. Etiopian Dera Dida pysyi sinnikkäästi tuntumassa, mutta ei kyennyt haastamaan kisan suursuosikkia, ja oli toinen kahden sekunnin erolla.

– Yritin tehdä ratkaisua kisan keskivaiheilla, mutta rata oli niin raskas, että päätin sitten odottaa viimeiselle kierrokselle, Obiri sanoi.

Kilpailun paras eurooppalainen oli Tanskan Anna Emilie Möller. Toissa vuonna 3000 metrin esteiden 22-vuotiaiden EM-tittelin voittanut juoksija oli 15:s ajalla 37.51.

,

Geoffrey Kamworor juoksi MM-maastoista pronssin kahden mestaruuden jatkeeksi. Kuva: Jiro Mochizuki/IAAF

,

Cheptegei sai hyvityksen, Ruotsin Fsiha 17:s

Miesten 10 kilometrillä Ugandan Joshua Cheptegei paikkasi toissa vuonna Kampalassa juostun MM-taiston romahduksen. Silloin hän johti kilpailua selkeästi, mutta hiipui viimeisellä 800 metrillä kauas kärjestä, ja mestariksi juoksi toisen kerran peräkkäin Kenian Geoffrey Kamworor.

– Mestaruus merkitsi nyt todella paljon, koska missasin sen Kampalassa. Reitti oli raskas, mutta olin harjoituksissa valmistautunut noihin nousuihin, Cheptegei sanoi.

Cheptegeistä,22, tuli kaikkien aikojen ensimmäinen MM-maastojen miesten kilpailun ugandalaisvoittaja. Hän selvitti raskaan reitin ajassa 31.40.

Jacob Kiplimo hävisi voiton neljällä sekunnilla, mutta sinetöi Ugandalle kaksoisvoiton ennen pronssille juossutta Kamwororia, joka jäi 15 sekuntia kärjestä.

– Raskas reitti, Kamworor huokaili.

Cheptegei on menestynyt hyvin myös radalla. Rion olympiakisoissa hän oli 10 000 metrillä kuudes ja toissa vuoden MM-kisoissa toinen.

Ruotsin eritrealaistaustainen Robel Fsiha, 23, oli kilpailussa 17:s ja Napoleon Solomon oli 36:s. Fsiha vei juoksun parhaan eurooppalaisen tittelin. Hän selvitti rankan reitin ajassa 33.06 ja Solomon ajassa 33.49.

Chebet vei naisjunioreiden kisan

Naisten 19-vuotiaiden 5,7 kilometrin kilpailu päättyi viiden afrikkalaisjuoksijan tasaiseen kiritaistoon, jossa Kenian Beatrice Chebet vei voiton, vaikka aluksi tuloksissa voittajaksi nostettiin toiseksi sijoittunut Etiopian Alemitu Tariku.

Kolmanneksi kiri Etiopian Tsigie Gebreselama. Koko kärkitrio sai saman ajan 20.50.

Vuonna 1995 juniorikisan voittanut ja seuraavana vuonna hopealle juossut Annemari Kiekara (o.s. Sandell) on edelleen viimeinen eurooppalainen, joka on yltänyt mitaleille MM-maastojen naisten junioreiden kilpailussa.

Worku ratkaisi sekaviestin Etiopialle

Kahdeksan kilometrin sekaviestin voitti Etiopia. Voiton ratkaisi viime Tampereen 19-vuotiaiden MM-kisojen 3000 metrin kuutonen Fantu Worku. Hän karkasi viimeisellä osuudella mestaruuteen 40 sekunnin erolla Keniaan. Alun perin toiseksi sijoittui Marokko, mutta joukkueen juoksu tuli sittemmin hylätyksi.

Viestijoukkueissa oli kaksi miestä ja kaksi naista, jotka juoksivat kahden kilometrin osuudet vuorotellen. Joukkueet saivat päättää oman juoksujärjestyksen.