Hassi ei anna kylkivaivan kiusata: EM-kisat kesän ykköstavoite

Kymmenottelija Juuso Hassi ei anna kylkivaivan kiusata. Ajatuksissa on harpata ensi kesänä kukonaskel urallaan eteenpäin ja nousta Amsterdamin EM-joukkueeseen.

Veljensä Laurin valmentama ottelija kasvatti päättyneellä kaudella ennätystään 7621 pisteeseen, joka toi Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa yhdeksännen sijan.

Ensi kesänä EM-joukkueeseen nousu edellyttäisi vajaa 200 pisteen parannusta ennätykseen. Se ei ole mahdoton tavoite, jos kylkivaiva väistyy.

– Kylkivaiva tuli viime talvena hallikisoissa, kun törmäsin juoksijan kanssa. Kylki on vaivannut sen jälkeen, eikä vieläkään ole varmuutta mistä se johtuu, Hassi sanoo.

– Siinä on kaikennäköistä oiretta sisäelimiin päin. Magneettikuvissa löydettiin luurustoalueelta ödeema. Sain siihen hoitoa, mutta vieläkään se ei ole kunnossa. Suhteellisen hyvin olen kuitenkin päässyt treenaamaan.

Samaa kieltä kertoi hiljattain Kuortaneella kymmenottelijoiden leirin yhteydessä pidetty voimatesti, jossa Hassi kyykkäsi kolmen toiston sarjan 170 kilolla.

– En pysty tekemään kunnolla vetoliikkeitä, koska se vetää yläkroppaa kasaan ja haittaa kylkeä, mutta kyykky oli yllättävänkin hyvä, Hassi sanoo.

Tasainen, vahva kilpailija

Tallinnassa, kylmän kalseassa EM-ottelussa Hassi, 22, teki tasaista jälkeä: 100 m 10,97, pituus 708, kuula 13,54, korkeus 189, 400 metriä 49,27, 110 m:n aj 14,95, kiekko 40,45, seiväs 450, keihäs 59,35 ja 1500 metriä 4.45,03.

– Paljon olisi ollut vielä petraamisen varaa. Toinen päivä oli ihan hyvä, mutta ensimmäisen päivän hypyissä jäi pisteitä saamatta, Hassi kertasi tuoreeltaan heti kisan jälkeen.

Veljensä Laurin silmin Juuso on tasapainoinen ottelija, jolla ei ole heikkouksia, mutta ei myöskään isoja vahvuuksia.

– Juuso on tosi vahva kilpailija, joka pystyy tekemään parhaat tuloksensa kauden pääkisoissa, Lauri kiittelee.

Juuson kylkivaiva on pakottanut Lauri Hassin hieman rukkaamaan veljensä voimaharjoitusohjelmia, mutta kokonaisuutena syksyn harjoittelu on edennyt ja purrut hyvin.

– On koettu saada juoksupuolta monipuolisesti kuntoon, kesto – ja nopeuspuolta. Kun on ollut vammoja, on joutunut tekemään paljon kehonhuoltoa ja liikkuvuusjuttua. Se on kuitenkin voinut viedä kokonaisuutta eteenpäin, Lauri Hassi arvioi.

Korkeus ja aidat kehityskohteina

Juuso Hassin ei tarvitse pitkään miettiä, mitkä ovat ensi kesää ajatellen tärkeimmät lajikohtaiset kehitystarpeet.

– Isoin asia, jota haluaisin kehittää on korkeushyppy. Siinä olen eniten perässä muita ottelijoita, Hassi sanoo. Ulkoradoilla on parhaimmillaan ylittynyt 193.

– Aitajuoksu on toinen kehityskohde. Seiväshyppyä pidän mukana koko ajan, koska se on yleisesti hyvää treeniä koko kehon voimatuottoa- ja hallintaa ajatellen.

Mitä EM-tulosrajapisteiden (7800) kasaaminen ensi kesänä edellyttää kuluvalta harjoituskaudelta?

– Ehjää harjoituskautta ja onnistuneet leiritykset tammikuussa Teneriffalla ja keväällä Portugalissa, Hassit kiteyttävät.

Seuraa Lauri ja Juuso Hassin harjoittelun etenemistä kaksikon blokista