Harala liikuttui Yleisurheilufanien Vuoden Sisukas taistelija -palkinnosta – ”Tavoite on olla elämäni parhaassa kunnossa Rooman EM-kisoissa”

Yleisurheilufanit ry luovutti aitajuoksija Lotta Haralalle Vuoden 2023 Sisukas taistelija -kiertopalkinnon SM-halleissa Tampereella lauantaina. Titteli jaettiin ry:n jäsenistön äänestyksen perusteella ja Harala sai vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon, joka on Mira Potkosen nyrkkeilyhanska, jolla hän iski pronssia Rio de Janeiron olympialaisissa 2016.

– Olen tosi otettu ja liikuttunut.  Tämä osoitti minullekin, kuinka paljon merkitsee, että tämä minun taival on nähty. Se on vaatinut sisukkuutta ja periksiantamattomuutta, Harala totesi.

Yleisurheilufanien valintaperusteissa Haralasta todettiin, että ”olet osoittanut suurta sitkeyttä, päättäväisyyttä ja kykyä voittaa vastoinkäymiset. Et anna periksi, vaan taistelet loppuun saakka saavuttaaksesi tavoitteesi. Inspiroit muita urheilijoita ja arvostat Yleisurheilufanien kannustusta urheilijoille”.

”Kesän kilpailin murtumalinja sääressä”

Harala on taistellut vuodesta 2020 lähtien sääriluun rasitusmurtuman kanssa. Se oli kiusana myös viime vuonna, mutta harjoittelun ja kilpailun tarkalla ja onnistuneella suunnittelulla Harala juoksi hallissa 60 metrin aidat ennätysaikaansa 8,00 ja aitoi kesällä 100 metrin aidat niin ikään ennätysajassa 12,85.

– Viime kesän kilpailin murtumalinja sääressä. Se tapahtui lääkärien kanssa tehtyjen suunnitelmien mukaan ja säännöstelin iskuttamista kilpailujen ulkopuolella. Se oli haastavaa, mutta tilannetta seurattiin koko ajan, Harala sanoo.

Nyt Harala harjoittelee kohti kesäkuisia Rooman EM-kisoja ja Pariisin olympialaisiin.

– Aloitin viime kesänä Budapestin MM-kisojen jälkeen iskutustauon, joka kesti 20 viikkoa. Sen jälkeen olen pikkuhiljaa palannut iskutusharjoitteluun. Sitä on nyt takana kuusi viikkoa, Harala sanoo.

– Kävin torstaina röntgenkuvissa. Sen mukaan murtumalinja on parantunut tosi hyvin ja mennyt parempaan suuntaa, vaikka on alettu taas iskuttaa jalkaa. Tilanne on nyt paras 3,5 vuoteen.

”Siellä on vielä ulosmittaamatonta potentiaalia”

Harala arvioi, että hän pystyy aloittamaan täysin normaalin harjoittelun mahdollisesti jo maaliskuussa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että saisin ehjän kevään harjoittelujakson. Tavoite on olla elämäni parhaassa kunnossa Rooman EM-kisoissa. Myös Pariisin olympialaiset on minulle iso tavoite, Harala sanoo.

Rasitusmurtuma on tuonut Haralan uralle toistuvasti erilaisia harjoitus- ja kilpailutaukoja ja pakottanut etsimään tapaa, jolla jatkaa uraa. Motivaation kanssa ei kuitenkaan ole ollut haasteita.

– Minulla on ollut vahva sisäinen palo kaikki nämä vuodet. Luulen, että se johtuu vahvasta luotosta siihen, että minulla on vielä ulosmittaamatonta potentiaalia. Sieltä tulee kovia tuloksia, kun asiat loksahtavat kohdalleen, Harala sanoo.

– Niin pitkään taistellaan ja otetaan suurempia ja pienempiä haasteita vastaan, kunnes asiat alkavat mennä oikeaan suuntaan. Se on minulle sisäsyntyinen asia, eikä se jatkaminen vaikeuksien tullessa ole joka kerta vaatinut uutta syväluotaavaa ponnistelua ja pinnistelyä. Itselläni on koko ajan ollut sellainen vire, että tätä minä haluan ja minussa on potentiaalia.

Lotta Harala vastaanotti tunnustuksensa SM-halleissa. Kunniakirjan ja palkinnon luovuttivat Yleisurheilufanit ry:n edustajat Risto Rantala (vas.) ja Reijo Lammi (oik.).

”Yksin en olisi tähän pystynyt”

Harala kiittelee myös lähipiiriltään saamaansa tukea.

– Yksin en olisi tähän pystynyt. Puolisoni Matias (Myttynen) on ollut erittäin suuressa roolissa ja ylipäätään olen saanut tähän ympärilleni ihmisiä, jotka uskovat minuun ja tähän prosessiin, Harala sanoo.

– He tukevat, kannustavat ja tsemppaavat, kun on ollut vaikeita hetkiä. Niitä matkan varrella on ollut ja niissä hetkissä on hyvä, että ympärillä on ihmisiä, joille olen voinut purkaa omia fiiliksiä.

Tällä hetkellä Harala vastaa valmennuksestaan itse apunaan puoliso ja oheisharjoitukset vetävä Kati Ala-Huikku.