”Finaalireissut isolla porukalla ovat parhaita muistoja”

Töysän Veto lunasti paikkansa Seuracupin finaalissa jo yhdeksännen kerran peräkkäin. Kilo-sarjassa kilpailevalle seuralle kyseessä on yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista.

– Olemme perinteisesti lähteneet finaalireissuun isolla porukalla ja yöpyneet kilpailujen jälkeen jossakin kylpylässä matkan varrella. Matkaa varten on tehty varainkeruuta, jotta omavastuuosuus jää kohtuullisen pieneksi. Tälläkin kertaa finaalireissuun Euraan on lähdössä 63-hengen joukko. Yöpymispaikaksi valikoitui Nokian kylpylä, Töysän Vedon yleisurheilujaoston jäsen ja Seuracup-vastaava Juha Toivola kertoo.

Toivolan mukaan Seuracup-finaalit ovat vuosi toisena jälkeen ikimuistoisia tapahtumia niin urheilijoille kuin kannustusjoukoillekin. Joka toinen vuosi finaalin yhteydessä järjestettävän Suomi-Ruotsi-maaottelun seuraaminen paikan päältä on ollut Toivolan mukaan erityisen mukaansatempaavaa.

– On osittain Seuracupin ansiota, että Töysän Vedon junioritoiminta elää ja voi hyvin. Piirikisajoukkueen kasaaminen on toisinaan haastavaa, mutta joukkueena kilpailemisen hienous ja jännitys nostavat yhteishenkeä ja innostavat nuoria jatkamaan hyvän harrastuksen parissa.

– Myös piirikisojemme kova taso nostattaa porukan tsemppihenkeä. Tänäkin vuonna kaikki kuusi meidän alueemme piirikisoissa eri sarjoissa kilpaillutta seuraa pääsi finaaliin, Toivola kertoo.

Johdossa melkein loppuun asti

IF Åsarnan puheenjohtaja Pia Björkvist muistaa erityisen hyvin Saarijärvellä vuonna 2012 kisatun Seuracupin finaalin.

– Finaali oli minun seurahistoriani ensimmäinen. Kilpailut alkoivat hyvin ja yhtäkkiä huomasimme olevamme koko kisan johdossa. Se oli samanaikaisesti hämmentävää ja fantastista, koska emme osanneet odottaa sellaista lainkaan.

– Johtoasemamme alkoi horjua vasta päivän loppupuolella ja sijoituksemme taisi olla lopulta neljäs. Se ei kuitenkaan latistanut tippaakaan tunnelmaamme, joka oli vielä kotimatkallakin korkealla. Päivästä jäi todella mukavat muistot, Björkvist kertoo.

Tänä vuonna IF Åsarna suuntaa Seuracupin finaaliin Alajärvelle. Koska matkaa on vain muutamia kymmeniä kilometrejä, kyseessä on poikkeuksellisesti päiväreissu.

– Seuracup on perinteisesti kauden päätöstapahtuma. Erityisen tärkeää se on joukkueen nuoremmille jäsenille, jotka eivät ole vielä SM-kilpailuiässä, hän päättää.