Elmo haluaa Lappajärven parhaaksi

Lappajärveä voi pitää melkoisena kymmenottelupitäjänä. Elmo Savola aikoo olla ensi kesänä Amsterdamin EM-joukkueessa, mutta kotipaikkansa kaikkien aikojen vertailussa hän on vasta kolmanneksi paras.

– Kova paikka, kun kahden kilometrin sisällä on asukkaita 3000 ja olen vasta kolmanneksi paras. Ei voi liikaa hehkuttaa, viime kesänä 22-vuotiaiden EM-kisoissa 7743 pistettä kasannut Savola veistelee.

Lappajärven ennätysmies on 14 vuotta sitten 7944 pistettä urakoinut Jukka Väkeväinen. Savolaa paremmin Lappajärven Veikkojen paidassa otteli myös Jari Olli. Hänen ennätyksensä on 7783 pistettä ja 2000-luvun alusta.

– Lappajärven ennätys on kova, ei se ehkä mene vielä ensi kesänä, Amsterdamin EM-kisaraja, eli 7800 pistettä on tavoite, Savola arvioi.

Väkeväinen on tavallaan läsnä Savolan harjoittelussa. Elmon valmentaja Raine Savola on ollut Väkeväisen kanssa yhteydessä ja perehtynyt siihen kuinka tämä nuorempana harjoitteli.

Tallinnan ottelu säväytti

Savola painui viime kesänä monen mieleen Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisoissa. Hän otteli ennätyksensä kahdeksassa lajissa, kohensi otteluennätystään yli 400 pistettä ja sijoittui seitsemänneksi.

– Ennätyksistä mikään ei yllättänyt, mutta 110 metrin aidat tuntui hyvältä, kun kompuroin alussa. Samoin kuula, kun on siirrytty miesten kuulaan, Savola totesi tuoreeltaan.

Vasta 19-vuotiaan ottelijan EM-tulossarja kolean sateisessa Tallinnassa oli mainio: 100 metriä 10,96, pituus 727, kuula 13,45, korkeus 198, 400 metriä 49,84, 110 metrin aidat 14,51, kiekko 37,37, seiväs 450, keihäs 62,96 ja 1500 metriä 4.48,17.

– Kehityksen varaa on kaikissa lajeissa, joissa pisteet alkavat kuutosella, eli kuudellasadalla, Savola sanoo. Hän viittaa kuulaan, kiekkoon ja 1500 metriin.

Oulussa ja Lappajärvellä

Heinäkuisiin EM-kisoihin tähtäävä treeni on alkanut ilman takaiskuja.

– Kestävyyspainotteisesti tehtiin alkuun, nyt on siirretty voimapuolelle. Se on se ominaisuus, jonka kehittäminen on talven teemana, Savola sanoo. 

Hiljattain Kuortaneen leirillä tehty voimatesti kertoi, että eteenpäin on menty: Savola nosti rinnallevedossa kolmosen 110 kilolla, kyykkäsi kakkosen 160 kilolla ja tempaisi 70 kiloa, joka tosin jäi pettymyksen puolella.

Uraansa Savola vie eteenpäin täysammattilaisena, eli opiskelut ovat toistaiseksi jäissä. Aikaansa hän jakaa Lappajärven ja Oulun välillä.

– Viikkoon mahtuu parhaimmillaan 12 harjoitusta. Tyttöystävä opiskelee Oulussa, joten tykkään viettää siellä puolet kuukaudesta ja puolet Lappajärvellä.

Valmentajana Raine Savola, joka ei ole Elmon isä, eikä edes lähisukulainen, on läsnä useimmissa harjoituksessa, ja siitä Elmo myös haluaa.

– Yhdessä mennään eteenpäin. Vaikea sitä on yksin tehdä, jos ei ole jotakuta, joka antaa kommenttia, Elmo Savola kuvaa valmentajan merkitystä.

Sitkeys ykkösominaisuus

Savolan mukaan viime kesä toi oppia ennen muuta siitä millaista on otella arvokisoissa. Savolan mukaan se oli helppoa, ”kun vastassa oli kovia jätkiä”. Kommentti kuvaa mainiosti sitä millainen ottelija lappajärveläinen on.

– Sitkeä kymmenottelija. Kyky ottaa itsestään irti, eli niin sanotusti miehestä mittaa, se on se erikoisuus omalla kohdalla, Savola sanoo.