Dwyer pinkoi huippuajan 19,80, De Grasse taas tuplamestariksi

Jamaikalaisprintteri Rasheed Dwyer porhalsi Torontossa Pan Amerikan kisojen 200 metrin välierissä kauden kolmanneksi nopeimman ajan 19,80 (+2,0 m/s) ja pyyhki Pan Amerikan kisojen ennätystilastoista maanmiehensä Don Quarrien vuonna 1971 juokseman edellisen ennätyksen 19,86.

Mestaruuteen Dwyer ei silti yltänyt. Kanadan Andre De Grasse vei tittelin juostuaan finaalissa Kanadan ennätyksen 19,88. Kisaa aina loppuhetkille johtanut Dwyer oli toinen ajalla 19,90 ja Panaman Alonso Edward kolmas samalla ajalla Dwyerin kanssa.

Pan Amerikan kisat kuten koko kesä ovat olleet huippumenestys Scarboroughista kotoisin olevalle De Grasselle. Hän voitti Torontossa aiemmin 100 metriä ajalla 10,05. Kesäkuussa hän juoksi Eugenessa Yhdysvaltain 100 ja 200 metrin yliopistomestariksi huikeilla myötätuulituloksilla 9,75 (+2,7 m/s) ja 19,58 (+ 2,4 m/s).

– On kiva tietää, että ihmiset tunnistavat nyt nimeni. Olen tehnyt vaikutukset radalla, De Grass tuumi medialle Torontossa ja jakoi menestyksestään kiitosta valmentajalleen Tony Sharpelle.

Kesän mittaan De Grasse on juossut 100 ja 200 metriä ennätyskelpoisessa tuulessa 9,95 ja 19,88.

Silva taivutti 485, Warner otteli 8659

Kuuban Yarisley Silva voitti Torontossa naisten seiväshypyn kauden kärkituloksella 485, joka ylittyi rimaa hipoen kolmannellaan (vrt. video). Kanadalainen MM-mitalisti Damian Warner puolestaan kokosi maansa ennätyspisteet 8659 ja voitti kymmenottelun. Tulos vei hänet maailmantilastossa toiseksi.

Mestaruuden Warnerille toi kohtalaisen tasainen tulossarja: 100 metriä 10,28 (+1,4 m/s), pituus: 768 (+2,4), kuula 14,36, korkeus 197, 400 metriä: 47,66, 110 m:n aidat 13,44 (+2,0), kiekko 47,56, seiväs 460, keihäs 61,53 ja 1500 metriä 4.24,73.

Aiempi Kanadan ennätys oli Michael Smithin tekemä 19-vuotias 8626.

– Mikä olisikaan ollut parempi paikka tehdä Kanadan ennätys, Warner tuumi kilpailukentästä, joka on sama, jossa hän aloitteli aikanaan kymmenottelijan kilpailu-uraansa.

Henderson säväytti huippuhypyllä

Pan Amerikan kisoissa tehtiin jo aiemmin tukku huipputuloksia. Kisojen ykköstähti oli amerikkalainen pituushyppääjä Jeffrey Henderson, joka ponnisti mestariksi myötätuulituloksella 854 (+4,1).

Hendersonin finaalisarjaan mahtui myös ennätyskelpoisessa tuulessa tehty 852 (+1,8). Se on oma ennätys ja ylitti kahdella sentillä Hendersonin nimissä olleen kauden aiemmin kärkituloksen.

Dominikaanisen tasavallan Luguelin Santos voitti 400 metriä kauden parhaallaan 44,56. Pika-aitojen amerikkalainennmaailmanmestari David Oliver juoksi 110 metrin aitojen voittoon ajalla 13,07. Hänen kesän parhaansa on 12,98.

Bahaman Jeffery Gibson vei 400 metrin aidat maansa ennätyksellä 48,51. Jamaikan Sherone Simpson vei naisten 100 metriä ajalla 10,95.