Likesin ja Kihun selvitys: Yleisurheilu menestyy lisenssitaistossa

Likesin ja Kihun selvitys: Yleisurheilu menestyy lisenssitaistossa

Yleisurheilu on yksi lajeista, joka on kasvattanut tuntuvasti lisenssiharrastajien määrää, todetaan Likesin ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihu) tekemässä lajiliittojen lisenssiselvityksessä.

Selvitys kertoo, että yleisurheilussa, jalkapallossa, jääkiekossa ja salibandyssä harrastajien määrä on kasvanut merkittävästi 1990-luvun loppuun tai 2000 -luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppuun verrattuna. Lisenssien määrä on laskenut hiihtolajeissa, lentopallossa ja suunnistuksessa. 


Lisenssimäärien vertailua hankaloittaa se, että monet lajiliitot tarjoavat kilpa- ja harrastelisenssien lisäksi myös toimitsija- ja valmentajalisenssejä aiempaa laajammalle joukolle, kun yleisurheilussa lisenssi on edelleen puhtaasti kilpailulupa.

Eniten harrastaja -ja kilpailijalisenssejä on Palloliitossa, jossa niitä on liki 150 000. Jääkiekolla on yli 76 000 ja salibandyllä 55 000 lisenssiä.

Selvityksen mukaan yksilölajeissa suurin määrä lisenssejä on ratsastuksessa (50 000), mutta käytännössä kyse on Ratsastajainliiton jäsenistä, joten luku ei ole vertailukelpoinen esimerkiksi yleisurheilun kanssa. Yleisurheilun lisenssimäärä oli tutkimuksessa 33 000.

Aalto: Alle 19-vuotiaissa hyvää kasvua

Käytännössä yksilölajeista eniten lisenssejä on yleisurheilussa ja sen jälkeen voimistelussa (15 000) ja suunnistuksessa (11 600).

– Yleisurheilun kannalta erityisen ilahduttavaa oli, että alle 19-vuotiaiden lisenssimäärissä laji oli kolmas jalkapallon ja jääkiekon jälkeen. Yllättävää oli, että salibandynkin lisenssimäärät olivat alle 19-vuotiaiden kohdalla yleisurheilua pienempiä, sanoo SUL:n seurapalvelujohtaja Harri Aalto.

– Myös alle 19-vuotiaiden yleisurheilevien naisten määrä on noussut vahvasti.

Eniten alle 19-vuotiaita lisensoituja lapsia ja nuoria on jalkapallossa, yhteensä yli 111 000. Kakkosena tulee kääkiekko (40 500) ja kolmantena yleisurheilu lähes 29 500 lisenssillä. Salibandyllä on 27 900 nuorten lisenssiä. 

Voimakkaimmin nuorten lisenssiharrastajien määrää ovat kasvattaneet yleisurheilun ohella jalkapallo ja salibandy.

Lopettamispiikki kaksi vuotta aloittamisesta

Selvitys kertoi, että monissa urheilumuodoissa poistuminen lajista tapahtuu vuoden tai kahden päästä ”sisääntulosta.” Se johtuu selvityksen mukaan monien lajien starttipaketeista ja alkeiskouluista, joiden yhteyteen syntyy vahva sisään-ja ulosheittopiikki. 


Myös yleisurheilussa harrastuksen lopettajien määrä on suurin 1-2 vuoden sisällä siitä, kun harrastus on aloitettu.

– Yleisurheiluun tullaan vahvasti mukaan. Seuratoiminnan haaste on pitää lapset mukana yleisurheilukoulutoiminnassa kauemmin, Aalto sanoo.