Suomella kolmen pronssin päivä Tbilisissä!

17-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbilisissä oli perjantaina suomalaispäivä. Eero Ahola ja Arttu Korkealaakso olivat kuulantyönnössä kolmas ja neljäs. Samuel Purola ja Lauri Tuomilehto olivat 100 metrillä kolmas ja viides. Helena Leveelahti oli kiekonheitossa kolmas ja Saara Hakanen sijoittui kolmiloikassa seitsemänneksi.

Kaksi suomalaista satasella viiden parhaan joukossa

Poikien 100 metrin ennakkosuosikki oli välierissä 10,43 juossut Saksan Milo Skupin-Alfa, mutta hän sai tyytyä neljänteen sijaan kilpailussa, jonka mitalikolmikko juoksi omat ennätyksensä.

Yllätysmestari oli Skupin-Alfan joukkuetoveri Marvin Schulte ajalla 10,56. Ruotsin Henrik Larsson hävisi Schultelle vain yhden sekunnin sadasosan.

Porvoon Akilleen Lauri Tuomilehto lähti seitsemänneltä radalta kaikkein nopeimmin saaden reaktioajakseen 0,136 sekuntia. Pian hänet kuitenkin ohitti kuudetta rataa Oulun Pyrinnön Samuel Purola.

Kaikkia muita finaalissa juosseita vuoden nuorempi Purola heittäytyi maaliviivalle ennätystään sivuavassa ajassa 10,62. Tuomilehto sijoittui viidenneksi ajalla 10,72. Myötätuulen voimakkuus oli 0,3 sekuntimetriä.

Tbilisissä juostiin ensimmäinen arvokilpailuiden miesten 100 metrin finaali, johon osallistui kaksi suomalaista juoksijaa. Samuel Purolaa valmentaa hänen isänsä Mika Purola ja Tuomilehtoa Lars Fagerholm.

Purola halusi vain runsas kaksi tuntia ennen 100 metrin finaalia juosta myös 200 metrin alkuerissä. Hän sijoittui omassa 1,6 sekuntimetrin vastatuuleen juostussa erässään toiseksi ajalla 22,09 ja eteni yhdeksänneksi nopeimpana lauantain välieriin.

-Olen todella tyytyväinen juoksuun  ja siihen että uskalsin juosta satasten välissä myös 200m alkuerät, Purola riemuitsi.

Ahola kuulantyönnön kolmas ja Korkeasalo neljäs

Jo poikien kuulantyönnön avauskierroksella neljä urheilijaa erottautui muista. Kreikan Odisséfs Mouzenídis työnsi 19,99 ja Lielahden Kipinän Arttu Korkeasalo vain kuusi senttiä vähemmän. Valko-Venäjän Dzmitri Karpuk työnsi kolmanneksi tuloksella 19,65 ja Porin Yleisurheilun Eero Ahola vain viisi senttiä vähemmän.

Toisella kierroksella Korkeasalo rikkoi 20 metrin rajan tuloksella 20,14, mutta Karpuk ja Mouzenídis jo 21 metrin rajan tuloksin 21,21 ja 21,02. Näin he karkasivat suomaisilta jo metrin päähän.

Taistelu kuitenkin alkoi uudelleen. Ahola oli astunut toisen työntönsä yli, mutta kolmannella kierroksella hänkin jysäytti yli 21 metrin nousten toiseksi tuloksella 21,11. Kanssakilpailijoitaan vuoden nuorempi Korkeasalo puolestaan paransi tulokseen 20,96, mikä on Suomen uusi 16-vuotiaiden ikäkausiennätys.

Mestaruus ratkesi lopulta Kreikan Mouzenídisin viidenteen työntöön 21,51, mikä on hänen uusi ennätyksensä ja 17-vuotiaiden maailman tämän vuoden kärkitulos.

Hopeamitalista sen sijaan kamppailtiin aina viimeiselle kierrokselle. Eero Ahola työnsi upeasti 21,24 ja ohitti Ukrainan Karpukin. Mutta ukrainalainen vastasi täsmälleen samanmittaisella työnnöllä ja toiseksi pisimmän tuloksen vertailussa palkittiin hopeamitalilla. Ahola oli kolmas ja Korkeasalo neljäs.

-Kisan jälkeen pettynyt olo, kun hopea oli  jo hyppysissä. Illan mittaan pronssimitalikin alkoi miellyttää, Ahola kertoi.

17-vuotiaiden poikien kuula painaa viisi kiloa. Täyspainoisella 7,26-kiloisella olympiakuulalla työnnettäessä tulokset putoavat tähän verrattuna karkeasti arvioiden 15 prosenttia.

Suomalaiskaksikolla ovat yhteisinä taustatekijöinä, että kumpikin edustaa Työväen Urheiluliiton alaista urheiluseuraa ja molempia valmentaa oman siviilityönsä ohella oma isä: Jarkko Ahola ja Kari Korkeasalo. Eero Ahola on Arttu Korkeasaloa vuoden vanhempi, mutta Arttu on Eeroa kymmenen senttiä pidempi.

Helena Leveelahti kesän pisimmällä heitollaan kolmanneksi

Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti avasi tyttöjen kiekonheiton finaalin upeasti avauskierroksen toiseksi pisimmällä heitolla 48,83. Se ei jäänyt kuin viisi senttiä hänen kesän parhaasta tuloksestaan.

Moldovan Alexandra Emelianov heitti jo avauskierroksella 51,73, toisella kierroksella 55,09 ja neljännellä kierroksella ylivoimaisen kultamitaliheiton 58,09.

Neljännellä heittokierroksella tuuli oli muutoinkin suotuisa, sillä koko mitalikolmikko heitti parin minuutin sisään kilpailun parhaat tuloksensa. Saksan Amelie Döbler ohitti Leveelahden tuloksella 50,14, mutta Leveelahtikin vastasi kesän parhaalla tuloksellaan 49,34.

Viidennellä kierroksella Kroatian Marija Tolj pääsi Leveelahtea lähelle neljänneksi tuloksella 48,53, mutta muut kilpailijat jäivät tästä jo useita metrejä. Pronssimitalilla palkittua suomalaisheittäjää valmentavat yhteistyössä oma äiti Tiina Leveelahti sekä Anssi Mäkinen.

-Hyvä kisa ja oikeaan paikkaan kauden parhaat heitot, Leveelahti iloitsi.

Saara Hakanen loikki seitsemänneksi

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen sijoittui tyttöjen kolmiloikan finaalissa seitsemänneksi. Hakanen avasi kilpailunsa tuloksella 12,44, mikä oli avauskierroksen kolmanneksi pisin hyppy. Tämän jälkeen hän ei kuitenkaan kyennyt enää parantamaan tulostaan ja sijoitus tippui seitsemänneksi.

Ranskalaisilla oli pitkään kaksoisjohto, kunnes Slovenian Eva Pepelnak viimeisellä kierroksella loikki 13,03 ja heti hänen jälkeensä Romanian Georgiana Anitei vielä pidemmälle 13,19 voittaen mestaruuden.

Saara Hakasen seuratoveri Iina-Kaisa Mäkelä onnistui seitsenottelun viimeistäedellisessä lajissa keihäänheitossa loistavasti. Mäkelä kiskaisi 43,29, parani ennätystään peräti 5,75 metriä ja sijoittui tässä lajissa kahdeksanneksi. Seitsenottelun päätöslajin 800 metriä Mäkelä juoksi 19:nneksi ajalla 2.29,72.

Mäkelä kokosi yhteensä 5178 pistettä ja sijoittui 19:nneksi. Hän jäi torstaina paljon kuulantyönnön ennätyksestään, mutta paransi perjantaina roimasti keihäänheiton ennätystään. Euroopan mestaruuden voitti Ukrainan Alina Shuh kaksinkamppailussa Itävallan Sarah Laggeria vastaan pistein 6186 ja 6175.

Tomi Lehto voitti estejuoksun alkueränsä

Espoon Tapioiden Tomi Lehto voitti poikien 2000 metrin estejuoksun alkueränsä ja rikkoi ensi kerran kuuden minuutin rajan. Lehto kiri loppusuoralla kolmen juoksijan ohi aikaan 5.59,52. Lahden Ahkeran Wilho Hautala oli oman alkueränsä viides uudella ennätyksellään 6.04,86, mutta karsiutui aikavertailun 16:ntena.

– Maltilla oli tarkoitus lähteä, sillä eilinen 3000 metrin finaali tuntui jaloissa. Loppu tuli kyllä hyvin, iloitsi Lehto.

– Rankka keli oli juosta ja sen huomasi jaloissa. Tyytyväinen saa olla ennätyksestä, paalutti Hautala.

Lappeenrannan Urheilu-Miehien Aleksandra Niiranen valittiin Suomen joukkueeseen viime hetken näytöllä ja oli ennätysvertailussa tyttöjen 400 metrin välieräjuoksijoista heikoimpia, mutta kamppaili erässään neljänneksi ja aikavertailusta 0,02 sekunnin turvin viimeisenä finaaliin ajalla 56,52.

Aleksandra Niiranen juoksee tyttöjen 400 metrin finaalin lauantaina Suomen aikaa kello 18.10 ja Tomi Lehto poikien estejuoksun finaalin sunnuntaina kello 18.15.

Ukrainan Mihailo Gavriljuk voitti poikien moukarinheiton huipputuloksella 82,26. Se on 17-vuotiaiden tämän vuoden kärkitulos ja historian kymmenenneksi paras. Poikien moukarinheiton pronssimitalilla palkittiin Ruotsin Ragnar Carlsson. Tyttöjen 3000 metrillä voitti hopeamitalin Norjan Stine Wangberg.

Lämpötila Tbilisin stadionilla kohosi perjantaina tukalaan 30 asteeseen ja tuuliolotkin olivat haasteelliset. Esimerkiksi tyttöjen 100 metrin aitajuoksun ensimmäisessä välierässä kuusi parasta aitoi 1,3 sekuntimetrin myötätuuleen nopeammin, kuin oli toisen erän voittoaika 3,3 sekuntimetrin vastatuuleen.

(Mikko Nieminen.)

TBILISI (GEO) 14.-17.7. 17-vuotiaiden EM-kilpailut

Torstai 14.7. aamu:

Torstai 14.7. ilta:

Perjantai 15.7. aamu:

LIVE-Tulospalvelu:

Tomi Lehto voitti estejuoksun alkueränsä uudella ennätyksellään.

Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti on vahva mitaliehdokas naisten kiekonheitossa.