Killinen ja Kähärä mitalitaistossa Argentiinassa, Lahtinen ja Helander ennätysvireessä

Killinen ja Kähärä mitalitaistossa Argentiinassa

Moukarinheittäjä Sara Killinen on ensimmäisen kilpailun jälkeen vahvasti mukana mitalitaistelussa Nuorten olympialaisissa Buenos Airesissa. Killinen heitti perjantain kilpailussa 67,63, joka toi kolmannen sijan. Kilpailu oli kaksiosaisen taiston ensimmäinen.

– Kropassa tuntui tosi hyvältä aina ensimmäisiin lämmittelyheittoihin asti. Oli sellainen tunne, että voisi tulla tosi hyviä tuloksia. En tiedä, mikä heitossa sakkasi. Ehkä se ei vaan kiertänyt oikealta tarpeeksi kaukaa, enkä oikein uskaltanut laittaa heittoon tehoja, Killinen kertaili.

Nuorten olympialaisten kenttälajeissa sijoitukset ratkotaan kahden kilpailun yhteistuloksen perusteella. Perjantain kilpailun voitti Ukrainan Valeria Ivanenko. Hallitseva 17-vuotiaiden Euroopan mestari heitti 74,90. Toiseksi kilpailussa sijoittui Egyptin Rawan Ayman Ibrahim ennätyksellään 69,67.

Toinen kilpailu on maanantaina. Siihen Killinen lähtee taistelemaan kauden toisesta arvokisamitalista. Lapuan Virkiää edustava Killinen, 17, oli aiemmin tänä kesänä 17-vuotiaiden EM-kisoissa toinen. Hän heitti silloin ennätyksensä 69,52.

– Maanantaina on kokonaan uusi kilpailu. Ilman muuta silloin taistellaan mitaleista. Silloin minulla on myös parempi tuntuma neljän kierroksen kilpailuun. Nyt tuntui, että vasta viimeisellä heitolla alkoi lämmetä, Killinen sanoi. Hän heitti parhaansa neljännellä kierroksella. Kilpailussa heitetään kolmen kilon moukaria.

Kähärä: Aika haastava kilpailu

Vahvasti mitalitaistossa on myös Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä. Hän oli tyttöjen kolmen tunnin mittaiseksi venyneessä korkeushypyn ensimmäisessä kilpailussa kolmas ylitettyään 181. Tuo korkeus meni ensimmäisellä, mutta 184 jäi ylittämättä. Kähärä on tällä kaudella hypännyt 187.

Kisa hypättiin kohtalaisen koleassa kelissä ja pääosin vastatuuleen.

– Haastava kilpailu. Aika kauan sai odottaa hyppyjen välissä, eikä siksi saanut oikein hyvää rytmiä kisan aikana. Sain kuitenkin tehtyä ihan ok hyppyjä. Viimeinen hyppy 184:stä oli korkea, mutta tiputin riman kantapäällä.

Ukrainan Jaroslava Mahutshih oli kilpailussa ylivoimainen ylitettyään 192. Toiseksi sijoittui Venäjän Maria Kotshanova, joka meni 184. Korkeushypyn toinen kilpailu on maanantaina.

– Ukrainalaishyppääjä on aika varma, mutta muuten on tasaista. Maanantaina pitää saada vauhtia tulemaan vähän paremmin, Kähärä mietti.

Lahtinen kohensi ennätystään kahdesti

Noormarkun Nopsan Oskari Lahtinen oli poikien moukarinheitossa viides parannettuaan ennätystään kahdesti.  Lahtinen heitti ensimmäisellään 72,35 ja toisella 73,71, joka riitti viidenteen sijaan. Kaksi viimeistä heittoa menivät rikki.

Lahtisen ennätys ennen Buenos Airesin heittoja oli 17-vuotiaiden EM-kisoissa kesällä heitetty 71,73.

– Heitot olivat hyviä ja huonoja. Tekniikka pelasi muuten hyvin, mutta en oikein saanut jalkoja kunnolla heittoon mukaan. Ennätys oli odotettavissa. Viime aikojen harjoitukset ovat antaneet siitä osviitta, mutta tuota tulosta voisi parantaa vielä pari metriä, Lahtinen arvioi kuntoaan.

Kilpailun voitti 17-vuotiaiden hallitseva maailman- ja Euroopan mestari, Ukrainan Mihailo Kohan, joka heitti viiden kilon moukaria 84,90. Toisen ja kolmannen sijan veivät Bulgarian Valentin Andreev ja Kiinan Qi Chnwang tuloksin 82,29 ja 79,46.

Miesten moukarinheiton toinen kilpailu on maanantaina.

– Tosi hyvällä mielellä lähden toiseen kilpailuun. Nyt jäin kahdeksan senttiä neljännestä sijasta, kun voitan Unkarin heittäjän (Benedek Hundoma) maanantaina yhdeksällä sentillä ollaan jo neljäs, Lahtinen kaavaili.

Helander ennätysvauhdissa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander juoksi 2000 metrin esteissä neljänneksi ennätyksellään 5.46,41. Mitalit kilpailussa jaetaan kahden kilpailun perusteella. Estejuoksijoilla toinen kilpailu on maastojuoksu maanantaina.

Helanderin aiempi ennätys oli aiemmin tänä vuonna 17-vuotiaiden EM-kisoissa kahdeksannen sijan tuonut 5.52,59. Uudella ennätysajallaan Helander nousi 17-vuotiaiden kaikkien aikojen kotimaan tilastossa kolmanneksi.

Juoksun voitti ylivoimaisesti Etiopian Abrham Sime ajalla 5.34,94. Turkin Ahmed Sayf Kadri ja Belgia Louis Vandermessen olivat toinen ja kolmas ajoin 5.46,41 ja 5.47,71.

Hyvässä vauhdissa oli myös Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmi. Hän oli naisten 2000 metrin esteissä 10:s ajalla 6.50,97. Kilpailun voitti Kenian Fancy Cherono ajalla 6.26,08.

Kylmänen kiihdytti napakkaan vastatuuleen

Raision Kuulan 16-vuotias Johanna Kylmänen taisteli 100 metrin alkuerissä napakan vastatuulen kanssa. Hän oli eränsä kolmas ajalla 12,34. Vastaista tuulta juoksussa oli kolme metriä sekunnissa.

Erän nopein oli Ecuadorin Anahi Suarez ajalla 11,97. Toiseksi nopein erässä oli Unkarin Boglarka Takacs ajalla 12,08. Tyttöjen 100 metrin kilpailu jatkuu toisella juoksulla maanantaina.

IF Falkenin Nathalie Blomqvist juoksi 1500 metrin ensimmäisessä kilpailussa kakkoserän seitsemänneksi ajalla 4.29,50. Erän voitti Kenian Edinah Jebitok ajalla 4.16,68. Blomqvistin aiemmin tänä kesänä juoksema ennätys on 4.25,20.

Tyttöjen 1500 metrin ensimmäinen kilpailu juostiin kahdessa erässä. Ensimmäisen erä oli tuntuvasti Blomqvistin erää hitaampi. Ensimmäisen erän nopein oli Etiopian Lemlem Hailu ajalla 4.25,03. Toinen kilpailu 1500 metrin juoksijoilla on maastojuoksu, joka kilpaillaan maanantaina.