Kiinan keihäskomeetta odottaa MM-kesää uteliaana

Keihäänheiton voi valita harrastuksekseen monesta syystä. Viime kesän maailmantilaston kakkoselle Zhao Qinggangille se oli harrastuksen hinta.

Zhao on kotoisin Dalianin satamakaupungista, jossa jalkapallo on nuorten ehdoton ykköslaji. Myös Zhao halusi jalkapalloilijaksi, mutta raha ratkaisi.

- Niin monet nuoret haluavat mukaan jalkapallojoukkueisiin, että lajin harjoittelumaksut ovat paljon muita lajeja korkeammat. Myös kengät ja muut harjoituskamppeet maksavat paljon, kiinalaisheittäjä kertoo IAAF:n haastattelussa.

- Koulun yleisurheiluvalmentaja hoksasi, että olen hyvä heittämään, jonka jälkeen minut pyydettiin koulun yleisurheilujoukkueeseen.

Zhaon uran toistaiseksi palkitsevin hetki osui Inchonissa Etelä-Koreassa syksyllä pidettyihin Aasian kisoissa. Hän vei mestaruuden mantereen ennätyslukemilla 89,15. Zhaon voittoheitto murskasi Japanin Kazuhiro Mizoguchin nimissä olleen aiemman Aasian ennätyksen 87,60. Zhaon oma aiempi ennätys oli 83,14.

- Oma ennätys koheni yli kuusi metriä. On pakko myöntää, että se oli todella paljon enemmän kuin mitä odotin, Zhao muistelee.

 

Ei pelkää hyökätä tukea vastaan

Syksyn ennätysheitto tekee Zhaosta seuratun urheilijan ensi kesän kisoissa. Itse hän odottaa Pekingin MM-kisoihin huipentuvaa kilpailukautta uteliaana.

- En tiedä pystynkö heittämään tänä vuonna 89 metriä, mutta jos pystyn heittämään yli 85 metrin tuloksia, minulla on mahdollisuus olla mitalikorokkeella Pekingissä, Zhao sanoo.

Suomen Urheiluliiton (SUL) keihäänheiton lajivalmentaja Kari Ihalainen veikkaa, että Zhao "on vaarallinen kaveri ensi kesän kisoissa".

- Tuossa ennätysheitossaan hän tuli hyvin ja kovalla vauhdilla tukea vastaan. Heitto napsahti muutenkin teknisesti kohdalleen, mutta seuraavassa kisassa hän heitti vain vähän yli 76 metriä, joten heitossa on vielä aika paljon ailahtelua, Ihalainen sanoo.

- Zhaon vahvuus on juuri hänen rohkeutensa tulla kovalla vauhdilla tukea vastaan. Se ei häntä pelota.

 

Hohnin vinkit apuna

Zhaon, 29, viime vuosien kehityksen taustalla ovat vanhan keihäsmallin saksalaisen ME-miehen Uwe Hohnin neuvot. Kaksikon yhteistyö alkoi vuoden 2011 lopussa.

- Hohn auttoi minua tekniikan kanssa paljon, Se on tuonut kehitystä viime vuosina, Zhao sanoo.

zhao_qinggang.jpg
12.01.2015 - 13:28