Ex-aktiivit käärivät hihat

Keihäskouluhankkeella uutta vertaa menestyslajiin

Keihäänheiton kotimaisten ex-huippujen huoli lajin tulevaisuudesta poiki idean valtakunnallisesta keihäskouluhankkeesta, joka on nyttemmin jalostunut toiminnaksi. Ensimmäisten joukossa oman keihäskoulunsa saavat Helsinki ja Tampere, joissa toiminta alkaa perjantaina.

- Idea lähti siitä, että tämä Suomen keihäänheiton menestys ei ole, niin kuin sanotaan, kirkossa kuulutettu. Tarkoitus on herätellä porukkaa ja tarjota pitkäjänteistä keihäskouluopetusta nuoresta lähtien, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) keihäänheiton lajivalmentaja Kimmo Kinnunen.

Kinnunen on ex-maailmanmestari ja yksi hankkeen käytännön moottoreista yhdessä Matti Närhen ja Esa Utriaisen kanssa. Hankkeen taustavoimiin kuuluu monia muitakin ex-heittäjiä. 

- Koulut on suunnattu 9-15-vuotiaille. Valmentajien muiden valmennettavien myötä harjoituksissa on mukana myös vanhempia, heittäjiä Kinnunen sanoo.

Hankkeen taustaorganisaatio on Pihtiputaan keihäskarnevaali, johon toiminta vahvasti linkittyy.

–·Ensimmäisen puolen vuoden aikana on tarkoitus tarjota keihäskoululaisille 20 treeniä, neljän kilpailun cup ja Pihtiputaan keihäskarnevaalit, Kinnunen linjaa koulujen sisältöä.

Närhi on toiminnassa mukana paitsi valmentajana, myös karnevaalien keihäskoulun rehtorina. Utriainen on toiminut projektivastaavana, mutta siirtyy helmikuussa Qatariin Aspiren valmennuskeskukseen maan keihäänheittäjien valmentajaksi

- Kevään aikana tavoitteena on saada liikkeelle puolisen tusinaa keihäskoulua, Utriainen linjaa keihäskoulun tavoitteita.

 

Koulujen opettajina ex-heittäjät

Kinnunen on ollut Jyväskylässä pyörittämässä Riku Vallealan, Joel Karjalaisen ja Harri Leivosen kanssa keihäskoulutoimintaa jo hyvän tovin. Helsingissä ja Tampereella ollaan valmiita aloittamaan toiminta.

- Tampereella on jo pidetty Pyrinnön heittokoulua, jossa on ollut mukana Närhen treeniporukka Lempäälästä, niin, että Matti on vetänyt joka kerta pelkästään keihästä. Nyt (9.1) alkaa sitten alueellinen keihäskoulu Pirkkahallissa, Utriainen sanoo.

Kinnusen mukaan keihäskouluja viritellään myös ainakin Kuortaneelle, Turkuun, Joensuuhun, Kuopioon, Ouluun, Rovaniemelle ja Ylivieskaan. Tanhuvaarassa toimii jo Antti Ruuskasen keihäskoulu.

Yhteistä kaikille keihäskouluille on se, että opetusta antavat ex-heittäjät. Utriaisen mukaan tavoite on aktivoida mukaan mahdollisimman moni Pihtiputaan keihäskarnevaalien yli 40 kouluttajasta.

- He ovat kaikki lajin asiantuntijoita, mutta kaikki heistä eivät ole niin aktiivisesti mukana päivittäisvalmennuksessa.

 

Utriainen bongasi heti huippujunioreita

Utriaisen mukaan huoli siitä, että lajin lahjakkuudet loppuisivat Suomesta, on turha. Haaste on koulia junioreista aikuisten sarjan menestyjiä.

- Kun oltiin Närhen Matin kanssa vetämässä Antti Ruuskasen keihäskoulun ihan nuorempien ryhmää, siellä oli pari poikaa, joiden heitot olisi voinut laittaa vaikka tekniikkaoppaaseen, vaikka kukaan ei ollut heitä varsinaisesti opettanut. Vanhemmat kertoivat, että pojat heittävät keskenään ja kommentoivat toisiaan, Utriainen muistelee

- Jos tuollaisessa parikymmenessä juniorissa oli heti pari tuollaista kaveria, niitä pitäisi löytyä helposti kymmeniä, jos koko maahan saadaan 600 junioria keihäskouluihin harjoittelemaan.

---

Kimmo Kinnunen paikalla Helsingin keihäskoulun treeneissä

Suomen Urheiluliiton keihäänheiton lajivalmentaja Kimmo Kinnunen on paikalla Helsingin keihäskoulun ensimmäisessä harjoituksessa 9. tammikuuta Liikuntamyllyssä Myllypurossa.

Helsingissä keihäskoulun kouluttajina ovat Kari Haimakainen, Ilpo Hanhisalo, Tommi Huotilainen ja Jouni Koukkari.  Helsingin keihäskoulusta tietää tarkemmin Kari Haimakainen 0400 - 445 771.

Matti Närhi vetää Tampereen keihäskoulun treenejä

Tampereen keihäskoulussa 9. tammikuuta klo 17.30 alkaen kouluttajina ovat Matti Närhi, Mika Aalto, Joonas Oksanen, Pasi Peltomäki ja Sanni Utriainen.

Yhteyshenkilönä toimii Matti Närhi 0400 - 475 026.

---