EA:n Jean Gracia: Yleisurheilun pitää uskaltaa muuttua

Euroopan yleisurheiluliiton EA:n varapuheenjohtajalla Jean Gracialla on tutunkuuloisia teesejä eurooppalaisen yleisurheilun tulevaisuuden kirkastamiseksi.  Hän uskoo seuratoimintaan, EA:n ja kansallisten liittojen entistä tiiviimpään yhteistyöhön ja painottaa seurojen ja liittojen varainhankinnassa harrasteliikunnan suomia mahdollisuuksia.  

EA:n huhtikuisessa puheenjohtajavaalissa mukana olevan Gracian mielestä yleisurheilun pitää uskaltaa uudistua.

- Yleisurheilun pitää uskaltaa muuttua, vaikka mitään ihan hulluja juttuja ei pidä mennä tekemään, Gracia totesi vieraillessaan Suomen Urheiluliitossa (SUL).

Gracian toi Helsinkiin EA:n puheenjohtajavaali, jonka puitteissa hän aikoo vierailla kaikissa EA:n jäsenliitoissa. Helsinki oli 49. kansallinen liitto, jossa hän vieraili, joten vaaliturnee on liki valmis.

Gracian mukaan ajatus kaikkien liittojen kiertämisestä juontaa ajoilta, jolloin hän työskenteli Ranskan liiton toimitusjohtajana. Hän toteutti silloin liiton pääsihteerin ja valmennusjohtajan kanssa kierroksen, jonka aikana hän tutustui ranskalaiseen yleisurheiluun perusteellisesti aina Guadelupea myöten. 

 

Räätälöityjä ratkaisuja eri liitoille

Tutustumismatka eurooppalaisen yleisurheilun arkeen on Gracian mukaan opettanut, että olosuhteet ja toiminnan haasteet vaihtelevat eri maiden välillä rajusti. Esimerkiksi Moldovasta puuttuu edelleen kunnon pinnoitteella varustettu yleisurheilukenttä.

- Ei uskoisi, että sellaistakin vielä on, Gracia sanoo.

Gracia katsoo, että kansallisten liittojen toiminta voi menestyä vain, jos se perustuu toimivaan seurakulttuuriin. Hänen mukaansa sellainenkin puuttuu vielä joistakin maista. 

Gracia näkee, että EA:n pitäisi kyetä tarjomaan taustatukea jäsenliitoille, kun nämä keskustelevat esimerkiksi valtion, liikunnan kansallisen kattojärjestön tai olympiakomitean kanssa.

- EA:n pitäisi kehittää myös aivan erikseen räätälöityjä ratkaisuja liittojen ongelmiin, koska liitot ovat niin erilaisia, Gracia arvelee.

Ulkoratojen EM-kilpailujen asemaa Gracia tukisi niin, että EA olisi voimakkaammin mukana kisojen järjestelyissä alusta lähtien. Hän tukee ajatusta EM-kilpailujen karsintajärjestelmän muuttamisesta. Ajatuksena on ollut, että suoria EM-kisapaikkoja olisi mahdollista saavuttaa menestymällä kesän mittaan eurooppalaisten yhden päivän kisojen sarjassa.

EA:n huhtikuisessa vaalissa järjestön puheenjohtajuutta tavoittelee myös EA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski.