Ruuskasen toiveissa arvokisavoitto ysikymppisellä

Kun Antti Ruuskaselta kysyy koulutuksesta, hän paljastuu ”viiden tutkinnon mieheksi”.

- Se vissiin kertoo siitä, ettei mies oikein osaa päättää, mitä haluaa, Ruuskanen sanoo SUL:n Huippu-Urheilu-Uutisten haastattelussa.

Ruuskanen tähtäsi ensimmäiseksi sähköpuolelle ja hänestä tuli automaattiasentaja ja kunnossapitäjä. Sitten hän korjasi suuntaa ja etäisyyttä urheilupuolelle, ensin liikunnanohjaajaksi, sitten koulutetuksi urheiluhierojaksi ja vielä personal traineriksi.

Ja se viides?

– Keihäsmies, Ruuskanen sanoo.

Anteeksi…?

– Keihäsmies, Ruuskanen toistaa viidennen tutkintonsa.

Ruuskanen suoritti viidennen tutkintonsa Zürichin maineikkaalla Letzigrundin stadionilla elokuussa. Tutkinnon hyväksyivät Euroopan keihäseliitti, mittamiehet, yli 20 000 katsojaa paikanpäällä ja rapiat puolitoista miljoonaa suomalaista television äärellä.

Ruuskanen, 30, heitti EM-finaalissa ennätyksensä 88,01. Sillä järjestyi Euroopan mestaruus, riesaksi asti haastatteluja, ahneimmankin kahvinjuojan tarpeiksi kahvitilaisuuksia, ja se täytti keihäsmiehen tutkinnon kriteerit.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Antti Ruuskasesta tuli Lontoon olympialaisissa 2012 ”Ronssi-Ruuskanen” ja Zürichin EM-finaalissa viime kesänä ”Kulta-Antti”. Iltapäivälehtien lööpit peilasivat napakasti suomalaisen urheiluyleisön tunnelmia.

 

Mittari tuli täyteen 84-metrisistä

 

Ruuskasen kehonkielestä näki pitkin kesää, että hän oli saamassa tarpeekseen sekä 83- ja 84-metrisistä keihäskaarista että tappioista – tulivat tappiot kenelle tahansa.

– Muutimme talvella heiton rytmitystä ja se tuntui jo keväällä hyvältä. En ole hyvä talviheittäjä, mutta heitin kevään leireillä paremmin kuin koskaan samana ajankohtana. Kesällä tulosta ei kuitenkaan tullut aivan odotetusti. Oli huonoja kelejä, paljon matkustelua, karnevaaleilla meinasi lähentäjä krampata, eikä tekniikkakaan ollut ihan kohdallaan.

– Kovat odotukset toivat kauden alkuun liikaa yritystä. Se sekoitti tekniikan.

Tavallisesti Ruuskasesta saa helposti juttukaverin. Alkukesästä Pielaveden suuntaan ajeltiin kuitenkin kisojen jälkeen vaitonaisiakin reissuja, kertoo lähipiiri.

Tilanne alkoi purkautua Kalevan kisoissa. Ruuskanen otti uransa toisen miesten Suomen mestaruuden tuloksella 83,70, ja Kihun mittaukset juorusivat paremmasta.

– Kihun lähtöparametrit (30 m/s) kertoivat, että keihään olisi pitänyt lentää lähemmäksi 90 kuin 85 metriä. Teimme sellaista ryhmähommaa ja katsoimme heittoja videolta oikein joukolla. Tajusin siinä itsekin, mistä homma oli kiinni ja korjasimme rytmitystä.

– Sain siitä itseluottamusta, jota EM-kisojen onnistunut karsinta kasvatti edelleen.

 

Pielaveden ennätys vielä rikkomatta

 

 Ruuskaselle ei riitä ”ronssi” eikä yksi Euroopan mestaruus. Hän haluaa lisää menestystä ensi kesän MM-kisoista ja Rion 2016 olympialaisista – jos” terveenä pysyy”, kuten hän itse toistuvasti muistuttaa.

– Euroopan mestaruudesta ei tullut liikaa tyytyväisyyden tunnetta. Tuntuu, että ruokahalu vain kasvoi ja sain lisää virtaa tähän touhuun. Seuraavaksi tavoitteeksi sopii vaikkapa arvokisavoitto ysikymppisellä. Terohan (Pitkämäki) on siihen pystynyt, kun voitti maailmanmestaruuden.

– Ja onhan minulta Pielaveden ennätyskin vielä rikkomatta, Ruuskanen muistuttaa Juha Laukkasen 1992 heittämästä 88,22 metrin heitosta.

 

Yrittäjä Ruuskasen – Plan A/Ö

 

Ruuskanen on aina tiedostanut huippu-urheiluun varsinkin keihäänheiton kaltaisessa lajissa liittyvät riskit.

– Keihäänheitto on vähän kuin yrittämistä, Ruuskanen muotoilee.

Sen takia hän on opiskellut urheilun ohessa ja tehnyt töitä toiminimellä Kehon kunnostaja Antti Ruuskanen.

– Olen halunnut pelata varmanpäälle. Kyllä tutkinnoista tulee henkinen hyvänolontunne. Tietää, ettei jää ihan tyhjän päälle, jos loukkaantuu tai keihäs ei lennäkään. Onpa jonkinlainen plan B tai Ö sellaisen tilanteen varalta.

Ruuskanen kokeili ensin sähköpuolta ennen kuin alkoi opiskella liikuntaan ja valmennukseen liittyviä asioita

– Yritykseni tarjoaa näihin tutkintoihin liittyen palveluita – hierontaa, liikkuvuusasioita personal trainerin hommia ja luentoja, Ruuskanen kertoo.