Turkkilaisjuhlat sateisella olympiastadionilla - 30.6. ilta

Turkkilaisjuhlat sateisella olympiastadionilla - 30.6. ilta

Helsingin EM-kilpailuiden lauantai-iltana sade kasteli stadionin ja turkkilaiset voittivat kolme kultamitalia. Olli-Pekka Karjalainen kamppaili moukarinheitossa kymmenenneksi ja Sandra Eriksson estejuoksussa kymmenenneksi.Lauantaina satoi lähes koko illan ja lämpötila oli 15-16 astetta. Yleisö jaksoi kuitenkin kannustaa urheilijoita suurin joukoin ja tunnelma katsomossa oli urheilullinen ja lämminhenkinen. Sunnuntaiksi Ilmatieteenlaitos ennustaa aurinkoista säätä ja yli 20 asteen lämpötilaa: Click!

 

Gülcan Mingir voitti estejuoksun

22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden viime kesänä voittanut turkkilainen Gülcan Mingir löi naisten estejuoksun armottomassa kirikamppailussa vielä vuotta nuoremman valkovenäläisen Svitlana Shmidtin. Milloin toinen milloin toinen oli loppusuoran aikana niskan päällä.

Mingirin aika oli 9.32,96 ja Shmidtin 9.33,03. Seuraaviksi sijoittuneet saksalaiset Antje Möldner-Schmidt ja Gesa-Felicitas Krause hävisivät jo kymmeniä metrejä. Viimeisen kilometrin kärkikaksikko juoksi vain joitakin sekunnin kymmenyksiä yli kolmen minuutin.

Sandra Eriksson ohitti 1000 metriä ajassa 3.17,2, jäi tämän jälkeen yhdeksän naisen kärkiryhmästä, mutta kiri viimeisen kilometrin erinomaisesti kärjen takana niin, että tämä oli hänen selvästi nopein kilometrinsä. Erikssonin hävisi pistesijan kahdeksan parhaan joukkoon vain 2,73 sekunnin erolla.

Kaksi vuotta sitten pronssimitalilla palkittu venäläinen Ljubov Harlamova saapui maaliin 13:ntena Sandra Erikssonille häviten. Voittoaika raskaissa olosuhteissa oli heikompi, kuin kaksissa aiemmissa EM-kilpailuissa, joissa naiset tässä lajissa tähän mennessä ovat kilpailleet.

 

Turkinkenialainen voitti 10000 metriä

Miesten 10000 metrillä kahdeksan miehen kärkiryhmä irtosi muista hyvissä ajoin. Loppusuoralla vielä kolme heistä kamppaili Euroopan mestaruudesta. Sen voitti lopulta Turkin pitkäsäärinen 21-vuotias Polat Kemboi Arikan ajalla 28.22,27. Viimeisen kilometrin hän juoksi 2.38,53.

 Italialainen Daniele Meucci hävisi Keniassa syntyneelle Kemboi Arikanille vain 0,46 sekuntia ja pikkuinen venäläinen Jevgeni Rybakov 0,68 sekuntia. Neljä Afrikassa syntynyttä juoksijaa sijoittui seitsemän parhaan joukkoon edustaen Turkkia, Belgiaa, Espanjaa ja Hollantia.

Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää putosi kärkiryhmästä neljännellä kilometrillä, ohitti puolimatkan vielä hyvässä vauhdissa 14.42,4, mutta uupui tämän jälkeen ja saapui maaliin 21:ntenä ajalla 30.59,63. Vain yhdeksän parasta juoksi alle 29 minuutin.

 

Nevin Yanit uusi mestaruutensa

Turkkilainen Nevin Yanit yllätti kaksi vuotta sitten Barcelonassa voittamalla naisten 100 metrin aitajuoksun Euroopan mestaruuden ja uusi mestaruutensa Helsingissä. Voittoaika vesisateessa kello 22.35 iltamyöhään 15 asteen lämpötilassa 1,4 sekuntimetrin vastatuuleen oli mainio 12,78.

Valkovenäläiset riemuitsivat hopea- ja pronssimitaleista. Toinen oli 22-vuotiaiden hallitseva Euroopan mestari Alina Talai ajalla 12,91 ja kolmas Paavo Nurmen kisoissa EM-kilpailuiden alla kaksi lajia voittanut Jekaterina Poplavskaja ajalla 12,97.

Itävaltalainen Beate Schrott juoksi hänkin alle 13 sekunnin häviten pronssimitalin yhden ainoan sekunnin sadasosan tähden.

 

Karjalainen kamppaili kymmenenneksi

Karsinnassa itsensä loukannut Töysän Vedon Olli-Pekka Karjalainen kamppaili itsensä kahdessa päivässä kilpailukuntoon ja linkosi sateisesta ringistä kolme heittoa nousujohteisesti tuloksin 69,97, 73,08 ja 73,48. Hän hävisi pistesijan 70 sentin erolla ja mitalin 3,19 metrin erolla.

Unkarilainen Krisztián Pars voitti 30-vuotiaana ensimmäisen arvokilpailuiden kultamitalinsa suvereenisti. Hänen jokainen mitattu heittonsa olisi ollut kultamitaliheitto. Parsin sarja oli seuraava: (78,57, 79,40, x, 79,72, 79,46, 77,47).

35-vuotias puolalainen olympiavoittaja Szymon Ziólkowski nousi toiseksi viimeisellä heitollaan, joka kantoi 76,67. Välittömästi hänen jälkeensä venäläinen Aleksei Zagorni kuitenkin linkosi 77,40, mikä merkitsi hänelle hopeista mitalia ja Ziólkowskin sijoittumista kolmanneksi.

Ruotsalainen Mattias Jons ylsi sateessa kahdesti uuteen ennätykseensä ja oli kuudes tuloksella 74,56. Jons täyttää tänä vuonna miehen iän 30. Kaikki muut kahdeksan parhaan joukkoon selviytyneet ovat tämän kunnioitettujen veteraanien ikärajan luonnollisesti jo aiemmin saavuttaneet.

Sama vastatuuli joka tarrasi hidastavasti moukarinvarteen tarjosi kiekolle nostetta. Kiekkokilpailua hallitsi saksalainen maailmanmestari Robert Harting. Vaikka hänen pisimmissä heitoissaan kiekko karkasi pystyasentoon, voitti hän silti mestaruuden neljännen kierroksen loistotuloksellaan 68,30.

Mainiosti heittivät muutkin mitalimiehet. Virolainen olympiavoittaja Gerd Kanter sinkautti viidennellä kierroksella 66,53 ja unkarilainen Zoltán Kövágö kuudennella kierroksella 66,42.

Kuulantyönnön hopeamitalimies Hollannin Rutger Smith oli neljäs ja vielä karsinnassa pisimmälle heittänyt espanjalainen Mario Pestano viides. Viimeiseen pistesijaan ylsi Kansainvälisen Työväen Urheiluliiton mestari itävaltalainen Gerhard Mayer tuloksella 62,85.

 

Veteraani Fabrizio Donato loikki 17,63

35-vuotias italialainen Fabrizio Donato hyppäsi miesten kolmiloikan avauskierroksella loistavasti 17,63. Myötätuulen voimakkuus oli 2,8 metriä sekunnissa, mutta toisella kierroksella Donato hyppäsi lähes tyvenessä miltei yhtä hyvin 17,53, mikä on Euroopan tämän kauden kärkitulos.

Donaton ura loukkaantumisille arassa lajissa on ainutlaatuinen. Vuodesta 2000 alkaen hän on osallistunut olympiakisoihin, MM- tai EM-kilpailuihin joko ulkona tai hallissa jo 21 kertaa. Kolme vuotta sitten hän kotimaassaan voitti ensi kerran Euroopan hallimestaruuden.

Afrikkalaista sukujuurta oleva ukrainalainen Sheryf el Sheryf sijoittui toiseksi hypättyään hänkin jo ensimmäisellä kierroksella mainiosti 17,28. Kukaan muut ei yltänyt 17 metriin. Vaikeissa olosuhteissa kuusi parasta loikki parhaan tuloksensa joko ensimmäisellä tai toisella yrityksellään.

Naisten seiväshypyn mestariksi liiteli sadepilvien lomitse tšekki Jirina Ptácníková. Kolme parasta ylitti sateessa 460 senttiä. Ptácníková teki tämän ensimmäisellä yrityksellään, saksalainen Martina Strutz toisella yrityksellään sekä kreikkalainen Nikolía Kiriakopoúlou kolmannella yrityksellään.

Tuoe mestari on syntynyt stadionilla. Hänen isänsä František Ptácnik pitää hallussaan Tšhalliennätystä 60 metrin juoksussa, äitinsä on menestynyt 800 metrin juoksussa ja hiljattain hän kihlautui Petr Svobodan kanssa, joka on yksi maailman parhaista 110 metrin aitajuoksijoista.

Voittotulos on sama, jonka Minna Nikkanen ylitti viime vuonna Euroopan hallimestaruuskilpailuissa sijoittuessaan neljänneksi. Tuolloin ei tuullut eikä satanut ja sähkölämmitys sekä ilmastointilaitteet huolehtivat sisätiloihin sopeutuneiden viihtyvyydestä.

 

200 metrillä kaksoisvoitot Hollantiin ja Ukrainaan

Siirtomaavalta Alankomaat anasti Antillien asukkaidensa ansiosta kultaisen ja hopeisen mitalin miesten 200 metrin juoksussa. 28-vuotiaat harjoittelutoverukset Churandy Martina ja Patrick van Luijk olivat kaksi nopeinta ajoin 20,42 ja 20,87.

Hankalista kaarteista puolivauhdilla varovasti ulos ajettuaan Martina kiihdytti loppusuoralla muilta karkuun. Pronssimitalilla palkittiin Britannian olympiajoukkueesta karsiutunut Daniel Talbot, joka uhkarohkean kaarrejuoksunsa ansiosta saapui ensimmäisenä maalisuoralle.

Vain neljä miestä juoksi niukasti alle 21 sekunnin. Vuonna 1971 samalla stadionilla EM-finaalissa kolme parasta olivat Valeri Borzov, Franz-Peter Hofmeister ja Jörg Pfeifer ajoin 20,3, 20,7 ja 20,7.

Naisten 200 metrin finaalissa voittoaika painui ensi kerran 1960-luvun jälkeen yli 23 sekunnin. Vielä välierissä kevyesti 22,70 juossut hollantilainen Dafne Schippers ei kyennyt lainkaan sälyttämään rytmiään, vaan jäi viidenneksi ajalla 23,55.

Vahvajalkaiset ukrainalaiset olivat ensimmäinen, toinen ja neljäs. Kultamitalilla palkittiin Marija Rjemjen. Ranskalainen mestaruuden puolustaja Myriam Soumaré ehätti Hristina Stuin ja Viktoria Pjatatshenkon väliin kolmanneksi.

 

Kamerunilaisen keihästaito ratkaisi seitsenottelun

Kamerunista Ranskaan muuttanut Ida Antoinette Nana Djimou tempaisi naisten seitsenottelun keihäänheitossa pidemmän kaaren 55,82, kuin Suomen ainoa edustaja Sanni Utriainen naisten keihäänheiton finaalissa. Tämä ratkaisi seitsenottelun kultamitalin hänen edukseen pistein 6544.

Ukrainalainen Ljudmila Josipenko otteli toiseksi pistein 6387. Pronssimitalista käytiin Itämerenmaiden välillä ankara kamppailu, jonka yllättäen selvitti edukseen latvialainen Laura Ikauniece uudella ennätyksellään 6335 pistettä.

Ikauniecen joukkuetoveri Aiga Grabuste oli neljäs, venäläinen Viktoria Bolshova viides ja ruotsalainen Jessica Samuelsson kuudes. He kaikki neljä sijoittuivat muutaman kymmenen pisteen sisään toisistaan.

Samuelsson voitti päätöslajin 800 metrin juoksun alusta asti johtaen erinomaisella ajalla 2.08,70. Samuelsson on toistaiseksi vielä kuusiottelija, kunhan hän oppii heittämään keihästä. 42 metrin heitto olisi taannut hänelle jo nyt kokonaiskilpailun pronssimitalin ja 52 metrin heitto kultamitalin.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Niina Kelo otteli avauspäivänä kaikissa lajeissa kauden parhaan tuloksensa. Kuulantyönnössä hän saavutti lajivoiton ja oli keihäänheitossa kolmas, muttei juoksuissa ja hypyissä kyennyt parhaiden tuloksiin. Lopputuloksissa Kelo oli 16:s pistein 5692.

Miesten 4x400 metrin viestinjuoksun alkuerissä Suomen joukkueen kaksi ensimmäistä juoksijaa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Petteri Monni ja Turun Urheiluliiton Ville Wendelin kamppailivat tasapäisesti muiden joukkueiden kanssa pääsystä finaaliin.

Kahdella viimeisellä osuudella 19-vuotiaat juniorit Esbo IF:n Oskari Mörö ja Tampereen Pyrinnön Jani Koskela joutuivat antautumaan. Finaaliin päästiin ajalla 3.06,44. Suomen joukkue oli 12:s ajalla 3.10,26. Nopein oli Belgia, vaikka maan mestari Jonathan Borlée ei kuulunut joukkueeseen.

Naisten 4x400 metrilläkin Iisalmen Visan Jenni Kivioja ja upeasti juossut Tampereen Pyrinnön Ella Räsänen pitivät yllä toivoa Suomen joukkueen pääsystä finaaliin. Lappeenrannan Urheilu-Miehien Ilona Punkkinen ja Toijalan Vauhdin Emma Millard jäivät kuitenkin muista ratkaisevan paljon.

Naisten finaaliin päästiin ajalla 3.31,50. Suomen joukkue oli 15:s ajalla 3.40,97. Irlannin toisen osuuden juoksijalle Joanne Cuddihylle kirjattiin osuusajaksi hämmästyttävä 50,1 sekuntia. Kuvanauhalta tuomaristo selvitti kuitenkin hänen oikaisseen jo etukaarteessa sisemmälle radalle.

Vuoden 2012 EM-kilpailut huipentuvat sunnuntaina kello 16 alkaviin finaaleihin. Niissä Suomea edustavat mitalitavoittein 1500 metrin juoksija Niclas Sandells sekä pituushyppääjät Tommi Evilä ja Roni Ollikainen. Miesten 4x400 metrin juoksu päättää EM-kilpailut sunnuntai-iltana kello 19.45.

(Mikko Nieminen.)

  • If Vahinkovakuutus Oy
  • Asics