Ollikainen hyppäsi ennätyksensä, Sandells kaatui - 1.7.

Ollikainen hyppäsi ennätyksensä, Sandells kaatui - 1.7.

Helsingin EM-kilpailuiden päätöspäivänä Roni Ollikainen sijoittui pituushypyssä kuudenneksi omaa ennätystään ja nuorten Suomen ennätystä sivuavalla tuloksella 805. Niclas Sandells kaatui 1500 metrin finaalissa, jonka osallistujista kolmasosa kaatui tai hylättiin.1500 metrin Euroopan mestariksi juoksi kilpailun nuorin osallistuja, 21-vuotias norjalainen Henrik Ingebrigtsen. Alkuerässään Ingebrigtsen oli selvästi hävinnyt Niclas Sandellsille juoksussa, jonka loppuaika oli lähes identtinen. Ingebrigtsenin aika alkuerässä oli 3.46,14 ja finaalissa 3.46,20.

Finaalin ensimmäinen kierros juostiin lähes samaa vauhtia kuin Sandellsin voittamassa alkuerässä: noin 62 sekuntiin. Tällä kertaa Sandells ei kuitenkaan joutunut tönityksi lähtökiihdytyksessä, vaan otti nopeasti paikkansa kärkijoukossa.

Kaikki näytti täydellisesti pedatulta Sandellsille, jonka tappava loppukiri alkuerissä herätti suomalaistoiveet liekkeihin myös finaalia ajatellen. Olympiastadionin poikkeuksellisen jyrkät kaarteet aiheuttivat kuitenkin tapahtumasarjan, josta Helsingin EM-kilpailut tullaan muistamaan.

12 miehen joukko kaartui ahneesti etusuoralle hakeakseen asemia ohitukseen. Normaaleja kaarteita voimakkaampi keskipakoisvoima kuitenkin ohjasi osan juoksijoista ulommas kuin yleensä. Horjahdusten ja tönäisyjen sävyttämä kaaos johti ketjureaktiona Sandellsin kaatumiseen.

Sama toistui vielä uudelleen juoksijoiden siirtyessä takasuoralta takakaarteeseen. Jälleen useiden juoksijoiden askelrytmi sekaantui ja vielä kaksi kilpailijaa kaatui radan pintaan.

Parhaat miehet kaatuvat yleensä ensin, niin nytkin. Kaatuneiden joukossa olivat molempien välierien voittajat Suomen Niclas Sandells ja Itävallan Andreas Vojta sekä Sandellsin voittamassa erässä toiseksi sijoittunut Saksan Florian Orth.

Euroopan tilastoykkösen ja juoksun ehkäpä suurimman voittajaehdokkaan Turkin Ilham Tanui Özbilenin suoritus hylättiin säännön 162.2 nojalla. Hänen katsottiin ruuhkassa estäneen muiden juoksijoiden etenemistä ja osaltaan vaikuttaneen kaatumisiin.

Euoopan mestaruuden voittanut Henrik Ingebrigtsen oli välierässään viimeinen jatkoonpääsijä kaatuneiden Sandellsin ja Orthin jälkeen. Sandellsin voittamassa erässä kolmanneksi sijoittunut Espanjan David Bustos oli kolmas myös finaalissa.

Maamme-laulua ei tässä näytelmässä päästy kuulemaan, mutta Sandelsista ja Sven Tuuvasta on kirjoitettu Suomen hisoriassa ennenkin: Click!

Tunnelma olympiastadionin katsomossa oli sunnuntaina korkealla ja sääkin lämmin ja aurinkoinen. Aiemman porvoolaisen runoilijan sanoin: "Ken nyt kaatunutta muistaa, taas kun taistellaan."

 

Ollikainen hyppäsi nuorten ennätyksellä kuudenneksi

Helsingin Kisa-Veikkojen Roni Ollikainen sijoittui miesten pituushypyn finaalissa kuudenneksi toisen kierroksen tuloksellaan 805 senttiä, mikä sivuaa hänen nimissään olevaa 22-vuotiaiden Suomen ennätystä. Ollikaisen pitkä ensimmäinen hyppy oli yliastuttu.

Saksalainen Sebastian Bayer astui yli molemmat erittäin pitkät hyppynsä sekä ensimmäisellä että toisella kierroksella. Kolmannella kierroksella hän kuitenkin hyppäsi finaaliin tuloksella 803 ja paransi finaalissa yhä jokaisella kierroksella tuloksin 809, 833 ja 834.

Bayerin voittotulos jäi maailman tämän kauden kärkituloksesta vain sentin. Hopeamitalilla palkittiin 33-vuotias Kuubasta Espanjaan muuttanut Luis Felipe Méliz ja pronssimitalilla ruotsalainen Michel Tornéus, jotka hyppäsivät 821 ja 817.

Tampereen Pyrinnön Tommi Evilän vuoden 2005 ihme ei toistunut. Evilän ensimmäinen ja kolmas hyppy olivat yliastuttuja. Toisella kierroksella hän ponnisti 1,1 sekuntimetrin vastatuuleen 779. Kilpailu hypättiin pääosin myötätuuleen ja finaaliin pääsi tuloksella 790.

 

Seiväshypyssä kolme kertaa maailman kärkitulos

Miesten seiväshypyssä käytiin kiihkeä kamppailu Ranskan ja Saksan välillä, joka alkoi kun ranskalainen puolustava Euroopan mestari Renaud Lavillenie ja kolme saksalaista ylittivät korkeuden 577 senttiä.

Korkeudesta 582 kaikki neljä hyppääjää pudottivat kahdesti, kunnes Lavillenie ja saksalaisista Björn Otto onnistuivat sen viimeisellä yrityksellään ylittämään. Lavilleniella oli aiemmista korkeuksista Ottoa vähemmän pudotuksia ja hän siirtyi johtoon.

Tämän jälkeen Lavillenie ylitti myös 587, jolloin Otto päätti jättää 587 väliin. Kun seuraava korkeus oli maailman kärkitulos 592 ja Lavillenie ylitti senkin ensimmäisellä yrityksellään, niin Otto hyppäsi hänkin tästä korkeudesta saaden hänkin maailman kärkituloksen nimiinsä.

Lavillenie ylitti vielä seuraavankin korkeuden 597 ensimmäisellä yrityksellään parantaen jälleen maailman kärkitulosta. Tätä korkeutta Otto ei hypännyt, vaan molemmat koettivat seuraavaksi rikkoa Helsingin olympiastadionin ennätystä, kun rima nostettiin korkeuteen 602.

Kuuden metrin ylitystä olympiastadionin yleisö ei sentään saanut nähdä. Lavillenie voitti tuloksella 597, Otto oli toinen tuloksella 592, Raphael Holzdeppe kolmas tuloksella 577 ja aiempi maailman kärkituloksen haltija Malte Mohr neljäs samalla tuloksella Holzdeppen kanssa.

Pistesijaan kahdeksan parhaan joukkoon oikeutti aurinkoisessa säässä myötätuuleen tulos 540 senttiä, jonka Suomen molemmat edustajat sateisessa ja koleassa karsintakilpailussa jättivät väliin.

 

Turkkilaisten hämmentävää ylivoimaa

Naisten 1500 metrin juoksu oli turkkilaisten hämmentävää ylivoimaa. Kirikierrokselle lähdettäessä Asli Cakir ja Gamze Bulut karkasivat muilta ja 200 metriä ennen maalia heillä oli jo tavoittamaton etumatka muihin. Cakir kiri viimeisen kierroksen alle 57 sekuntiin!

Cakirin voittoaika oli 4.05,31. Bulut hävisi hänelle vain 0,73 sekuntia, mutta ukrainalainen Anna Mishtshenko jo 2.43 sekuntia, venäläinen ennätysvertailun ykkönen Natalia Gorbunova 3,32 sekuntia ja mestaruutta puolustanut espanjalainen Nuria Fernández 3,49 sekuntia.

Viimeisen 800 metrin osuuden Cakir juoksi noin 2.04,3. Hän ei ollut tätä ennen kilpaillut kertaakaan koko kesänä millään matkalla. Toiseksi tullut Bulut on 19-vuotias ja parantanut tänä kesänä ennätystään 15 sekuntia. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa ...

Naisten 10000 metrillä irlantilainen Fionnuala Britton koetti pudottaa muut vauhdinpidolla. Hän saikin pääjoukon supistumaan kuuden hengen suuruiseksi. Seitsemännellä kilometrillä vuorostaan portugalilainen Dulce Félix nykäisi entistä kovempaa eivätkä muut kyenneet häntä seuraamaan.

Félix juoksi viimeisen 3000 metrin osuuden 9.20,13 ja viimeisen kilometrin 3.03,82 saaden loppuajakseen 31.44,75. Loppukirin hopeamitalista voitti vuonna 1973 syntynyt britti Jo Pavey Ukrainan nuorten ennätyksen juossutta 17 vuotta nuorempaa Olha Skripakia vastaan.

Vain kolme parasta juoksivat alle 32 minuutin. Työjuhtana toiminut maastojuoksun hallitseva Euroopan mestari Britton oli neljäs. Naisten muissa kestävyysjuoksuissa loistavasti menestyneillä Venäjällä ja Turkilla ei tällä matkalla yllättäen ollut lainkaan edustajaa.

 

Sergei Shubenkov aitoi 13,09

21-vuotias venäläinen luonnonlapsi Sergei Shubenkov juoksi 110 metrin aitajuoksun välierissä vastatuuleen Venäjän ennätyksen 13,09 ja voitti finaalin ankarassa kamppailussa ranskalaista Garfield Darieniä vastaan ajalla 13,16. Darien johti finaalia kahdeksannelle aidalle saakka.

Shubenkovin välierätulosta nopeammin ovat eurooppalaisista juosseet vain britit Colin Jackson ja Tony Jarrett sekä saksalainen Florian Schwarthoff jo 1990-luvulla, latvialainen Stanislavs Olijars vuonna 2003 ja ranskalainen Ladji Doucouré vuonna 2005.

Darien juoksi hänkin välierissä nopeammin kuin finaalissa parantaen ennätyksekseen 13,15. Pronssimitalilla palkittu Artur Noga sivusi Puolan ennätystä 13,27. Kreikkalainen Konstantinos Douvalídis juoksi välierissä Kreikan ennätyksen 13,37, mutta kompuroi finaalissa viimeiseksi.

Korkeatasoisessa kilpailussa finaaliin selvytyminenkin edellytti tulosta 13,48. Ruotsalainen Phillip Nossmy aitoi välierissä 13,47 ja oli finaalissa seitsemäs. Vuoden 2005 maailmanmestari Ladji Doucouré johti välieräänsä yhdeksännelle aidalle saakka, mutta törmäsi siihen ja karsiutui.

 

Perkovic sinkosi ja Włodarczyk linkosi pisimmälle

Kroatialainen puolustava mestari Sandra Perkovic sai naisten kiekonheiton finaalissa yhden heittonsa onnistumaan lähes täydellisesti sen kantaessa 67,62. Hänen toiseksi pisin heittonsa oli 4,69 metriä lyhyempi. Viime vuonna Perkovic kärsi puolen vuoden kilpailukiellon piristeiden käytöstä.

Hopeamitalilla kiekonheitossa palkittiin saksalainen Nadine Müller tuloksella 65,41. Müller sinkautti pisimmän heittonsa Perkovicin tavoin kolmannella kierroksella. Kolme saksalaista sijoittui viiden parhaan joukkoon. Pronssimitaliin oikeutti tulos 62,91 ja pistesijaan tulos 58,64.

Puolalainen vuoden 2009 maailmanmestari Anita Włodarczyk voitti naisten moukarinheiton neljännen kierroksen tuloksellaan 74,29. Hän linkosi myös kaksi muuta heittoa, jotka olisivat oikeuttaneet Euroopan mestaruuteen.

Hopeamitalilla moukarinheitossa palkittiin slovakialainen Martina Hrašnová tuloksella 73,34, jonka hän heitti toisella yrityksellään. Hrašnová on aiemmin urallaan kärsinyt kahden vuoden kilpailukiellon dopingin käytöstä. Pronssimitaliin oikeutti tulos 71,47 ja pistesijaan tulos 67,92.

 

Yllätysvoittajat viestinjuoksuissa

Miesten 4x100 metrin viestinjuoksun yllätysmestari oli Hollanti, jonka joukkue Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington ja Patrick van Luijk juoksi maansa ennätyksen ja Euroopan tämän kauden kärkiajan 38,34.

Brian Mariano ja Churandy Martina ovat syntyneet Curacaossa ja edustivat vuoteen 2010 saakka Alankomaiden Antilleja. Giovanni Codrington on syntynyt Surinamissa ja Patrick van Luijkin isä on jamaikalainen.

Mainiot tulokset juoksivat myös Saksa ja Ranska ajoin 38,44 ja 38,46. Ranskan joukkuetta heikensi 100 metrin hopeamitalimiehen Jimmy Vicaut´n puuttuminen. Britannian kaiken kokeneiden Christian Malcolmin ja Dwain Chambersin välisessä vaihdossa viestikapula putosi radan pintaan.

Miesten 4x400 metrin viestinjuoksun voitti toinen Beneluxmaa, kun belgialaiset Borléen kaksoset juoksivat omat osuutensa hurjasti 44,3 ja 44,2. Joukkueen täydensivät Antoine Gillet ja Jente Bouckaert. Voittoaika 3.01,09 oli 0,03 sekuntia parempi kuin 40 vuotta vanha Suomen ennätys.

Naisten 4x100 metrin viestinjuoksun hallitseva maailmanmestari Ukraina keskeytti viestikapulan pudottua Olesja Povhin ja Natalia Pohrebnjakin välisessä vaihdossa. Saksa juoksi mestariksi Euroopan tämän kauden kärkiajalla 42,51.

Saksan mestarijoukkueessa juoksivat mainiosti ja vaihtoivat loistavasti Leena Günther, Anne Cibis, Tatjana Lofamakanda Pinto ja Verena Sailer. Hollanti juoksi naistenkin pikaviestissä maansa ennätyksen ja sijoittui toiseksi. Erityisesti Dafne Schippersin toinen osuus oli tässä ratkaiseva.

Ukrainan naisten 4x100 metrin suosikkijoukkueen keskeytys johti yllättäen hyperkompensaatioon, kun heikommin menestynyt Ukrainan naisten 4x400 metrin joukkue voitti Euroopan mestaruuden Euroopan tämän kauden kärkiajalla 3.25,07.

Mestaruuden ratkaisivat Olha Zemljak ja Natalia Pihida, jotka juoksivat toisen ja kolmannen osuuden 50,4 ja 50,5. Ukrainan aloittajana toimi Julia Olishevska ja ankkurina Alina Lohvinenko. Kolme seuraavaa joukkuetta Ranska, Tšekki ja Britannia antautuivat niukasti vasta loppusuoralla.

 

Saksa, Ukraina ja Turkki menestyivät

Eniten mestaruuksia Helsingissä voitti Saksan joukkue, kaikkiaan kuusi. Venäjä ja Ranska voittivat viisi mestaruutta sekä Ukraina ja Turkki neljä. Suurimman mitalimäärän saavutti Ukraina, joka voitti 17 mitalia. Maiden välisen pistetilaston voitti Saksa, Venäjä oli toinen ja Ukraina kolmas.

Britannian, Venäjän ja Puolan joukkueista puuttui suuri osa maiden parhaimmistoa. Lisäksi eräät yksittäiset eri maiden urheilijat keskittyivät harjoittelemaan Lontoon olympiakisoihin tai kilpailivat Helsingissä vain sivulajissaan. Turkin joukkueen menestys ylitti sen kaikki aiemmat saavutukset.

Suomen joukkueen menestys oli heikko. Maiden välisessä pistetilastossa Suomi oli vasta jaetulla 27.-29. tilalla. Pohjoismaiden välisen pistetilaston voitti Norja pistein 38. Ruotsi kokosi 36 pistettä, Latvia 23, Liettua 14, Viro 11 sekä Tanska ja Suomi molemmat 9 pistettä.

Ari Mannio palkittiin pronssimitalilla ja Roni Ollikainen oli kuudes. Suomen joukkueen menestystä heikensi osaltaan myös usean urheilijan epäonni tai loukkaantuminen. Tästä kärsivät mm. Niclas Sandells, Jukka Keskisalo, Olli-Pekka Karjalainen, Antti Ruuskanen ja Teemu Wirkkala.

EM-kilpailuiden ajankohta jalkapalloilun EM-kilpailuiden aikana osoittautui vaikeaksi haasteeksi markkinoitaessa tapahtumaa suurelle yleisölle. Tässä onnistuttiin osittain, mutta yleisömäärä jäi aiempia Suomessa järjestettyjä yleisurheilun arvokilpailuita pienemmäksi.

Monissa lajeissa tehtiin erinomaisia tuloksia, jopa useita maailman kärkituloksia. Eräissä lajeissa tulostaso sen sijaan oli heikohko. Tähän oli syynä myös kolea sää ja erityisesti lauantaina lisäksi sade. Yleisö kannusti urheilijoitaan tappionkin hetkellä ja osoitti suosiotaan myös vieraille. Vaikka suomalaisille tuli turpiin niin että tukka lähti, oli ilmassa kuitenkin suuren urheilujuhlan tuntua.

Euroopan mestaruuksista kilpaillaan seuraavaksi Zürichissä vuonna 2014. Tällöin palaavat lajiohjelmaan myös suomalaisille viime vuosikymmenten arvokilpailuissa menestykselliset lajit maratonjuoksu ja maantiekävely, joita Helsingissä ei kilpailtu lainkaan.

(Mikko Nieminen.)

LIVE-Tulospalvelu

  • If Vahinkovakuutus Oy
  • Asics