Suomen ennätyksiä paraurheilijoiden SM-kilpailuissa Leppävirralla

Kesän lämpimin päivä juhlisti paraurheilijoiden ensimmäistä SM-kisapäivää Leppävirralla. Osallistujamäärä hipoi kaikkien aikojen ennätystä, sillä urheilijoita oli lähes 70. Tulostasoltaan avauspäivä oli erinomainen. Suomen ennätyksiä tehtiin kolme.

Suomen ennätyksistä vastasivat Noora Koponen Seinäjoen Seudun Urheilijoista, joka hyppäsi pituutta 419. Tulos on kehitysvammaisten uheilijoiden uusi Suomen ennätys. Samassa lajissa Helsingin Kisa-Veikkojen Ronja Oja hyppäsi näkövammaisten Suomen ennätyksen 429.

Helsingin Kisa-Veikkojen naiset juoksivat 4×100 metriä 67,48. Ensimmäisen kerran Suomessa näkövammaiset saivat seurajoukkueen kokoon viestinjuoksuun. Joukkueessa juoksivat Elisa Montonen, Ronja Oja, Heli Korhonen ja Juuli Väisänen.

Kelauksessa tehtiin kansainvälisen tason huippuaikoja. Luokan 34 Euroopan ennätysmies Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Henry Manni kelasi 100 metriä 16,31 ja 400 metriä 55,23. Luokan 51 maailmanennätysmies Espoon Tapioiden Toni Piispanen kelasi 100 metriä 21,37 ja 400 metriä 85,40. Luokan 54 mestaruudet voitti Espoon Tapioiden Esa-Pekka Mattila ajoin 15,46 ja 57,57.

Sokeain luokassa kilpaileva Ronja Oja pisteli 100 metriä päivän parhaaseen aikaan 14,02, kaikki sarjat huomioon ottaen. Näkövammaisten juoksumatkoilla päivän nimi miesten sarjassa oli Lappeen Riennon Juha Hanhimäki voittamalla kolme mestaruutta hyvillä ajoilla: 100 metriä 14,47, 400 metriä 69,85 ja 800 metriä 2.48,92.

Kehitysvammaisten päivän nimi oli Oulun Pyrinnön Kai Koljonen niin ikään kolmella mestaruudella. Koljosen 100 metrin aika oli 14,26, 400 metriä taittui  67,58 ja 800 metriä 2.42,76. Juoksulajeissa kelpo tuloksen teki myös liikuntavammaisten luokan 38 voittanut Espoon Tapioiden 15-vuotias Emma Kauppi, jonka 800 metrin aika oli 3.07,80.

Kuulantyönnössä nähtiin komeita kaaria. Naisten luokassa 34 Siilinjärven Ponnistuksen Marjaana Heikkinen työnsi 6,35 ja miesten luokassa 56 Espoon Tapioiden Aleksi Kirjonen antoi kuulalle kyytiä peräti 12,77. Kirjosen nimissä on luokkansa maailman tämän vuoden kärkitulos 13,13.

Leppävirran Urheilijoiden Jari Mustonen työnsi elinsiirtourheilijoiden sarjassa maailmanluokan tuloksen 14,05. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Petteri Peitso pökkäsi näkövammaisten sarjassa olympiakuulaa 10,51 ja voitti myös linkopallonheiton, kun 1,5 kilon pallo lensi 35,39. Moni kilpailijoista pääsi kilpailun jälkeen myös pissille antidoping-ryhmän valvovan silmän alle.

SM-kilpailut jatkuvat Leppävirralla sunnuntaina aamukymmeneltä alkaen.