Saija Seppä juoksi ennätyksensä – Niklas Kaul otteli maailmanennätyksen

Kolme suomalaista kilpaili Bydgoszczissa junioreiden MM-kilpailuiden keskiviikon iltakilpailuissa. Kymmenottelussa rikottiin junioreiden maailmanennätys.

Liedon Parman Valtteri Kalliokulju paransi 110 metrin aitajuoksun välierissä tyynessä säässä alkuerien vastatuulitulostaan 0,22 sekuntia 13,90:een. Omassa erässään Kalliokulju oli kuudes ja yhteistuloksissa 19:s. Eurooppalaisista juoksijoista Kalliokulju oli kuudenneksi nopein.

Välierien nopein oli vielä kolme vuotta tähän ikäluokkaan alaikäinen Jamaikan superlahjakkuus De´Jour Russell, joka paransi ennätystään 0,35 sekuntia aikaan 13,20. Epätasaisen eränjaon vuoksi finaaliin päästiin ajalla 13,70, mutta finaalista karsiuduttiin ajalla 13,58.

Naisten 800 metrillä Suolahden Urhon Saija Seppä johti rohkeasti välieräänsä ensimmäisen kierroksen aikaan 62,79. Loppukirissä hän jäi seitsemänneksi, mutta juoksi ennätyksensä 2.07,91. Oman isänsä Rauno Sepän valmentama lahjakkuus nousi samalla naisten sarjankin Suomen vuositilastossa neljännelle tilalle.

Niklas Kaul otteli junioreiden ME:n

Kymmenottelun keihäänheitossa Helsingin Kisa-Veikkojen Tuomas Valle kiskaisi uransa toiseksi pisimmän kaaren 57,43 ja oli kolmanneksi paras. Päätöslajissa 1500 metrillä voimat kuitenkin loppuivat ja Valle horjui maaliin eränsä viimeisenä ja koko joukon toiseksi hitaimpana ajalla 5.27,56.

Valko-Venäjän Maksim Andraloitsilla oli kahdeksan lajin jälkeen ylivoimainen pistejohto, mutta keihäänheitossa hän hävisi Saksan Niklas Kaulille 22,80 metriä ja 343 pistettä. Päätöslajissa 1500 metrilläkin Kaul oli selvästi vahvempi ja voitti mestaruuden junioreiden uudella ME:llä 8162 pistettä.

8046 pistettä otelleen Andraloitsin jäljessä palkittiin pronssimitalilla Viron junioriennätyksen 7879 pisteeseen parantanut Johannes Erm. Norjan junioriennätyksen 7815 otellut Toralv Opsal oli viides. Tuomas Valle putosi päätöslajissa neljä sijaa alaspäin 17:nneksi pistein 7155.

Viime kesänä 17-vuotiaiden MM-kilpailuissa tuore 19-vuotiaiden ME-juniori Niklas Kaul voitti kultamitalin kymmenottelussa ja hopeamitalin keihäänheitossa.

Noah Lyles on maailman nopein juniori

Jymy-yllätys koettiin neitosten keihäänheitossa, kun Puolan Klaudia Maruszewska ensin karsinnassa ja sen jälkeen finaalissa paransi ennätystään yhteensä 7,16 metriä ja voitti maailmanmestaruuden tuloksella 57,59. Saksan Alina Kenzel oli neitosten kuulantyönnön ainoa 17 metrin ylittäjä tuloksella 17,58.

Neitosten 3000 metrin juoksussa Etiopian Beyenu Degefu kiri maaliin noin 25 metriä ennen entistä joukkuetoveriaan Dalilah Gosaa, joka nykyisin edustaa Bahrainia. Degefun aika 8.41,76 on uusi MM-kisaennätys. Pronssimitalilla palkittiin Saksan junioriennätyksen 8.46,74 juossut Konstanze Klosterhalfen.

Nuorukaisten pituushyppyä hallitsi Kuuban Maykel Massó, joka ponnisti 1,8 sekuntimetrin vastatuuleen tasan kahdeksan metriä. Pienikokoinen vain 176-senttinen Massó on aiemmin tänä vuonna ponkaissut Havannassa täsmälleen yhtä voimakkaaseen myötätuuleen 828 senttiä.

Keskiviikkoiltana aurinko valtasi Bydgoszczin stadionin ja lämpötila kohosi lähes 25 asteeseen. Vielä iltapimeässä nuorukaisten 100 metrin finaali päästiin juoksemaan 20 asteessa. Sen voitti jokseenkin tyvenessä Yhdysvaltain Noah Lyles ajalla 10,17 ja toiseksi sijoittui Italian Filippo Tortu ajalla 10,24.

Lyles ja Tortu ovat jo aikamiestenkin joukossa menestyneitä urheilijoita. Yhdysvaltain oppikouluennätyksiä rikkonut Lyles oli 200 metrillä maansa olympiakarsintojen neljäs. Tortu juoksi satasen Amsterdamin EM-kilpailuiden välierissä 10,19 sekä toimi 4×100 metrillä viidenneksi sijoittuneen Italian joukkueen ankkurina.