Ruuskanen neljäs: Sellainen perustulos, Pitkämäki viides: Jalat olivat puhki

Ruuskanen kävi olkapääoperaatiossa

Keihäskaksikko Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki olivat neljäs ja viides Timanttiliigan finaalikilpailussa Zürichissä. Ruuskasen paras heitto kantoi 82,69 ja Pitkämäen 79,63.

Ruuskasen kolmannen kierroksen heitto lähti hieman korkeammalle, kantoi 80,34 ja vei hänet kolmelle viimeiselle kierrokselle. Viimeinen heitto sitten toi tuloksen 82,69

– Sellainen perustulos. Ne ovat jääneet tuonne 82-83 metriin. Tuon pitemmälle ei nyt lentänyt. Vaikka heitto tuntui paremmalta kuin Lappeenrannassa, tuloksessa se ei näkynyt. Ihan tyytyväinen olen neljänteen sijaan, Ruuskanen tuumi.

– Viimeisellä kierroksella sain heitosta vähän paremmin kiinni. Alussa vähän hurjastelin alkuvauhdin kanssa ja se sotki rytmiä.

Pitkämäen kolmesta heitoista toinen oli pisin, kaksi muuta jäivät reiluun 78 metriin.

– Oli tavoitteena vähän pitempi heitto, mutta ei nyt natsannut. Jalkaosasto oli niin puhki, ettei päässyt polkemaan loppua ja se meni väkisin vääntämiseksi. Siitä ne virheetkin sitten tuli. Kroppa kaipaa jo lomaa Ei ollut samanlaista kuin Lappeenrannassa, vaikka oli ihan hyvä keli, Pitkämäki tuumi.

Tshekki Jakub Vadlejch ja Saksan Thomas Röhler kävivät hyvän taiston kilpailun voitoista. Vadlejch sivalsi neljännellään 87,28, joka riitti kukistamaan olympiavoittajan. Röhler oli toinen heitettyään 86,56. Vadlejch kuittasi 40 000 dollaria lajin kokonaiskilpailun voitosta Timanttiliigassa.

– Nautin tästä hetkestä. Se tuo pientä hyvitystä olympialaisiin, jossa jäin kahdeksanneksi. Tälle heitolla olisi Riossa oltu mitaleilla, Vadlejch tuumi.

Amb on vaarallinen Ruotsi-ottelussa

Suomalaiskaksikko heittää seuraavaksi sunnuntaina Tampereella Ruotsi-ottelussa. Jos Zürichiä pitää Ruotsi-ottelun kenraalina, se päättyi suomalaisten voittoon. Hiljattain yli 83 metriä heittänyt Ruotsin Kim Amb oli seitsemäs heitettyään 78,52.

– Yritetään pitää se takana maaottelussakin. Ei se helpolla siellä pysy. Vaarallinen mies, Ruuskanen sanoi.

Kuularingissä taso Zürichissä oli huikea. Uuden-Seelannin Tom Walsh työnsi Osenian ennätykseksi 22,20. Edellinenkin ennätys oli hänen nimissään viikko sitten käydystä Pariisin kilpailusta ja 20 senttiä heikompi. Lajin olympiakolmonen kukisti nyt toistamiseen amerikkalaisen olympiavoittaja Ryan Crouserin, joka oli toinen tasan 22 metrin työnnöllä.

Komeassa iskussa oli myös Kroatian kiekonheittotähti Sandra Perkovic, joka heitti voiton tuloksella 68,44. Hän voitti ylivoimaisesti lajinsa kokonaiskilpailun kesän Timanttiliigassa.

Lavillenien seitsemäs, Thompson huippuvireessä

Renaud Lavillenie voitti seiväshypyn kokonaiskilpailun liigassa jo seitsemättä kertaa. Zürichin kilpailun voiton hän hävisi Yhdysvaltain Sam Kendricksille pudotuksilla. Kumpikin ylitti 590 toisellaan.

– Liigan kokonaiskilpailun voitto on aivan omanlaisensa kisa. Siinä, kun pitää olla kunnossa useammassa kilpailussa. On todella rankkaa yrittää pysyä huipulla, Lavillenie tunnusti.

Olympiavoittaja Thiago Braz oli kolmas 584:n ylityksellä, jonka jälkeen hän jätti kilpailun kesken.

Jamaikan Elaine Thompson nousi loppumetreillä täpärään 0,01 sekunnin voittoon naisten 200 metrillä. Hollannin sprintteritähti Dafne Schippers oli toinen ja voitti liigan kokonaiskilpailun. Thompson kuorrutti juoksun voiton Timanttiliigan ennätyksellä 21,85. Yhdysvaltain Allyson Felix oli kolmas ajalla 22,02.

Konkari Asafa Powell sai juoksunsa kulkemaan oikealla hetkellä. Hän nousi 100 metrin voittoon ajalla 9,94 ja nappasi 100 metrin kokonaiskilpailun ykkössijan. Etelä-Afrikan Akani Simbine oli toinen ajalla 9,99.

Yhdysvaltain Keni Harrison ei löytänyt samaa tulta ja tappuraa 100 metrin aitojen alkuun, kuin kauden edellisissä juoksuissa. Kesän ylivoimaisesti nopein pika-aituri vei kuitenkin lajin voiton ajalla 12,63 ja sinetöi timanttiliigan kokonaiskilpailun tuomat palkintotaalat. Britti Cindy Ofili oli toinen ajalla 12,70.

Yhdysvaltain LaShawn Merritt kävi kuittaamassa timanttiliigan 400 metrin kokonaiskilpailun. Hänelle olisi riittänyt pelkkä startti, mutta hän voitti kilpailun ajalla 44,64. Grenadan Bralon Taplin kiri viimeisellä 20 metrillä aivan Merrittin tuntumaan, mutta jäi toiseksi ajalla 44,70.

Miesten 400 metrin aidoissa olympiavoittaja Kerron Clement löysi viimeisen aidan jälkeen voimia, joilla hän nousi voittoon ajalla 48,72. Viron Rasmus Mägi oli neljäs (48,90). Naisten aitamatkalla Yhdysvaltain Shamier Little kukisti Tanskan Sara Petersenin ajoin 53,97-54,22.

Muir kuittasi kokonaiskilpailun

Britti Laura Muir juoksi Zürichin 1500 metrillä toiseksi, mutta vei lajin liigan kokonaiskilpailun voiton. Yhdysvaltain Shannon Rowbury nousi viimeisellä parilla metrillä Muirin ohi voittoon ajalla ajalla 3.57,85. Muir juoksi nyt 3.57,85. Viime viikolla Pariisissa hän pinkoi maansa ennätyksen 3.55,22.

Kenialainen olympiavoittaja Faith Kipyegon hiipui Zürichissä seitsemänneksi ajalla 4.01,86.

Etiopian Hagos Gebrhiwet nousi vajaan puolentoista kierroksen kirillään 5000 metrin voittoon ajalla 13.14,82. Hän voitti myös matkan kokonaiskilpailun Timanttiliigassa. Yhdysvaltain Evan Jager oli Zürichin juoksussa parhaimmillaan 100 metrin johdossa, mutta etiopialaisen rajuun kiriin hän ei pystynyt vastaamaan ja hyytyi kolmanneksi ajalla 13.16,86. Yhdysvaltain Paul Chelimo oli toinen ajalla 13.16,51.

Bahrainin Ruth Jebet voitti 3000 metrin esteet kovalla ajalla 9.07,00. Kenian Hyvin Kiyeng oli toinen (9.10,15). Olympiavoittaja Jebet kuittasi liigan kokonaiskilpailun ykkössijan.

Bradshow taivutti voittoon

Naisten seiväshypyssä Rion olympiakisoissa viidenneksi sijoittunut britti Holly Bradshow ylitti 476 ensimmäisellään, joka riitti voittoon. Yhdysvaltain Sandi Morris oli toinen samalla tuloksella, mutta yksi pudotus edellisestä korkeudesta 471 pudotti hänet toiseksi.

Kreikkalainen olympiavoittaja Jekaterina Stefanidi ylitti 471 toisellaan, jätti 476 väliin, mutta ei onnistunut korkeudesta 481 ja jäi kolmanneksi. Naisten seiväshyppykilpailu käytiin hallissa.

Rion olympiakakkonen Brittney Reese ponkaisi pituuspaikalla 695 ja voitti. Timanttiliigassa lajin kokonaiskilpailun voittajaksi nousi kuitenkin koko kauden erinomaisen varmasti kilpaillut Serbian Ivana Spanovic. Euroopan mestari oli kilpailussa toinen kaksi senttiä heikommalla tuloksella.

Miesten kolmiloikassa Christian Taylor teki kisaennätyksen 17,80 ja oli yksi illan ylivoimaisimmista voittajista. Hän vei myös lajin kokonaiskilpailun.